Jeremie 3 gyorselemzés

Az NFÜ ma reggel rajtaütésszerűen közzétette az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Növekedési Alprogramjának (leánykori nevén Jeremie 3 – bármily furcsa név is ez egy leánynak) kiírását. Partneroldalunk gyorselemzése.

Az eredeti írás egyik kedves partneroldalunkon, a kockazatitoke.blog.hu oldalon, Szobonya Péter tollából jelent meg.

A program a GOP-2013-4.3/B kódjelet viseli, ami azért fontos (nem, igazából nem fontos), mert csak annyi különbözteti meg a Jeremie 2 nevet viselő nővérkéjétől, hogy amannál a kódjel közepén 2013 helyett 2012 szerepel; egyébként még a neve is pont ugyanaz: Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Növekedési Alprogram, csak hogy könnyebben el lehessen igazodni ezekben az izékben.

 

És nemcsak a nevében, hanem a feltételeiben is meglehetősen hasonlít a legkisebb Jeremie-leányka a nővéréhez.

 

A mostani kiírás alapján 4 új növekedési tőkealap fog létrejönni, egyenként kb. 4,3 milliárd Ft tőkével, amiből alaponként 3 Mrd Ft az állami-uniós rész, és a maradék kb. 1,3 Mrd Ft a magánpiaci rész (nevezhetjük saját erőnek). Ezzel tehát összesen kb. 17,1 milliárd Ft új tőke jelenik meg a piacon.

 

A tőkealapok csak 5 évnél nem régebbi, és 5 Mrd Ft-ot meg nem haladó árbevételű cégekbe fektethetnek; a befektetés csak tőkeemeléssel, vagy új társaság létrejötte esetén a kezdőtőke befizetésével valósulhat meg, részesedésvásárlás tehát ezúttal nem lehetséges. Az egy projektbe tehető befektetés maximális összege 2,5 millió EUR, azaz kb. 750 millió Ft, ami előrevetíti, hogy itt inkább a középvállalatok rúghatnak labdába.

 

A korábbi kiírásokhoz hasonlóan a mostaniban is szerepel a hozamplafon intézménye, azaz az uniós tőkerészre csak a mindenkori EU-alapkamatlábnak megfelelő hozamelvárás vonatkozik, az alap afeletti hozama a magánbefektetői tőkerészt illeti. Veszteségmérséklés is van, azaz az alap veszteséges tevékenysége esetén max. 10%-ig a veszteséget egyedül az uniós tőkerész viseli, és csak az azt meghaladó veszteségen osztoznak tőkearányosan a befektetők.

 

És ami a legfontosabb! Továbbra is ki van zárva a befektetési célpontok közül a szénágazat! De vigyázat! „E tekintetben „szén” az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága által a szén tekintetében megállapított nemzetközi kodifikációs rendszer értelmében kiváló minőségű, közepes minőségű és gyenge minőségű A. és B. csoportba sorolt szén”. Úgy ám! Zokoghat a szénlobbi.

 

A befektetési döntéseket 2015. december 31-ig kell meghozni, tehát mostantól számítva van még két és fél év. Nem sok! A kiíró nagyon helyesen igyekszik a rendelkezésre álló idővel jó gazda módjára takarékoskodni, ezért a fölösleges csúszások elkerülése érdekében a pályázatokat jövő hét péntekig lehet csak benyújtani, ami a közzététel napjától mindössze tíz nap. Dicséretes ez a takarékosság!

One thought on “Jeremie 3 gyorselemzés

 • 2013. április 11. csütörtök at 11:28
  Permalink

  “A kiíró nagyon helyesen igyekszik a rendelkezésre álló idővel jó gazda módjára takarékoskodni, ezért a fölösleges csúszások elkerülése érdekében a pályázatokat jövő hét péntekig lehet csak benyújtani, ami a közzététel napjától mindössze tíz nap. Dicséretes ez a takarékosság!”
  ———————————

  Hol itt a takarékosság?
  Tökéletesen elegendő lett volna, ha csak a közzététel napján lehet pályázatot beadni.
  Azzal már önmagában is legalább két dátumot meg lehetett volna takarítani.
  Nem értem, miért kell állandóan mindennel pazarolni… :-(

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .