BlogzineHazai pályaKutatás

Debreceni informatikai fejlesztések

Közel 1,5 milliárd uniós támogatást kapott a debreceni SziMe3D projekt.  A Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén szeretnének új eredményeket elérni a közeljövőben.

A SziMe3D projektben a Humansoft Kft.-hez tartozó SziMe3D Kft. fejlesztésében  az egyik termék, a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább és muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását végzi azáltal, hogy 3D-s kiterjesztett valóságot (augmented reality) hoz létre. Szintén az oktatást támogatja a 3DSyllabus kifejlesztése, egy olyan szoftverrendszer kialakítása van folyamatban, amely elősegíti az oktatók számára a 3D-s tananyagok elkészítését.  A projekt része még egy olyan integrált utazásközvetítő informatikai rendszer (SmartTravel) kifejlesztése, amely képes utazásszervezők, turisztikai hivatalok, infopontok közös adatbázisba szervezett kínálatának, hozzáférési szintekre bontott kezelésére, értékesítésére, valamint a közös multimédia adattárban tárolt úti cél és szálloda képek, videók egységes, 3D-s (nem szemüveges) képi technológiával történő megjelenítése.

Kérdéses, hogy a már egyébként piacon lévő szolgáltatásokhoz képest miben tud többet nyújtani a debreceni cég, ami akkora keresletet teremt, hogy megtérüljön a jelentős mértékű támogatás. Erre talán a FootballAvatar nevű kísérleti fejlesztésnek van a legtöbb esélye, amelynek fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációkban visszadni képes adathalmazok (avatárok) írnák le, és a jövőbeli viselkedésekkel kapcsolatos kérdésekre adna választ, döntéstámogató rendszerként. Ebben a fejlesztésben többek között részt vesz a DVSC több szakosztálya is, amely így a piacon egyetlen szoftver által sem nyújtott, 3D funkciókkal segíti a sportolók és a sportvezetés versenyelőnyét. „Bízunk benne, hogy a támogatott innovatív projektjeink sikere tevékenyen hozzájárul majd ahhoz, hogy Debrecen az ország egyik meghatározó információtechnológiai pólusává váljon” – mondta el Tóth István, a Szilícium Mező klasztermenedzsere. A sikeres pályázatot elkészítő és a projekt menedzselését végző DBH Group vezérigazgató-helyettese, Kurtán Zoltán szerint a hazai kis- és középvállalkozások számára ebben a nehéz gazdasági helyzetben az egyik lehetséges kitörési pont a nemzetközi piacok felé az, ha a cégekben meglévő innovációs lehetőségeket maximálisan kihasználják.

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 11 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban.  A 2008-ban alapított, 43 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második legnagyobb informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.

Megosztás

4 thoughts on “Debreceni informatikai fejlesztések

 • Fehér Tigris

  Olyan tökös-mákos rétes lett belőle. Eredetileg ez lehetett:
  – A múzeumok láttak ilyet Európában, erre a kulturális vonalra fizet az EU, ez alá kell beállni. Legyen a jelszó a 3D, azt benyelik.
  – Az utazásszervezésre valamely vállalkozónak fájt a foga, mielőtt a booking.com beér igazán Mo-ra is, előtte még megpróbálja a piacot letarolni. Persze, majd ez is 3D-ben élesz, csak legyen rá lé, 20% megy vissza Mr. 20%-nak
  – Egy politikus vagy focivezető csemetéje szétjátszotta az agyát a FIFA menedzserrel XBox-on, majd informatikus lett, és a papa kibrusztolt neki egy kis pénzt, hogy összekösse a kellemest a hasznossal, akár diplomamunka is lehet belőle, vagy a csemete játszhat projektmendzsert is.

  De magam is elhatárolódom ettől a rosszindulatú elemzéstől.

  Reply
 • Pingback: Nekünk Szilícium-mezőnk van! | Debrecen Bár

 • A munkánk értelmében, hasznában és sikerében kétkedőknek, valamint mindenkinek, akit a téma érdekel javasoljuk látogassa meg honlapunkat. Napról napra frissítjük azt és beszámolunk munkánkról, eredményeinkről.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük