BlogzineHazai pálya

Felhőbiztonságba fektetett az Euroventures

Három diák és docensük közös technológiai újítása adhat lendületet a felhőalapú fájlmegosztásnak, 380 millió kockázati tőkével indulnak – remélhetőleg a világsiker felé.

 Az ötletgazdák által Tresorit Kft. szoftvere egy új titkosítási módszerrel biztonságossá teszi a felhőalapú fájlmegosztást. A Tresorit 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Céljuk a piacvezető pozíció megszerzése a megosztható titkosítást használó felhő-alapú fájlszolgáltatók között, elsősorban kis- és közép vállalatok körében. E területen mindezidáig nem állt rendelkezésre a biztonsági szakembereket megnyugtató megoldás.

A Tresorit Kft.-t két éves közös kutatómunka után 2011-ben alapította a Budapesti Műszaki Egyetem három mérnök informatikus hallgatója, Szebeni Szilveszter, Lám István és Eisenberger András, valamint a BME CrySyS Laboratóriumának vezető docense, dr. Buttyán Levente. Eredeti kutatási témájuk a peer-to-peer fájlrendszerekkel való titkosított fájlmegosztás lehetősége volt, egy olyan rendszer tervezése, amely gyakorlatilag „lefülelhetetlen”. Időközben kiderült, hogy a kifejlesztett technológia kiválóan alkalmas felhőalapú (cloud) rendszerekre is. E rendszerek biztonságossá tételére égető szükség van az üzleti világban. A felhő alapú adattárolás biztonsági problémája jelenleg a legnagyobb gátja a cloud szolgáltatások terjedésének. A csapat, amelyben időközben Eisenberger helyére Szilágyi György lépett, profilt váltott és immár a felhő rendszerek biztonságosabbá tételére koncentrált. „Más, hasonló szolgáltatások egyszerűen nem nyújtanak megfelelő biztonságot, viszont roppant könnyű a használatuk. Mi ugyanezt akartuk, csak teljesen titkosítva. A felhő biztonsági hiányosságaira kiváló válasz a technológiánk,”– mondta Lám István, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója.

Megoldásuk, a Tresorit egy egyszerűen használható, felhő alapú, biztonságos fájlszinkronizáló szoftver, kifejezetten üzleti felhasználók bizalmas adatainak megosztására. A szoftverrel megosztott könyvtárak hozhatók létre, úgy, hogy a könyvtárban található fájlok még a feltöltés előtt a háttérben titkosításra kerülnek, és titkosított formában kerül a felhőbe. A felhőből letöltve csak azok képesek dekódolni az adatot, akiknek a tulajdonosa kifejezetten jogosultságot adott. Mások képtelenek megfejteni a fájl tartalmát. A Tresorit különlegessége, hogy a titkosított tartalmak újratitkosítás nélkül megoszthatók, illetve a megosztás visszavonható. „ A magyar innováció és tehetség egyik kiemelkedő példája a Tresorit.  Meggyőződésünk, hogy a befektetésünkkel és a befektetői csapat tapasztalatával kiegészülve komoly nemzetközi piacot építhet ki magának a cég,” – mondta Tánczos Péter, az Euroventures igazgatója, egyben a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságának tagja.

A Tresorit csapatát befektetőként olyan tapasztalt IT szakemberek, valamint vállalkozók segítik, mint Andreas Kemi, svéd informatikai vállalkozó, többek között a Scala, UCMS Group társalapítója, a LogMeIn és Quinyx korai befektetője; Szőke Márton, a Yahoo! által 2008-ban felvásárolt IndexTools alapítója, jelenleg aktív befektető informatikai és biotechnológiai vállalkozásokban; valamint Fejes Balázs, a New York-i tőzsdén jegyzett EPAM Systems Financial Services üzleti egységért felelős igazgatóhelyettese. Előbbi két szakember csatlakozik a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságához is.

A Tresorit Kft. az elmúlt néhány hónapban több rangos külföldi díjat és versenyt nyert, mint például a Global Security Challenge Európai díja vagy az Intel Challange kelet-európai döntője. Több jelentős konferencián is megjelentek, így a Magyar Innovációs TechShow-n, és az InnovactForum-on Reimsben. Lám István szakmai munkája szintén többszöri elismerésben részesült.  Elnyerte az Ifjúsági Innovációs Díjat, az Ifjúsági Bólyai Díjat, a GE Foundation Scholar-Leaders díját és a Köztársasági Ösztöndíjat. A Tresorit Kft-nek jelenleg 11 munkatársa van. Technológiájuk további fejlesztése megnyithatja az utat a Tresorit nagyvállalati alkalmazása előtt, valamint tervezik további cloud-kriptográfiai megoldások fejlesztését is.

Euroventures: 7 milliárdos társbefektetési alap KKV-knak

Az Euroventures Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt.  csapata 1989 óta több mint 40 alkalommal fektetett be nemzetközi ambíciókkal rendelkező magyar vállalatokba. A cég 2010 óta kezeli az európai uniós Jeremie-program részeként létrejött Euroventures IV társbefektetési alapot, mely a Svájci–Magyar Együttműködési Program hozzájárulásával 7,1 milliárd forintra bővült. Az Euroventures IV alap célja ígéretes, kiváló menedzsmenttel rendelkező magyar közép- és kisvállalkozások – társbefektetők bevonásával történő – tőkefinanszírozása. Az alap futamideje 10 év, a befektetési periódus 2013. december 31-ig tart.

Megosztás

2 thoughts on “Felhőbiztonságba fektetett az Euroventures

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük