Emmy-díj a Colorfrontnak

Egy régi magyar startup, a Colorfront technikai Emmy-díjat kapott filmes szoftveréért.

Helyi idő szerint tegnap hajnalban Hollywoodban On-Set Dailies szoftverének elismeréseként a Colorfront technikai Emmy-díjat kapott. A Colorfront  technológiája ugyanis megváltoztatta a TV sorozatok és mozifilmek készítésének módját.  A díjat az amerikai Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (Academy of Television Arts & Sciences) ítélte oda.

A tévés Oscarnak is nevezett Emmy-díjakat 64. alkalommal osztották ki Los Angelesben. A műszaki Emmy-t minden évben olyan cégek vagy személyek kapják meg, akik jelentős fejlesztéssel járulnak hozzá a televíziós iparághoz – vagy már meglévő módszerek továbbfejlesztésével, vagy olyan innovációkkal, melyek alapjaiban változtatják meg a televíziós műsorok közvetítésének, rögzítésének vagy vételének technológiáját.

 

A Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémia indoklása szerint a Colorfront On-Set Dailies termékének segítségével lehetővé vált a digitális képrögzítési technológiára átállt televíziós műsorok és sorozatok napi forgatott nyersanyagának hatékony feldolgozása. Különleges adatfeldolgozási sebességének köszönhetően az On-Set Dailies a napi forgatott anyagból készített musztert rendkívül rövid határidővel – a legjobb minőségben feldolgozva, megfényelve, a felvett hangsávokkal szinkronizálva, a megfelelő formátumokban – bocsátja a vágók, és a produkción dolgozók rendelkezésére.

 

A Colorfront On-Set Dailies 2011 tavaszán debütált az Egyesült Államokban, Las Vegasban az iparág legnagyobb kiállításán, a National Association of Broadcasters (NAB) rendezvényen. A Colorfront  technológiája azóta gyökeresen megváltoztatta a TV sorozatok és mozifilmek készítésének módját. A vezető amerikai utómunka stúdiók és filmes laborok a napi több órányi digitálisan rögzített felvételek feldolgozására ma már szinte kizárólag ezt a technológiát használják. A termék rendkívül rövid idő alatt meghatározó piaci részesedést ért el.

Az elmúlt két évben a televíziós iparágban hatalmas változás zajlott le: a nagy TV show-k és a sorozatok gyártói a forgatásokon a 35 milliméteres film negatívról digitális technikára álltak át. Az új generációs digitális kamerák már a 35 mm-es filmmel megegyező minőségű felvételeket készítenek, aminek köszönhetően megtakarítható a negatív nyersanyag beszerzésére és tárolására, filmelőhívásra, az előhívott negatív szkennelésére és a video átírásra fordított költség. Ez jelentős költségcsökkentést jelent, miközben a fájl alapú képfeldolgozással ma már reális lehetőséggé válik az eredeti rögzített kép minőségének megőrzése, így ezek a produkciók technikailag kivételesen magas színvonalat érhetnek el.

 

A magyar Colorfront technológiáját olyan nagy sorozatok forgatása során használják, mint a CSI:Miami (CBS), a Dexter (Showtime), a True Blood (HBO), a Született feleségek (ABC), a Doktor House (Fox), az NCIS: Los Angeles (CBS), a Borgiák (Showtime), Beépített főnök (CBS), Vámpírnaplók (CW), Walking Dead (AMC),Pretty Little Liars (ABC) , és a Modern Family (ABC). Emellett számos szuperpodukció is a cég termékét használja, mint például: James Bond 007 Skyfall (MGM/Eon Productions/United Artists), A Bosszúállók (Marvel/Walt Disney), Oblivion (Universal), Rush (Universal), Gravity (Warner Bros.), Abraham Lincoln, a vámpírvadász (20th Century Fox), This Is 40 (Universal), R.I.P.D. (Universal), World War Z (Paramount Pictures), Gengszterosztag (Warner Bros.), A gyalogáldozat (CBS/Momentum), Mavericks – Ahol a hullámok születnek (20th Century Fox) és az Erőnek erejével (Lionsgate).

 

Magyar fejlesztők a díjjal

A Colorfont új termékét ugyanaz a csapat fejlesztette ki, akik 2010-ben az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiától (AMPAS) a Lustre fényelő rendszer kifejlesztéséért technikai Oscar-díjat kaptak.

„A legnagyobb köszönettel tartozunk az Akadémiának ezért a megtisztelő elismerésért” – mondta Jászberényi Áron, a Colorfront ügyvezetője. „Ezt a sikert olyan új fejlesztésekkel értük el, amelyek hatékonyan támogatják a digitális forgatás utómunka folyamatait, a valós produkciós használattal járó tapasztalat pedig lehetővé tette, hogy megőrizzük vezető pozíciónkat ezen a területen.”

 

Kicsodák ők?

A Colorfront Európa egyik vezető utómunka stúdiója, budapesti székhellyel. A céget a Jászberényi testvérpár, Márk és Áron alapították, akik a digitális fényelés területének meghatározó szereplői, elsősorban az Autodesk által később megvásárolt, a piacon legkeresettebbnek számító DI fényelő rendszerének (Lustre) kifejlesztésében és piacra vitelében betöltött szerepük miatt.

Ezt a szakértelmet a digitális fényelés és utómunka terén szerzett világszintű fejlesztési tapasztalattal ötvözve, a Colorfront utómunka stúdió ma a legfejlettebb technológiát nyújtja a digitális képfeldolgozás, fényelés, vfx trükkök, online és offline vágás, hangkeverés és a digitális film területén.

One thought on “Emmy-díj a Colorfrontnak

  • 2013. január 18. péntek at 22:00
    Permalink

    Nagy – nagy szeretettel gratulálok és további síkereket kívánok Székesfehérvárról : Nagy Mária

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .