Blogzine

Microsoft Imagine Cup – lehetőség diákoknak

Fejlesztésben otthonosan mozgó diákok összesen 300 ezer dollárt nyerhetnek.A verseny történetének eddigi legmagasabb, mintegy 300 ezer dolláros összdíjazásával indul útjára világszerte, így Magyarországon is az Imagine Cup. A világ egyik legrangosabb technológiai megmérettetésének döntőjét idén az oroszországi Szentpéterváron rendezik, a magyar diákok pedig hazai elődöntőn keresztül mérhetik össze  a különböző Microsoft platformokra – Windows 8-ra, Windows Phone-ra és Windows Azure-ra – készített innovatív alkalmazásaikat.

 Az Imagine Cup megmérettetésen részt vevő diákok nem csak más hasonló gondolkodású fiatalokkal mérhetik össze innovatív alkalmazásaikat, de ismertésget is szerezhetnek, illetve saját ötletük megvalósításához akár 50 ezer dollárt is kaphatnak.

A Imagine Cup 10 évvel ezelőtt indult el, és az elmúlt évtizedben 190 országból mintegy 1,65 millió tanuló vett részt.  A  résztvevők keiemelt figyelmet fordítottak az ENSZ  millenniumi fejlesztési céljainak és/vagy saját országuk problémáinak megoldására.

Magyarországról diákcsapatok egy helyi elődöntőn keresztül juthatnak ki a világverseny fináléjára: ez esetben a csapatoknak a Játék, az Innováció vagy a Segít a technológia kategóriában kell alkalmazásokat készíteniük Microsoft platformokra, s ezeket 2013. április 4-én személyesen is be kell mutatniuk. A kategóriák legjobbjait egy rangos zsűri választja ki, akik hazánkat képviselve utazhat a szentpétervári fináléra, ahola fenti kategóriákban első helyezést elnyerő csapatokat 50 ezer, a másodikat 10 ezer, a harmadikat pedig 5 ezer dollárral jutalmazza a zsűri. Az országos döntőre 2013. március 10-éig a Microsoft Magyarország fejlesztői portálán keresztül nevezhetnek a csapatok.

A verseny története során számos jó példa, és sikeres történet bizonyítja, hogy az Imagine Cup remek alkalom arra, hogy a diákok valami olyat alkothassanak, amelyről addig csak álmodtak. A  2012-ben rendezett versenyen egy magyar csapat, a Turtle Games sokat ígérő pályája indult el a Rum Run nevű stratégiai kereskedő játékkal. A Kapos Ádám, Kiss Dávid, Pregardt-Paur Róbert és Pintér Márk által készített Windows Phone alkalmazás az okostelefon alkalmazás kategóriában harmadik helyezést ért el a 2012-ben rendezett Imagine Cup világverseny döntőjén.  Az általuk készített játék célja, hogy egyszerű, közérthető eszközökkel tanítsa meg a fejlődő és fejlett országok lakóinak egyaránt, hogyan kezeljék rendelkezésre álló erőforrásaikat, hogyan aknázzák ki lehetőségeiket, támogassák embertársaikat, és biztosítsák a fenntartható fejlődést.

 „Az Imagine Cup nagyszerű lehetőséget nyújtott arra, hogy megmutassuk a nagyvilágnak, mit tudunk. A Sydney-ben tartott globális döntőn rengeteg élménnyel gazdagodtunk. A harmadik helyezéssel járó pénzjutalom mellett olyan dolgokra is szert tettünk, melyek pénzben nem kifejezhetőek: megismerkedtünk rengeteg szakmabelivel , hasznos kapcsolatokra tettünk szert, többek között elbeszélgettünk az Xbox Live atyjával. A verseny lökést adott nekünk a játék tökéletesítéséhez, amelyet nemrég publikáltunk a Windows 8, Windows Phone piacterekre. A további növekedésünk érdekében jelenleg külföldi tőkebefektetőkkel tárgyalunk” – mesélte Kapos Ádám, a Turtle Games csapat tagja.

Napi munkám során gyakran találkozom tehetséges diákokkal, akik  remek alkalmazás-ötletekket tartogatnak magukban, de megesik, hogy nincs bátorságuk megtenni az első lépéseket. Az Imagine Cup egy olyan fórum, amely megnyitja a kaput a diákok előtt a siker felé: olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek minőségiek és hasznosak, ráadásul nemcsak szórakoztatni képesek, hanem segítenek abban, hogy a világunk – ha csak egy kicsit is – jobb hely legyen. A Microsoft nem titkoltan támogatja a diákok alkalmazás-fejlesztési törekvéseit, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy számos tanulók által készített sikeres alkalmazás került már ki a Windows 8 és Windows Phone platformokra, nem utolsósorban potenciális üzleti lehetőséget kínálva ezzel készítőjének. Bízom benne, hogy az Imagine Cup-nak köszönhetően tavasszal több remek ötlettel és konkrét alkalmazással találkozhatunk – fogalmazott Grósz Judit, a Microsoft Magyarország új technológiák meghonosításáért felelős platformtechnológiai igazgatója.

 

Megosztás