Úszó robot az atomerőműben

Stinger, az úszó robot különleges ízléssel rendelkezik: ez az Edwin Irby Hatch erőmű nukleáris reaktorát körülvevő konténment tartály kristálykék vizében szeret megmártózni.

Ez a forgatható számítógép-vezérelt hajtóművekkel és nagyfelbontású színes videokamerával felszerelt új, irányítható, személyzet nélküli, víz alatti jármű lehetővé teszi, hogy az atomerőművek dolgozói olyan helyekre is eljussanak, melyek eddig elérhetetlenek voltak az emberek számára.

Stinger, az úszó robot az emberek által korábban hozzá nem férhető helyekre is eljut (Forrás: GE Reports, fotó: GE Hitachi Nuclear Energy)

„Egy ember nem tudna életben maradni azon a helyen, ahol a robot kamerájának és eszközeinek működniük kell” – mondja Brandon Smith, a GE Hitachi Nuclear Energy gépészmérnöke, aki a készülék fejlesztését irányította.„Itt kap fontos szerepet a robotika, hiszen az ilyen jellegű feladatok végzéséhez robotok szükségesek.Egyszerűen nincs erre más módszer. Stingert, az úszó robotot kifejezetten az ilyen környezetben való működésre terveztük.”

A maga nemében az első ilyen távirányítású járművet az Egyesült Államokban már sikerrel alkalmazzák a nukleáris szektorban a karbantartási munkák végzéséhez. A robot az ügyfelek körében rendkívül kedvező fogadtatásra lelt annak köszönhetően, hogy használatával csökkenthetők a költségek és a sugárveszély kockázata, valamint az üzemszüneti idő.Az egy átlagméretű embernél valamivel magasabb Stinger akár három hetet is eltölt a reaktormedencében, miközben kameráival részletes képet ad az anyagok degradálódásának mértékéről. A kamerák mellett a robot nagynyomású szórófejjel, azaz hidrolézerrel is fel van szerelve a fém felületek tisztításához, így biztosítva, hogy mindig jól látható legyen a hegesztések állapota.

Stinger szerencsére nincs egyedül: a GE munkakörnyezetében más olyan újgenerációs robotok is vannak, amelyek az emberek munkáját segítik. A két együttműködő robot, Baxter és Sawyer például teljes biztonsággal dolgozik az emberek mellett, mentesítve őket az unalmas, ismétlődő jellegű feladatok végzése alól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .