BlogzineHazai pálya

Lemásoltam a Pinterestet, mi a baj vele?

Nagy bátorság kell egy startup vállalkozás elindításához, hiszen tengernyi munka, előkészítés és fejlesztés után alakul ki a design, a funkcionalitás és az üzleti modell. Ezt a rögös utat kikerülve jelent meg a napokban a Tűzd.be, mindenki számára megtévesztő hasonlóságot mutatva a végtelenül sikeres közösségi képgyűjtögető oldalhoz, a Pinteresthez.

A hazai startup ökoszisztéma egy emberként hördült fel a névtelenséget kérő „Tulajdonos”  (az X.Y. Kft. vezetője) által bejegyzett domainen található sután magyarított másolaton. Közvetlenül a készítőket kerestük meg, hogy pontosítsuk, hogy mi is volt a céljuk a Pinterest egyértelmű lemásolásával, bár az oldalon nem találtunk semmi konkrétumot elég hamar eljutottunk a „Tulajdonosig”.

Annyit azért megjegyzésként hozzátennék, hogy a hasonlóság bizonyos szint után valószínűleg mindenkinek feltűnik, s ez komoly jogi problémákhoz vezethet. Én személy szerint azt gondolom, hogy az igazi alkotók nem fogják tétlenül nézni miként kezdik el használni a felhasználók a magyar partizán Pinterestet és igen hamar érkezik majd az a jogi felszólítás, amely meglehetősen sokba kerülhet majd a lelkes másolóknak.

Pinterest színek és formák… a különbözni vágyás teljes hiánya rögtön szembetűnő.

Elgondolkozva a copycat problémán, arra jutottam, hogy a nagyobb baj inkább az, hogy a magyar startup világ megítélésén is csúnya foltot ejthet az akció. Láttunk már hasonlót, évekkel ezelőtt valaki a Facebook oldalát koppintotta le, de az az oldal igen hamar tűnt el a süllyesztőben.

Személyes megdöbbenésemet egyébként az okozta, hogy amikor néhány mondatra sikerült is megszólítanunk a fiatalembert, kiderült, hogy ő nem lát semmi aggályosat az oldala működésében.

Shy: Hogy született az ötlet?
Tulajdonos: pinterest.com
Shy: Értem, de nem gondoltad, hogy ezt nem így kéne?
Tulajdonos: Mi a baj vele?
Shy: Hát például, hogy mások már megcsinálták… Jogilag ez tulajdonképpen lopás. Persze, ha a Pinterest engedélyt adott rá, akkor persze nem. http://pinterest.com/about/copyright/
Tulajdonos: Tulajdonkepp nem lopas. Egyebkent neked mi az allaspontod ebben? Vagy mi az ok, amiért megkerestel? Segithetek valamiben?
Shy: Évek óta ilyesmivel foglalkozom, mármint internetes vállalkozások.. és az a véleményem, hogy ez lopás, hiszen semmit sem tettél hozzá a dologhoz. Te mit gondolsz miért nem lopás? Én éppen egy blogbejegyzést írok róla… Szerinted mennyi időn belül kapsz levelet a Pinterest ügyvédeitől?
Tulajdonos : szerintem semennyi.

  1. a Pinterestet egy 16 fős fiatal csapat vezeti, nincsenek ügyvédei
  2. Amit belinkeltél, az az oldalra feltöltött jogvédett anyagokra vonatkozik, és nem a Pinterestre
  3. A Pinterestnek még a logója sincs levédetve, nem hogy más, utána lehet járni…
  4. A rendszert így készen árulják a neten, rengeteg szoftver fejlesztő árulja a saját klónját, így a jogsértést elviekben már ők elkövették, már ha lenne bármiféle alapja.

Némi alkudozásba került, míg elértük, hogy név nélkül ez megjelenhessen.  Búcsúzóul pedig megkértem a „Tulajdonost”, hogy értesítsen a Pinterest reakciójáról. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, de addig is óva intek mindenkit a Cola Loca limonádé és a Nanta Farancs márkanevek használatától.

Megosztás

15 thoughts on “Lemásoltam a Pinterestet, mi a baj vele?

  • keo

    „a Pinterestet egy 16 fős fiatal csapat vezeti, nincsenek ügyvédei”

    és szerinted azt a 138 millió dollárt a kockázati tőkésektől fagyira és narancslére kapták?

    hány éves vagy királylány? :P

  • Fulton

    Nem tudom, nekem nem tűnik annyira kopipésztnek, látok rajta eltérő dolgokat azért. Bár a színvilág tényleg ugyan az, meg eddig nem találtam olyan funkciót, ami a Pinteresten ne lenne, dehát annak a mintájára épült, evidens, hogy ugyan azokat a funkciókat tartalmazza. Ami pluszként kiemelhető talán, hogy magyar :D Majd az idő eldönti, gondolom vásárolt script, ha tesznek hozzá, és alakítanak rajta, még jól is elsülhet.
    Keo: Szerintem azért tisztában van vele, hogy megengedhetnek maguknak egy ügyvédet, gondolom úgy értette, hogy abban a 16 főben nincs, bár így is elég túlzott kijelentésnek tűnik valóban :)
    Elnézegettem még most a Pinterest oldalát, és nem találtam semmilyen copyright szöveget, ami magára a Pinterestre vonatkozna, sem azt, hogy trademark a logó vagy vmi :S Furcsa…

  • Fulton

    Hopp, most esett le, hogy nem is úgy néz ki, mint a mellékelt screenshoton :S
    Mindenesetre amit most látok az felhasználóbarátabbnak kezd tűnni.

  • Fehér Tigris

    A Tulajdonos eléggé el van tévedve szellemi termékek és annak jogvédelme tekintetében. Nem kell formálisan levédetni ahhoz, hogy perelhessél miatta, csak regisztrált esetben jobbak az esélyeid. Felhívnám a figyelmet a most folyó Apple vs. Samsung perre, ami hasonló alapból indult (a Samsung szerint ők csinálhatnak egy második iPhonet, ha tetszik nekik, miért is ne). Egyébként kívánom Tulajdonosnak, hogy egyszer így koppintsák le az ő ötletét, aztán meglátjuk, hogy mit fog akkor mondani.

  • miere

    kummba.com – airbnb.com

    egy másik zseniális tolvaj

  • Valaki

    UI azaz user interface nem élvez védelmet Európa területén, csak az egyesült államokban. Copy miatt perelni, nálunk csak akkor tudnak, ha bizonyíthatóan a site elemei az eredeti oldalról lett lemásolva. Pl. képelemek, vagy html és css kódok. A look at feel nem képez nálunk perlési lehetőséget.

    Több pinterest clone van a neten, olyan is, ami full copy, sőt pár 100 USD-ért elég nagy választék is van clone scriptekből is. Az persze más kérdés, hogy azon kívül, hogy ugyanazt tudják, mint az eredeti, többnyire ezek a gyorsan összehegesztett scriptek nagyobb látogatottság esetén bedőlnek. sima PHP, mysql rendszerre fejlesztik, nem nagyon használnak NOSQL, különféle cache rendszereket, amivel egy nagyobb látogatottság kezelhető lenne. Pár ezer userig elmennek az biztos, de komoly vállalkozást nem érdemes rájuk építeni.

    Nekem nincsen bajom a magyar klónok megjelenésével, remélem néhány tényleg versenyképes is lesz. Ha valaki meg tudja enni a globális cégeket lokális piacon, akkor rajta. :)

  • Fifii

    szerintem jó ötlet magyarul is indítani ilyet, hiszen sokakat elriaszthat a Pinterest, mert nem tudnak angolul. Szerintem jó lehetőség, biztos menni fog…

  • A legtöbb ilyen próbálkozás egyetlen ellenszere a jó öreg „ignore”, akár csak a korábbi próbálkozások esetén. Valószínűsítem, hogy a pinterest csapat is így fog eljárni a konkrét esetben. Lévén nem vehető komolyan konkurenciaként, a jogállás meg elég nehezen érvényesíthető még ha igazuk is lenne. Az ilyen szolgáltatások üzleti értéke sosem a design és a funkcionalitás, hanem a mögötte lévő üzleti/felhasználó szám növekedési stratégia és annak kivitelezése az meg a copycat-al nem jön.

  • A Sanomaval is csinaltok ilyen interjut?

    pinterest vs bigin.hu
    yelp.com vs kozelben.hu

    Az h egy lelkes fiatal ugy gondolja h ez nem gaz – az egy dolog. Persze sikeres biztos h nem lesz, mert ceget epiteni es egy weblapot csinalni egy 200$-os scriptbol azert nagyon nem ugyanaz, de a Pinterestnek van jobb dolga is mint ilyen oldalakert perelni, a srac (akinek a neve a whois.org-on 2 perc alatt kideritheto) pedig tanul valamit a sajat karan.

    Viszont hogy a Sanoma, „Magyarorszag vezeto mediavallalata” hogy gondolja ezt, arra azert eleg kivancsi lennek.

    „A digitális tér számunkra egy meg nem szűnő kihívás: alkalmazásainkat és tartalmainkat folyamatosan fejlesztjük és a piaci igényeket szem előtt tartva felhasználóikkal együtt hozzuk létre az új, intelligens digitális világot.

    Dunai András
    digitálisüzletág-igazgató”
    http://www.sanomamedia.hu/termekek/?fid=391

    m

  • Petya

    Bocs, de ez az egész egy vihar a biliben …

Comments are closed.