BlogzineHazai pálya

„A régió startup központja lehetünk”

Budapest legfiatalabb és legjobb elhelyezkedésű műemlék épülete, az egykori Erzsébet téri buszpályaudvar ezekben a hónapokban igazi kreatív központként születik újjá. Interjú Böszörményi Nagy Gergellyel, a Design Terminál stratégiai igazgatójával.

Az elsősorban urbanisztikához, formatervezéshez és divatiparhoz kapcsolódó programok mellett a Design Terminál lassan a startup világ egyik legtrendibb helyszínévé is válik – és a tervek még többről szólnak. A különleges cég 28 éves stratégiai igazgatójával, Böszörményi Nagy Gergellyel beszélgettünk.

bng_1
Böszörményi Nagy Gergely

Insiderblog.hu: Miért pont itt? Miért pont most?

BNG: A Design Terminál ötlete nem ma született: számos kreatívipari szakember megfogalmazta már, hogy a gazdaságnak ezen az egyre növekvő súlyú területén szükség van az okos állami szerepvállalásra. Magyarország a világ kreatív tehetségbankjainak egyike, amit vétek nem az ország geopolitikai pozícióinak erősítésére fordítanunk. Mindehhez kormányzati akaratra, felkészült szakmai stábra és világos stratégiára van szükség, melyek együttállása több lépésben, 2012-re jött létre.

Insiderblog.hu: Mit ért pontosan kreatív iparágak alatt?

BNG: Azokat a gazdasági ágazatokat, ahol az üzleti értékteremtés egyúttal kulturális értékteremtéssel jár – és fordítva. Eggyel konkrétabban: azokat a gazdasági szegmenseket, ahol az egyéni kreativitáson alapuló termékek és szolgáltatások előállításával teremtünk munkahelyeket. A Design Terminál ezen belül négy olyan területre koncentrál, ahol Magyarország hagyományai és jelenkori potenciálja egyaránt erős: az innovatív technológiákra, a formatervezésre, a divattervezésre és a várostervezéshez kapcsolódó ágazatokra. Azért dolgozunk, hogy az e területek bármelyikén tehetséges fiatalok a jelenleginél jóval nagyobb arányban indítsanak saját vállalkozást és fordítsák képességeiket önálló egzisztenciára. Az ő sikerük jelentheti ugyanis a nemzetgazdaság egyik legstabilabb pillérét: az egyéni képességeken és eredeti ötleteken alapuló munkahelyeket, partnereket és beszállítókat a legnehezebb pótolni, kiszervezni vagy éppen lemásolni a nagyobb gazdasági szereplőknek.

130412_1090
Böszörményi Nagy Gergely egy előadása közben

Insiderblog.hu: Nem egyszerű ma fiatalként vállalkozásba fogni, mondanák erre sokan. Mit gondolsz erről?

BNG: Sőt, a fiatal vállalkozók nagybetűs hősök. Saját nemzedékük számára is elsősorban ők képviselik a reményt, ezért a mindenkori államtól ehhez méltó bánásmód jár nekik szabályozásban és elismerésben egyaránt. A Design Terminál sem váltja meg számukra a világot, ám elsősorban az utóbbi területen hasznos szerepre pályázik: kezdeményezőként, támogatóként és befogadóként lehetőséget adunk a tehetségek kibontakozásának, az ötlet és a tőke egymásra találásának. Zászlóshajó projektjeink, mint az idén induló Central European Fashion Days (CEFD), vagy a szintén júniusra időzített 2B3D – Budapest 3D Printing Days különböző kreatív ágazatok fiatal innovátorainak kínál nemzetközi bemutatkozási lehetőséget. Támogatóként idén ősszel is lehetővé tesszük a Design Hét Budapest vagy éppen a Graphifest formatervezői és alkalmazott grafikusi seregszemléinek megvalósulását, befogadó helyszínként pedig sorjáznak nálunk a startup világ tudás- és információcserét, közösségépítést szolgáló eseményei. Hamarosan második nagyobb konferenciáját rendezi nálunk a Prezi, itt tartja rendezvényeit az European Entrepreneurship Foundation és az iCatapult, de visszatérő vendégünk a Mobilitás és Multimédia Klaszter és a Kairos Society is. Örömünkre szolgál, hogy nemrég a Startup Undeground 2013 konferenciának is a Design Terminál adott otthont és sokat jelent számunkra, hogy a NASA és a Google által alapított Singularity University regionális eseményeinek is partnerei lehetünk. Olyan állami ügynökséget építünk, ami szemléletében közelebb áll a Szilícium-völgyhöz, mint a klasszikus bürokráciához.

10026_414188225343786_697473294_n
Startup előadás a Design Terminálban. Itt volt a SUU ’13 VIP estje, az iCatapult és az EEF, valamint a Prezi több konferenciája is

Insiderblog.hu: Mítosz vagy valóság, hogy Budapest a régió startup központja lehet?

BNG: Szerintem így lesz. A kreatív iparágak vállalkozói, munkavállalói, trendformálói és véleményvezérei számára a közösség, ahol élnek minden siker alapja. Bár egyéni kreativitásukra építenek, ötleteik eredetiségéhez döntően hozzájárul az őket körülvevő kulturális környezet és az egy helyen koncentrálódó sokféle ágazat impulzusai. Budapest a világ egyik legélhetőbb városa, és ebbéli adottságait nehéz elrontani. Nem véletlen, hogy startup ökoszisztémánk dinamikája ellentétes pályán mozog az európai gazdasági trenddel, és egyre-másra indulnak a színvonalas accelerator programok. Fontos, hogy mindez nem magától történik. Emberek állnak mögötte, akik régóta és keményen dolgoznak ezért: a szülővárosához ragaszkodó Prezi, LogMeIn és USTREAM vezetői, a vállalkozói szellem népszerűsítéséért hazatért Záboji Péter, a startup közösségépítő Hild Imre és a lista még hosszú lehetne. Büszkék vagyunk rá, hogy velük dolgozhatunk.

Megosztás

2 thoughts on “„A régió startup központja lehetünk”

  • Csak egy légkondicionálót kéne bepakolni abba a nagy hodály buszmegállóba…

    Reply
  • Design Terminál

    Szia Palkó, köszönjük a visszajelzést! Amikor legközelebb benézel hozzánk, már ki is küszöböltük a dolgot!:)

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük