Mely iparágakba fektetnének a kockázati tőkések?

Megszólalnak az érintettek, mivel kevesebb, mint egy hónap van hátra a Startup Networking konferenciáig, amelyen többek között hazai kockázati tőkések és befektetők számolnak majd be arról, milyen befektetési lehetőséget keresnek.

Megkérdeztük tőlük, milyen iparágakból érkező projektek a kedvenceik. Az ötletet vagy a csapatot értékelik inkább egy startup esetében, illetve hogy milyen problémákat tudnak felsorolni a hazai projektekkel kapcsolatban.

(Blogunk a konferencia kiemelt médiatámogatója)

Kérdéseink:

1. Mi az első kérdés, amit feltesz egy ötletgazdának/vállalkozónak, mikor Önhöz fordul?

2. Mi az, ami meggyőzi egy befektetés esetén: a csapat vagy az ötlet?

3. Van-e általános, közös probléma a hazai projektekkel, startup jelöltekkel kapcsolatban?

4. Milyen üzleti lehetőségeket keresnek? Mely iparágakból várnak jelentkezőket elsősorban?

 

A válaszolók és válaszaik

 

Halász Iván, a Finext Startup Kockázati Tőkealap-kelező Zrt. társalapítója és vezetője

1. A terméke/szolgáltatása milyen tartós előnnyel rendelkezik a piacon lévő versenytársakéhoz képest?

2. Az ötlet maga nem annyira fontos, mint annak a kivitelezhetősége egy jó csapat által.

3. Szakmaiság és transzparencia hiánya. Előfordul, hogy túl korai stádiumban keresik fel a befektetőket, amikor még nem állnak kész a befektetésre.

4. Olyanokat, amelyekben benne van egy lokális piacvezető szerep, illetve a nemzetközi piacra lépés lehetősége.

 

Déri Viktor, a Prosperitás Kockázati Tőkealap-kelező Zrt. vezérigazgatója

1. Gyakran érkeznek úgy hozzánk az ötletgazdák, hogy még nincs kialakult koncepciójuk azzal kapcsolatban, hogy mit is ”szeretnének” tőlünk. Az első személyes találkozón ezért többnyire azt kérdezzük, hogy ’A tőlünk igényelt tőkének mi a felhasználási célja?’, Meddig szeretnének eljutni a befektetésünkkel és milyen időtávon?’, ’Milyen formában képzelik el az EXIT-et?’,’Hogyan képzelik el a tulajdonosi pozíciókat a vállalatban?’.

2. Fontos az ötlet, hiszen ez az, ami felkelti első körben az érdeklődésünket. A csapatnak meggyőzőnek kell lennie abban, hogy az elképzeléseiket végre is tudják hajtani, ha ez nem sikerül, az ötlet kevésnek bizonyulhat. Azt mondhatjuk, hogy mind az ötlet, mind a csapat fontos, de más döntési pontokon van jelentőségük. Illetve azzal az ötlettel, aminek már a kezdeti fázisához egy profi csapat párosul, sokkal gyorsabban juthatunk el a végső befektetési döntéshez.

3. Általánosan elmondható a projektekről, hogy hajlamosak az üzleti tervezésük során felülbecsülni a várható teljesítményüket, és alábecsülni az adminisztratív ügyek intézéséhez (engedélyek megszerzése stb.) szükséges időt. Sokszor a piac/konkurencia ismerete is hiányos.

4. A Prosperitás nem zárkózik el semmilyen szektortól sem befektetései tekintetében, néhány iparágat azonban a zászlónkra tűztünk, úgy, mint a biotechnológia, a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások, az informatika és az egészségügyi/rekreációs szolgáltatások. Az említett iparágakból jelentkező befektetési célpontok kiemelt figyelmet kapnak, csak úgy, mint az innovatív ötletek és vállalkozások, magas innovációs vállalásunknak eleget téve.

 

Gaál Csaba, a Core Venture Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója

1. Első lépésben szeretnénk megérteni az adott ötletet, projekt lényegét, amely alapján tudjuk értékelni annak nemzetközi szintű üzleti hasznosíthatóságát.

2. Mindkét eset elképzelhető. Tipikusabb, hogy az ötlet, hiszen ez az alapja minden üzleti vállalkozásnak, azonban láttunk már olyan projektet, amely az adott csapat miatt keltette fel az érdeklődésünket.

3. Problémának semmiképp sem nevezném, hiszen jellemzően formálódó lehetőségekkel találkozunk. Ezek természetes jellemzői, hogy bizonyos elemeit fejleszteni szükséges. Tapasztalatunk szerint a tipikus esetben a projekt tökéletesen megold egy műszaki/technikai stb. kihívást, azonban annak üzleti relevanciáját, hasznosíthatóságát fejleszteni szükséges annak érdekében, hogy a legnagyobb üzleti lehetőséget lehessen kihozni belőle.

4. Preferált a machine to machine telekommunikáció, energetika, a fenntartható fejlődéssel, humán egészségüggyel kapcsolatos lehetőségek, az agráriummal, élelmiszerfeldolgozással, agrokémiával összefüggő projektek. Lényegében azonban valamennyi, a Jeremie 2-es programból finanszírozható iparágban keressük azokat a nemzetközi perspektívával bíró projekteket, ahol az adott termék/szolgáltatás már rendelkezik piaci visszaigazolással. Vagy még korábbi, minimálisan prototípus fázisban járunk, ugyanakkor az ötlet-, projektgazda „sírkővel” rendelkezik, azaz eddigi pályafutása során üzleti siker(eke)t tud felmutatni.

 

Disznós Zoltán, a Befektetünk.hu vezetője

1. Mit szeretne kérni tőlünk? Miben támogathatjuk? :)

2. A csapat súlya legalább 60%. Mi nem ötleteket akarunk vásásrolni, hanem olyan csapatba, vezetőbe kívánunk befektetni. aki képes az ötleteit valóra is váltani. Természetesen vannak speciális esetek. Van olyan jelentkezőnk, aki koránál és egészségi állapotánál fogva már nem tudna a sikerhez jelentősen hozzájárulni, ezért az Ő esetében, most azt vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk úgy megszervezni a csapatot, hogy Ő, mint tanácsadó vegyen részt a projekt megvalósításában. De ez egyedi eset, a fókuszunk azon van, hogy olyan csapatokba fektessünk be, akik a mi anyagi lehetőségeinkkel, kapcsolati tőkénkkel és szakmai tanácsadóinkkal felvértezve képesek sikerre vinni a saját ötletüket, elképzeléseiket!

3. Az szinte minden esetben nagyon gyorsan kiderül, hogy majdnem kivétel nélkül, minden jelentkezőnek sokkal nagyobb szüksége van a mi 20-30-40 éves üzleti, vezetési rutinunkra, mint a tőkénkre. A jelentkezőinknek, vagy a fiatal kora miatt nincsenek kellő tapasztalataik, vagy éppen az idősebb generáció felett járt már el úgy az idő, hogy sokszor nem is értik azt, hogy mi történik körülöttük a „nagyvilágban”. Ez utóbbiakkal egyébként sokkal nagyobb a meg nem értés, mert ezt a tényt saját maguknak sem nagyon merik bevallani. A segítség, támogatás kéréséhez és nyújtásához pedig egészséges alázatra van szükség mindkét fél részéről.

4. Nem korlátozzuk be magunkat és a jelentkezőinket sem. Vizsgáltunk már atomenergiai, orvos biológiai, informatikai, szórakoztató ipari, média, mezőgazdasági, könyvkiadási projektet is. A jövőben is készek leszünk megvizsgálni minden olyan jelentkezést, ahol az előzetes vizsgálatok elvégzése után esélyt látunk arra, hogy valós hozzáadott értékkel képviseltethetjük magunkat a projekt életében és annak sikerre vezetésében.

 

A fenti megszólalókon kívül Fekete Zoltán, a Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. vezérigazgató helyettese is részt vesz majd a Startup Networking keretében megrendezésre kerülő panelbeszélgetésen.

One thought on “Mely iparágakba fektetnének a kockázati tőkések?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .