Okos mérés Debrecenből

Fejlesztésbe kezdett az uniós támogatással együtt 800 millió forintos összköltségű SziMe projekt: cél egy Smart Metering rendszer kialakítása. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetését és elterjedésének katalizálását tűzték célul.

SziMeSmart Kft. szakemberei szerint a hazai lakosság körében még mindig nem elterjedt a tudatos energiafelhasználás gondolata. A SziMeSmart fejlesztői energiahatékonyság növelését és a tudatos energiafelhasználás elterjedését remélik az smart metering (okos mérési) technológia elterjedésétől. A projekt keretében egy vagy akár több régióbeli településen is létrejöhet egy olyan multifunkciós és multiszolgáltatós Smart Metering rendszer és adatkommunikációs kísérleti hálózat, amely jelentős energia megtakarítást eredményezhet a fogyasztói oldalon. „A projekt során kiemelt szerepet kap az intelligens mérők bevezetésével kapcsolatos mérőszállítói, szolgáltatói, elosztói, kereskedői és fogyasztói motivációk elemzése, az egyes szereplők elvárásainak megértése, összehangolása és az igényeknek megfelelő rendszer megvalósítása” – nyilatkozta Tóth István, a Szilícium Mező klasztermenedzsere.

A kidolgozandó rendszer nagy kapacitású és költséghatékony megoldást nyújt az energia törvényekben megkövetelt alternatív fizetési modellek (pl. mobilon, web-en) bevezetésére oly módon, hogy mindezek mellett kapcsolható lesz a cégeknél már működő és kifejlesztendő informatikai rendszerekhez is. A felmért igényekhez illeszkedve lehetővé teszi majd a fogyasztók valós idejű tájékoztatását, az energiavételezési szokások elemzését, és jogszabályok által biztosított befolyásolását (korlátozás, lezárás) valamint a differenciált tarifakezelés és a prepaid (speciálisan pl. szociális account) rendszerek bevezethetőségét is.

„Kiemelten fontos számunkra az innovatív kis- és középvállalkozások támogatása. A hazai ötlet és tudásalapú cégek számának növekedése az egyik lehetséges megoldás a munkahelyek számának növelésére” – mondta el Kurtán Zoltán sikeres pályázatot elkészítő és a projekt menedzsmentjét végző DBH Group vezérigazgató-helyettese.

 

A Szilícium Mező Programról és a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterről:

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 11 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban.  A 2008-ban alapított, 43 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott – informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.

One thought on “Okos mérés Debrecenből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .