Nekik hogyan sikerült? Reggeli a Prezi főhadiszállásán

A Prezi ügyvezetőjétől, első kézből kaptak segítséget az induló startup cégek alapítói. Remek háttérinfók derültek ki. Nem mindennapi esemény volt tegnap!

Partneroldalunk, az Europreneurs.org klassz kis rendezvényt rakott össze, alább erről tudósítunk.

Az IT-s embernek a 8.30-as kezdés (ráadásul hétfőn) azért eléggé meredek…

Az immár világhírű Prezi Károly Körúton található főhadiszállásán nem is sokan lézengenek még.

Egy vicces csapat korábban Post It cetlikből varázsolt Prezi logót

Záboji Péter, az EEF alapítója, az Europreneurs.org szervező-zsenije persze már a helyszínen van.  Rövidesen megérkezik Árvai Péter is, de ekkor már javában megy a networking.

Még kapunk öt percet a dumára, ismerkedésre, majd a közepes termet megtöltő tömeg (csupa startup arc, köztük sok ismert is) leül végre, Nespresso kávés poharát félreteszi, elmajszolja a maradék reggeli süteményt is.

Akár egy „reality-talkshowban” (ha van ilyen), Záboji Péter és Árvai Péter fehér fal előtt két magas bárszéken ülve beszélgetnek. Velük szemben félszáz kíváncsi tekintet.

 

Péter (Záboji) igen direkt, profi kérdésekkel bombázza Pétert (Árvait).

Árvai Péter, CEO, Prezi

 

Lényeg, hogy a jelenlévő vállalkozó-palánták megtudják a részleteket. Ne csak azokat, amelyekről a sajtó (pl. mi is:) írogatunk (…), de azokat is, amelyek valóban (!) lényegesek egy-egy kezdő cégépítőnek.

A „Mi a siker titka?” sablonok helyett végre valódi infókat kapunk.

Alább néhány példa, kérdés-válasz formában.

1,

Hogyan rakjuk össze a csapatot?

Hosszas kávázás után… Ez az egyik belvárosi kávézóban történt, 2 nap intenzív beszélgetéssel, vallásról, politikáról. A lényeg: BIZALOM legyen az alapítók közt!

2,

Hogyan válasszunk nevet?

A Prezi először ZUI Prezi (zooming user interface) néven próbált mozogni, de ember nincs, aki megjegyzi az alkotók számára oly’ kedves, ám bonyolult, nehezen kiejthető betűszókat. Kivétel persze TED „bácsi”, de ez már más téma.

3,

Min múlott és hogyan történt, hogy a legendás TED Conferences a Prezit  ajánlotta előadóinak, sőt, be is szállt tőkével a vállalkozásba?

Nem sokon. Főleg azon, hogy Árvai Péter hatalmas rajongója volt a TED-nek, ott sürgölődött a rendezvényen, és sikerült valakit megismernie. Ez a valaki azonban, hosszas levelezést követően, csak egy találkozót tudott elintézni a TED vezetőjével.

Árvai Péter New Yorkba repült, de mire leszállt a gép, közölték, lemondják a találkozót. Hm…

Péter nem hagyta annyiban, kialkudott 20 percet, és a 17-ik percben meggyőzte a főnököt: ne csak partnerségre lépjenek, de egyúttal legyen tulajdonos a TED a Preziben.

Telitalálat volt! Ettől fogva a Prezi népszerűsége megállíthatatlanul nőtt.

(Már tárgyaltak az első befektetővel a Sunstone Capitallal, és nagyon klappolt egy másik kisebbségi tulajdonos is az üzleti modellbe. Mint tudjuk, a Prezinek pénz nem kellett, mert az első időktől fogvan cash pozitív volt, ők csak a tapasztalatok, illetve a gyorsabb terjeszkedés miatt „hajoltak le” a tőkésekhez.)

4,

 Hogyan keressünk tőkét?

Sehogyan.

Pontosabban, ne ez legyen a fókuszban. Az igazi startup vállalkozónak fontos a pénz, de még fontosabb, hogy valami különlegeset alkosson. A munkája a hobbija is legyen!

Ha a munkáját jól csinálja, őt fogják keresni a tőkések ajánlatokkal.

A Prezi a Kitchen Budapesttől annyit azért kapott, hogy a fejlesztőmérnököket ki tudta fizetni (de az alapítóknak kezdetben még fizetés sem nagyon juthatott).

5,

Hogyan birkózzunk meg azzal, ha 10 fő fölé nő a cég, sok új ismeretlen arc jelenik meg? Mi a dolga ilyenkor a CEO-nak?

– Kommunikálni a cég vízióját minden fórumon, de főképp a kulcsemberek számára.

– Aktívan részt venni az újak kiválasztásában. (Csak a legjobbaknak teremhet babér…-

– Folyton vizsgálni, hogy illeszkedik-e a szervezet, a pénzügyi lehetőségek, a céges stratégiához.

Ennek, mármint a stratégiának a lefektetése, a kulcs persze. A világmegváltó tervekből el kell hagyni sok dolgot (csak épp az egyetlen lényegeset nem) , és megtalálni az igazi fókuszt! De ez már egy másik e-breakfast témája lehet…

 

Aki többre is kíváncsi, jöjjön el a következő e-breakfast rendezvényre!

Tényleg, jut eszembe Mr. Zaboji, mikor lesz a következő e-breakfast?

Azt tudjuk, hogy a Prezi-nél lesz, hiszen ők támogatják. De nagyon várjuk a következőt!

 

3 thoughts on “Nekik hogyan sikerült? Reggeli a Prezi főhadiszállásán

 • 2012. június 12. kedd at 14:44
  Permalink

  Sziasztok!

  Remek ötlet, hogy beszámoltok az e-breakfastről! A többi kérdés-válasz esetleg nem elérhető valahol? Sajnos nem tudtam elmenni az eseményre, viszont kíváncsi lennék az egészre. Vagy talán videó lesz róla?

  Köszi!
  Ákos

  Reply
  • 2012. június 15. péntek at 13:04
   Permalink

   Legközelebb gyere el.
   Ez egy eléggé zárt körű (Insider :) esemény. EEF-nél érdeklődj.
   A lényeg azért a posztban benne van.

   Reply
 • 2013. március 12. kedd at 10:59
  Permalink

  Klubrádióba halottam a beszélgetést,hogy jótékonykodnak szeretnék én is bármit segiteni.Nem vagyok fiatal -de van szabadidöm. Ha bármilyen kérdésük van válaszolok.Várom válaszát.Üdv.H.I.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .