BlogzineKülföld

Win Phone 8: letuszkolják a felhasználók torkán

Elkészült a Microsoft hármas befutója: a cég múlt héten bemutatta a Windows Phone (WP) 8 nevű platformját, amely a PC-től egészen az okostelefonig integrálja a Windows kódot – írja elemzésében Matt Bolduc, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank részvénypiaci elemzője.

A lépéssel ugyan sikerült borsot törni a WP 7.5 és annál alacsonyabb verziók felhasználóinak orra alá, mert a WP8 a korábbi programokkal nem lesz lefelé kompatibilis, mégis a társaság rendelkezésére álló lehető legjobb stratégiát alkalmazza azzal, hogy olyan operációs rendszert (OS) hoz létre, amely különböző eszközök mindegyikén fut.

 

Valóban nem rossz…

Olyan OS létrehozásával pozícionálja tehát magát a Microsoft, amely a képes a hardverek létező világát teljes egészében átjárni. Miért fontos a különböző forma faktorok integrációja? Egyrészt azért, mert a felhasználók így az összes különböző platformjukat szinkronizálhatják. Talán még ennél is fontosabb, hogy a fejlesztőknek a PC-k, táblagépek és okostelefonok számára kis eltérésekkel csak egyetlen Metro alkalmazást kell megépíteniük.

 

Akinek most az a benyomása támadt, hogy a Windows 8 hatalmas bukás lesz, gondolja újra végig a dolgot! A Microsoft erejénél fogva képes lesz a Windows 8 operációs rendszert letuszkolni a felhasználók torkán, akár tetszik, akár nem. Mitől lesz ez az egész kerek? Az Apple 2010 óta több mint 75 millió iPad készüléket adott el. Gondoljuk csak meg, milyen forgalma lesz a Windows 8-nak a negyedik negyedévben (táblagépre, laptopra, ultrabookra és PC-re): csak 2012 utolsó negyedévében 75 millió darabnál több fog elkelni belőle!  Így tehát, akár tetszik a Microsoft, akár nem, akár most lépnek be a Metro alkalmazások fejlesztői, akár később, gyakorlatilag valamikor mindenkinek lesz köze a Windows 8-hoz és a Metro alkalmazásokhoz, mert a negyedik negyedévtől kezdve minden PC „Metro” PC-ként kerül forgalomba. Az XP-t használó vállalkozásoknak pedig szintén a Windows 8 felé kell továbblépniük, mert az XP támogatása 2014-ben megszűnik. Fogadjuk tehát el a gondolatot, hogy a Metro az életünk részévé válik.

 

SZEGMENS ÁRBEVÉTELE ÉS MŰKÖDÉSI EREDMÉNYE
(millió $)
Első negyedév Első három negyedév
2012 2011 2012 2011
Árbevétel
Windows és Windows Live divízió 4 624 4 447 14 228 14 290
Szerver és eszközök 4 572 4 007 13 594 12 156
Online szolgáltatások divízió 707 667 2 132 1 927
Microsoft üzleti divízió 5 814 5 329 17 700 16 641
Szórakozás és készülékek divízió 1 616 1 935 7 814 7 428
Nem allokált és egyéb 74 43 196 134
Konszolidált 17 407 16 428 55 664 52 576

 

A részvényes szempontjából a Microsoft nagyon is defenzív növekvő vállalkozás. Hányszor is jövendölték már meg a próféták a Windows kimúlását?  Akárhányszor is, a Windows köszöni, jól van, és minden új verzióból többet adnak el, mint az előzőből. Még ha valaki ki is tart amellett, hogy a fogyasztó utálni fogja a Windows 8 operációs rendszert, a részvényesnek nem kell aggódnia, mert a Microsoft nem a fogyasztóknak, hanem a cégeknek, vállalkozásoknak kínálja a portékáját. Ha megvizsgáljuk 2012 III. negyedévét, akkor azt látjuk, hogy a szerver és eszközök divízió és az üzleti divízió nagyobb, mint a Windows divízió, vagy alig marad el mögötte, és mindkettő gyorsan gyarapodik.

 

A cég, amelyet annyian imádnak utálni, valójában nagyon is jó és biztonságos befektetés, amely remek áron forog.  Azoknak mondom, akik rövidtávon kereskednek, hogy a Microsoft részvény szempontjából szerintem nem játszik majd a Windows 8 hatalmas katalizátor szerepet. A kibocsátást megelőző hírverés nyilván felhajtja majd az árfolyamot, de igazán tartós hatást nem eredményez.

 

Azért írok rendszeresen a Microsoftról, mert a céget teljesen félreértik. A Microsoft értéket képvisel, és ez az érték egyszer a részvényben is kifejeződik majd, tehát jól járhat az a türelmes befektető, aki hajlandó a részvényt nyugdíjig tartani.

 

A Microsoft Surface bevezetéséről írt korábbi történetem itt olvasható: Egyedül én szeretnék Microsoft táblagépet venni? 

 

Megosztás

4 thoughts on “Win Phone 8: letuszkolják a felhasználók torkán

  • lolka

    meg tudod kerlek ezen a charton mutatni, hogy az utobbi 10 evben pontosan hol is kellett volna beszallnia szegeny turelmes befektetoknek? mondjuk a 2008as melyponton kivul, ami kb mindegyik reszveny arat minimum lefelezte, ugyhogy aki akkor mert vasarolni, barmivel jol jart.
    http://finance.yahoo.com/q/bc?s=MSFT&t=my&l=off&z=l&q=l&c=

    • Nem én vagyok a cikkben idézett elemző, de szerintem a tőzsde azért tőzsde, mert teljesen kiszámíthatatlan.

  • Szépen hangzanak ezek a jövendölések a Windows 8-ról. Kérdés, hogy tényleg átmegy-e a gyakorlatba minden, amit elvárnak tőle, pl.: mennyire tud elterjedni az okostelefonok és a táblagépek piacán úgy, hogy ott van az Android és az iPad. Engem felhasználóként ugyanis nem győzött meg.
    Nem ez volna az első dolog a cégtől, ami csak papíron mutat jól.

    • HGabor

      Hát igen…
      Marha nehéz megszokni a Win8-at, de a cég ereje miatt stabil bronzérmes lehet a Win 8 a különféle platformokon a következő pár évben.

Comments are closed.