BlogzineKülföldRiportok

Az „orosz Facebook” tulaja: A. Usmanov (2.)

Egy börtönviselt orosz oligarcha, a Forbes által közel 18 milliárd dollárnyira becsült vagyonával a világ 35. leggazdagabb emberének számít. Két részes portrénk második része.

(Széles Róbert kollégánk írásának második része)

Alisher Usmanov figyelme a kilencvenes években először a nehézipar felé fordult, szintén hasznos kapcsolatokkal társtulajdonosa lett a számos fémipari és bányászati leányvállalattal rendelkező Metalloinvestnek.

Egyedüli tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Galaghar Holdingsnak, amely globális cég egyaránt érdekelt kőolajban, földgázban, drágakőben és médiában.

Ő az elnöke az állami többségű mamutvállalat befektetési leányvállalatának, a Gazprominvest Holdingsnak, amely a földgázipari óriás bonyolult és rizikós pénzügyi befektetéseit kezeli.

***

A NAGY OROSZ MÉDIABIZNISZ

Minden, ami SZMIP-atikus!

Még jóval az Internet-korszak előtt kapta a Szovjetunióban a teljes médiafelület a SZMIP nevet, ami a tömegkommunikáció és propaganda kezdőbetűiből áll.

Usmanov 2006-ban – még az orosz kormány bátorítására – 200 millió dollárért megvásárolta a Kommerszant nevű napilapot, amely – a peresztrojkával szinte egyidős liberális gazdasági-politikai újság.

A lap korábban a legismertebb orosz oligarcha Borisz Jelcin elnök bizalmasa,   Borisz Berezovszkij tulajdonában volt, aki miután ellenséges lett a kapcsolata a Putyin-féle Kremllel, az angliai luxusemigrációt választotta.

Usmanov is belelépett ugyanabba a folyóba – Tavaly a Kommerszant  népszerű hetilapja, a Vlaszty (Hatalom) a Vlagyimir Putyin vezette Egységes Oroszország párt parlamenti választási csalásairól, visszaéléseiről cikkezett – ami a Kreml álláspontja szerint színtiszta hazugság.

Usmanov minden bizonnyal Putyin miniszterelnök – minden valószínűsíthetően  régi-új államfő – nyomására menesztette Maxim Kovalszkiyt, a lap veterán főszerkesztőjét, akinek nem kellett munkanélküli segélyért folyamodnia – A ködös Albionban Berezovszkij azonnal bejelentette: jó állást ad neki.

A Kommerszant mellett Usmanov társtulajdonosa a két szövetségi lefedettségű, illetve 33 regionális televíziós csatornát tömörítő Media Holdingnak és Oroszország második legnagyobb  mobilszolgáltatójának, a MegaFonnak.

AZ INTERNETES ÜZLETEK.

A média világában – szintén társtulajdonosként – legnagyobb dobásának az úszintén társtulajdonosi minőségben birtokolt

Digital Sky Technologies (DST) ígérkezik, amely Oroszország legnépszerűbb internetes portáljait  és közösségi oldalait fogja össze: Mail.ru, Odnoklassznyiki (Osztálytársak) és VKontakte (Kapcsolatban) azaz a helyi Facebookot is ő tulajdonolja.

Legenda, akárcsak Zuck, igaz amolyan orosz módra…

Usmanové a népszerű  orosz internetes hírlap, a gazeta.ru is.

Nagy pénz, nagy foci!

Az orosz oligarchák számára már-mármár presztízskérdés, sőt hobbi a foci, közelebbről neves futballcsapatok felvásárlása.

Usmanov eredetileg a szovjet időkben erős KGB-s befolyás alatt álló Dinamo Moszkvát támogatta, de 2007-ben úgy döntött hogy ha Borisz Abramovicsnak lehet Chelsea-je, neki miért ne lehetne például Arsenal-ja?

Minthogy magára valamit adó orosz milliárdosnak van angliai csapata, Usmanov hamar megszerezte London másik büszkeségének 14.5 %-át, így ezzel az „Ágyúsok” második legnagyobb tulajdonosa lett.

2011-ben pedig bejelentette – 29 %-ra növelte részesedését az Arsenal FC-ben.

Londoni affér

Az orosz milliárdosoknak hírnevük mellett általában hírük is van – Lord Owen egykori brit külügyminiszter a nyílvánosság előtt sajnálkozott, amiért a névleges vezető szerepét vállalta Usmanov Middlesex Holdings-e élén – állítása szerint nem tudott az üzbég-orosz mágnás  maffiakapcsolatairól.

Tud élni is

Nagy-Britanniában  sem kell  szállodára fanyalodnia –  Guilfordban vásárolt meg 48 millió fontért egy 11 hektáron fekvő Tudor-korabeli kastélyt.

Sutton Place, 3 miles NE of Guildford in Surrey is a Grade I listed Tudor manor house built 1525 by Sir Richard Weston (1541), courtier of Henry VIII. It is of great importance to art history in showing some of the earliest traces of Italianate renaissance design elements in English architecture. In modern times the estate has had a series of super-rich owners, a trend started by J. Paul Getty, then the world's richest private citizen, who chose to spend the last 17 years of his life there. Its current owner is the Russian billionaire Alisher Usmanov.

 

***

Ha vízre száll, azt 263 millió dollár értékű luxusjachtján (ld. alább) teszi ezt.

***

Magánélet

Hányatott, élménygazdag és rizikós pályafutása, üzleti és társadalmi életével szemben magánéletében  a nyugalom vizein evez  – 1992 óta él házasságban Irina Vinerrel, aki ismert ritmikus sportgimnasztika vezetőedző volt megismerkedésük idején.

Megosztás