BlogzineHazai pályaSocial MediaStartupok

Magyar Sport-startup a Webit Expon?

Szavazásban jók szoktunk lenni. Most egy hazai startupnak segíthetünk kijutni a Webit Expo isztambuli rendezvényére. A Sportwavez számít rád is! :-)

Aktuális startup bemutatónk apropóját nem az Olimpia ihlette, sokkal inkább, hogy újabb magyar startup juthat el egy nagy nemzetközi rendezvényre, jó hírét keltve a magyar startup életnek.

A legjobbak közé került két magyar fiatal projektje Európa és Közel-Kelet legnagyobb digitális konferenciája, a Webit Congress 2012 startup versenyében. A magyar és nemzetközi csapatsportéletet megreformáló innovatív vállalkozás, a sportwavez megálmodóit 503 jelentkezői közül választotta a digitális szakma legnagyobb szakembereit felsorakoztató nemzetközi zsűri a legjobb 49 közé. Az, hogy a magyarok részt vehetnek-e az EMEA régió legnagyobb digitális konferenciáján szervezett döntőn, a közönség online szavazatain múlik.

„A küldetésünk, hogy digitális eszközökkel 21. századi alapokra emeljük az amatőr csapatsport támogatását. Mindezt úgy, hogy a hasznos alapfunkciók mellé behozzuk az egészbe a mai digitális világ alapvető mozgatórugójának tekintett játékosságot, valamint a valós eredményeken alapuló digitális elismerést, lehetővé téve ezzel a tehetségkutatás teljesen új alapokra helyezését” – így fogalmazza meg a Sporwavez küldetését Marosi Balázs és Hudecz Attila, akik amatőr futballistaként maguk is rendszeresen szembesülnek azokkal a napi teendőkkel, amelyek a csapatsportok menedzselésével járnak és azokkal a kiaknázatlan lehetőségekkel, amelyek nemcsak megkönnyíthetik a csapatsportot, de lehetőséget adnak annak fejlesztésére is.

Miért is kell nekünk a Sportwavez?
A sportwavez egy tematizált közösségi oldal, amely olyan csapatszervezési és csapatmenedzselési alapfunkciókra épít, melyek jelentősen csökkenthetik a tevékenységek koordinálására fordított időt, átláthatóbbá teszik a meccsek eredményeinek követését, valamint a helyszíni szervezést és az adminisztrációs feladatokat.

Kapásból 10-15 tudunk olyan oldalt mondani, amelyek a csapatsportok menedzsmentjével foglalkozik. Ezek többsége jellemzően 7-8 évvel ezelőtt jött létre és mára már jórészt elavult. Sajnos az újak se hoztak jelentős vérfrissítést. Olyan alapvető funkciókra épül mind, mint például – a Doodle 10 milliós tábora által már jól ismert – meccs jelenlét egyszerűen követhető adminisztrációja vagy a befizetések követése.

A Sportwavez alapját is ezek a funkciók képezik, illetve a befizetések követését annyival egészítették ki, hogy a teljes költségvetést megtervezheti a csapatkapitány, ami egyszerű és gyors tagdíj kalkulációt tesz lehetővé.

A szolgáltatás érdekes része viszont még csak itt kezdődik: amit már csak 1-2 oldal tud, az az, hogy több csapatot is kezelhet egy felhasználónál. Egy focista heti három meccsének időpont egyeztetéséhez jelenleg 26-ot kell kattintani a 3 bajnokság 3 különböző oldalán, sőt egyes helyeken még excel táblát is le kell tölteni. Szóval bonyolult és körülményes. A Sportwavez rendszerében a teljes heti menetrend 2 kattintással elérhető.

Amire már senki nem gondolt, hogy ezen a szinten jellemzően fogalmunk sincs csapatnév alapján, ki az az ellenfél, akivel játszani fogunk, mennyire erősek, kik a legjobb játékosaik. Ezeket az információkat ma csak profi szinten elérhető adatbázisokból érhetnénk el. Az amatőrök számára jelenleg elérhetetlenek.

Valódi értékek, virtuális jelvények
A Sportwavez rendszerében a játékosok egy mérkőzés után szöveges és pontszám alapú értékelést is adhatnak az ellenfél csapatáról és játékosairól, így ha később egy leendő ellenfélről akarunk információt, csak rájuk keresünk, és egy pillantással látható, hogy erős vagy gyenge ellenféllel fogunk játszani, kell-e sípcsontvédőt vinnünk, vagy fairplay díjas csapat az ellenfél. Emellett minden győzelem és vereség után egy algoritmus alapján pontszámot adunk, vagy vonunk le adott csapattól és az így kialakuló aktuális csapatpontszám hosszútávon mutatja egy csapat erősségét. Ez segít akkor is, amikor egy csapat új bajnokságot keres, hisz nem találomra kell új ellenfeleket választania, hanem választhat közel azonos erősségűek alapján.  A csapatok mellett játékosokra és bírókra is lehet keresni, azaz komplett taktika alakítható ki már amatőr szinten is egy-egy következő mérkőzésre.

A játékosok digitális érmeket (badge) gyűjthetnek, ami a digitális elismerése egy-egy kiemelkedő offline teljesítménynek. A díjak és sikerek ezek után nem 15 hírnevet hoznak, hanem megjelennek a csapatok, versenyzők profiloldalán.

Tehetségkutatás a neten?
Marosi Balázs és Hudecz Attila az oldal megálmodóiként azt is célul tűzték ki, hogy megreformálják a tehetségkutatást és bevezessék a digitális tehetségkutatás fogalmát. A meccsek statisztikáit ugyanis adatbázisba mentik, így minden játékosnak egyéni statisztikái is vannak, amiket szűrhetővé tesznek. Így pl. világ szinten rá lehet szűrni a 10 éves, fiú kosárlabdázókra, és a világszintű ranglista alapján profi klubok megfigyelői a digitális térben követhetik a legjobb statisztikákkal rendelkező fiatalokat. Ezzel megszűnnek azok a földrajzi akadályok, amik például egy tehetséges tiszalöki, vagy ugandai fiatal felfedezését gátolták (videó- és képfeltöltési funkciók természetesen alapértelmezetten elérhetőek) és megvalósulhat a totális digitális tehetségkutatás.

A játékosok és csapatok mellett nagyon fontos célcsoportuk a bajnokságok és azok szervezői. Bárhogyan is kezelik most a digitális jelenlétüket, az biztos, hogy pénzbe kerül (karbantartás, fejlesztések). A Sportwavez felületein bárki díjmentesen létrehozhat bajnokságot, így mindössze a tartalom szerkesztése a feladat. Ezzel megnyitják az utat a büdzsével nem rendelkező iskolai bajnokságok szervezői előtt, új perspektívát adnak azoknak a cégeknek, akik kupákat szerveznek, hisz nem kell költséges microsite-okat fejleszteniük. Jó lehet ez akár országos szövetségeknek is, akik eddig a rendkívül bonyolult és sokszor elavult weboldaluk fenntartása költöttek.

A bajnokságok szervezőinek állandó gondja az új csapatok szerzése is. Az új rendszer GPS alapú ligakeresési szolgáltatást nyújt, azaz ha új bajnokságot keresünk, rá tudunk keresni az adatbázisban szereplő ligákra megadott km-es körzeten belül adott koordinátához viszonyítva. Egy ilyen funkció nemcsak a szervezőknek, de a játékosoknak is áldás, akik eddig körülményesen tudtak csak új bajnokságokat találni, ha váltani akartak.

A SportWavez fejlesztő azt ígérik, hogy néhány hónapon belül már a nagyközönség számára is elérhető lesz a szolgáltatás, de jelenleg még csak egy bejelentkező oldal jelzi a jövő sportmenedzsereinek tevékenységét a sportwavez.com címen.

A koncepciójukat a Webit shortlistre érdemesnek tartotta és a 31 csapat között még van esélyük bejutni a döntőbe a 3 meglévő szabad hely egyikét megszerezve. A közönségszavazás szerda 10 órától következő hét szerdáig tart (08.08. 10.00 – 08.15. 16.00).  Az első 3 projekt jut ki végül Isztambulba, ahol bemutatkozhat a nagyközönség előtt. http://webitexpo.com/en/webit/2012/startup.html/41

Megosztás