Hazai pályaKeresők

Meghekkelt Google találatok itthon és a nagyvilágban

A Fidesz, a Magyar Katolikus Egyház, a TV2, az RTL Klub, a rendőrség és a Centrum Parkoló Kft. ellen is hadat üzent egy ismeretlen, aki sikeresen térítette el a Google találatait. Amennyiben a „kurvák” vagy a „gengszterek” szavakat gépeljük a keresőbe, rendre a fenti szervezetek weboldalai jelennek meg a találatok között.

A magyar Google-bombát a G Data vírusirtó magyarországi képviseletének munkatársai hozták nyilvánosságra blogukban. A módszer nem ismeretlen, 1999-ben a „more evil than Satan himself” (magyarul: gonoszabb, mint maga a Sátán) kifejezésre a Microsoft honlapja jelent meg a keresőben. A „fegyver” első igazán nevezetes alkalmazására azonban 2003-ban került sor, amikor a „miserable failure” (magyarul: nyomorult kudarc) keresésre az Egyesült Államok akkori elnökének, George W. Bushnak életrajza jelent meg a Fehér Ház weboldalán. Angolul Google bombnak, vagy googlewashing (guglimosás) nevezik az eljárást.
„Hasonló kaliberű Google-bomba eddig nem robbant Magyarországon. A jelek szerint mindössze két hétre és 500 linkre volt szükség a kereső átveréséhez” emeli ki Maulis Csaba, a G Data magyarországi képviseletének biztonsági szakértője. Azért a nemzetközi kereső-eltérítések több munkát igényelnek. Ahhoz, hogy a liar (hazug) kifejezésre Tony Blair jelenjen meg az első helyen, többet kellett kommentelni és linkelni, mint egy magyar guglibomához. De vannnak aki éppen ezért egyesítik erőiket a nemesnek gondolt célért, mint a The Google Bomb Project, akik például Glenn Beck Fox News-os műsorvezető ellen szervezkednek.
Jó ügyek érdekében is lehet az eljárást használni: az orosz Alexandra Volgina, egy orosz HIV pozitív anyuka vette igénybe a módszert. Az orosz hatóságok és a társadlaom számos előítélettel közelít az AIDS-hez, ami abban is meglátszott, hogy nem támogatták a gyógyszereket, azokból folyamatos hiány volt. Médiamunkások segítségével minden erről szóló riportban elrejtették az Egészségügyi Minisztérium linkjét, így minden Google keresésnél a minisztériumnál megjelent Alexandra honlapja és a negatív hírek. Ezután végre komolyabban vették a hivatalok is gyógyszerhiány problémáját.
A magyar elkövető „csempesz bela” néven regisztrált különböző internetes fórumokba, és azokban többek között olyan linkeket helyezett el, melyek a kurvák vagy a gengszterek szavakat tartalmazzák, és a fenti szervezetek honlapjaira mutatnak.
A Google mérgezése az internetes kártevők készítőinek eszköztárában is szerepet kap, a legújabb vírusokat előszeretettel terjesztik úgy a bűnözők, hogy az adott kártevő nevére optimalizálnak weboldalakat, majd a látogatók számára olyan szoftvereket kínálnak, melyek látszólag a vírus eltávolítására szolgálnak.
A módszer működésének megértéséhez azt kell tudni, hogy a Google alapvetően két paramétercsoport alapján rendezi sorba a találatok listáját, amikor valamilyen szóra vagy kifejezésre keresünk. Az első csoportba az úgynevezett oldalon belüli paraméterek tartoznak, például az, hogy egy weboldal hányszor és hogyan tartalmazza az adott keresőszót vagy keresőkifejezést. A második csoportban az úgynevezett oldalon kívüli paraméterek kapnak helyet, így például az is, hogy az internetről milyen linkek mutatnak az adott weboldalra, és ezeknek a linkeknek mi a szövegük.
Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy adott weboldalra sok link mutat egy bizonyos szöveggel, akkor a Google a link szövege és a weboldal között kapcsolatot tételez fel, és elkezdi a weboldalt megjeleníteni az adott keresőkifejezésre.
A G Data szakemberei szerint a Google már több mint 10 éve küzd találatainak fertőzése ellen, de a jelenlegi eset is felhívja a figyelmet arra, hogy a kereső találati listája nem mindig tökéletes.
Megosztás

One thought on “Meghekkelt Google találatok itthon és a nagyvilágban

  • Jakab Gipsz

    „a jelenlegi eset is felhívja a figyelmet arra, hogy a kereső találati listája nem mindig tökéletes.”

    A jelenlegi esetben teljesen stimmelt.

Comments are closed.