Blogzine

Séta közben meghekkelnek

Május 9-én ezúttal is számos újonnan felfedezett biztonsági rés bemutatásával jelentkezett az idei Ethical Hacking konferencia a Lurdy Moziban.

Az eseményen volt többek közt célzott támadás iOS eszközök ellen, megvizsgálták a felhőalapú antivírus szolgáltatások biztonságosságát, illetve egy képzelt, de valóság inspirálta számítógépes incidens meglepő kivizsgálására is sor került.

Új helyszínen, immár hatodik alkalommal rendezte meg az Ethical Hacking konferenciát a NetAcademia Oktatóközpont.

„Tavaly 400 fővel a helyszín befogadóképességét feszegettük, ezért idén új helyen, a Lurdy Ház mozijában alakítjuk ki az esemény helyszínét, mely 500 résztvevő befogadására képes” – mondta az esemény előtt Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője.

A szakember hozzátette, hogy a helyszínen kívül minden más változatlan maradt, vagyis idén is izgalmas törésekkel, élő hekkelésekkel, újonnan felfedezett biztonsági rések demonstrálásával jelentkeztek.

hack1

Törések földön és égben

Előfordul, hogy egy informatikai eszköz nüansznyi dolgokban jobb a konkurenseinél, ám éppen ezek az egyedi megoldások, kényelmet szolgáló funkciók okozzák a felhasználók vesztét.

Tomcsányi Domonkos a Boadree Zrt. képviseletében az iOS rendszerek egyedi WiFi hotspot kezelésében mutatott olyan réseket, melyek segítségével akár séta közben fel lehet törni a mit sem sejtő felhasználók iOS eszközeit és átvenni felettük a teljes hatalmat.

Balázs Zoltán, a Deloitte IT biztonsági szakértője azt vizsgálta, milyen kliens oldali védelmek léteznek a bankokat támadó trójaiakkal és a rosszindulatú böngésző-kiegészítőkkel szemben, azok mi ellen védenek ténylegesen, illetve mi ellen nem.

Marosi Attila etikus hekker előadásában a vírusirtó szoftverek lerázására tett kísérletet, viszonylag egyszerű trükkök alkalmazásával igyekezett  átlépni az utolsó védelmi vonalat.

Hasonló területre, ám már a felhőbe invitált Buherátor előadása is, amelyben a Silent Signal biztonsági szakértője a felhőalapú antivírus szolgáltatások legfontosabb veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Egy valós számítógépes incidens ihlette nyomozás is történt, amit Vida Zsolt, a T-Systems Magyarország rendszermérnöke hajtott végre. Ennek során egy, a rendszerbe betörő hekker által hagyott nyomokon végigjárva kereste a választ a Ki csinálta?, Mikor csinálta? és Mit csinált? jellegű kérdésekre.

 

Megosztás