Blogzine

Magyar innováció – türköződésmentes üveg

A soproni családi vállalkozás, a Hirschler Glas és a multinacionális  Guardian Orosháza közös fejlesztésével a hagyományos üveghez képest jelentős mértékben csökkenthető bármely világítástechnológiai berendezés energiaigénye

Készen áll a hazai és nemzetközi forgalmazásra az ipari és mezőgazdasági járművek visszapillantó tükreit gyártó, globális járműgyártói partnerhálózattal rendelkező Hirschler Glas Kft. és az orosházi üveggyár, a Guardian Orosháza Kft. közös ipari világítástechnikai irányú fejlesztése, az úgynevezett „öko-LED” lámpaüveg, amely jelentősen csökkentheti az ipari létesítmények külső megvilágítására, illetve közvilágításra használt lámpák energiafelhasználását. Hirschler Judit, a Hirschler Glas Kft. ügyvezetője szerint az együttműködés a termelési mennyiséget tekintve éves szinten mintegy 10 százalékos növekedést jelenthet a 115 éve alapított soproni családi vállalkozásnak.

Hirschler_Glas_Hirschler_Judit_

„Az ipari öko-LED lámpákhoz szükséges magas fényáteresztő képességű üvegek feldolgozási technológiájának kifejlesztése körülbelül fél éves, a Guardiannel közös munkával történt, mára készen állunk a sorozatgyártásra. Az új terméknek köszönhetően a Hirschler Glas éves össztermelése mintegy 10 százalékkal növekedhet” – emelte ki Hirschler Judit, a hazai Hirschler Glas ügyvezető igazgatója. – „A Guardiannel 1991 óta rendszeresen dolgozunk együtt. A közös öko-LED projekt egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy Magyarországon működő multinacionális nagyvállalat és egy magyar családi vállalkozás az ipari újítások területén is lehetnek stratégiai partnerek.”

Az új öko-LED lámpákhoz szükséges antireflektív üvegek gyártása fontos új elem a Guardian tevékenységi körében. A speciálisan vágott és csiszolt üvegelemek gyártása jól illeszkedik a Hirschler Glas visszapillantó tükreinek gyártásához kidolgozott technológiához; a két cég több mint 20 éves partnersége kiváló alap az együttműködésre ebben az új projektben.

A Guardian által gyártott lámpaüvegek segítségével az ipari kültéri, illetve a közvilágításhoz használt izzók energiafogyasztása jelentősen kisebb lehet, mint a hagyományos lámpatesteké. Az úgynevezett öko-LED lámpák üvegeinek mindkét oldalára antireflektív bevonat kerül, amely a hagyományos üvegeknél jóval nagyobb fényáteresztő képességet eredményez, így a nagy teljesítményű izzók energiája sokkal jobban hasznosul. A speciális bevonat miatt azonban a vágási, törési, csiszolási és edzési eljárások különleges technológiát igényelnek, amelyhez a soproni Hirschler Glas a visszapillantó tükrök gyártásánál alkalmazott megoldásait fejlesztette tovább a Guardian segítségével. Az elsősorban ipari és mezőgazdasági járművek visszapillantó tükreit gyártó, globális járműgyártói ügyfélkörrel rendelkező soproni Hirschler Glas számára ezzel a fejlesztéssel most egy új piaci terület, a világítástechnológia felé nyílt meg új lehetőség.

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük