Blogzine

Az innováció érdekében fognak össze a magyar informatika gazellái

Kilenc hazai IT vállalkozás kezd kutatás-fejlesztési együttműködést az EIT ICT Labs budapesti társult tagjával.

Összességében meghaladja a 7 milliárd forintot az árbevétele annak a 9 hazai informatikai középvállalatnak, amely kutatási és fejlesztési területen együttműködik az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomóponttal 2013 áprilisától. A gyors növekedésű vállalakozásokat tömörítő platform célja, hogy a szakterületükön világszerte elismert cégek, a szervezet partnereként, olyan közösséget alkossanak, amely tudásmegosztásra, kutatási, szakmai és képzési együttműködésre is lehetőséget kínál. Az együttműködéshez a vállalatok mellett, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is csatlakozott. A platform megalapítását az ELTE Informatikai Kar megalapításának 10. évfordulója alkalmából, május 9-én megrendezett Neumann-napon jelentették be a résztvevő vállalkozások és az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetése.

A platform tagjai olyan vállalatok, amelyek hagyományosan együttműködnek az ELTE Informatikai Karával és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karával. Az új együttműködő platform az egyes résztvevők közötti szorosabb összefogásra ad lehetőséget, emellett a vállalatok az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont révén, az európai informatikai tudásközösség programjaihoz is kapcsolódhatnak. Az új informatikai középvállalati platform tagjai: a beszédfelismerő rendszereket fejlesztő AITIA, az okostelefon alkalmazásokat fejlesztő Atrecto, a űrtávközlési eszközöket gyártó Bonn Hungary, a funkcionális programozási nyelvek terén tanácsadóként működő Intellifactory, a több terabájtos adatmennyiségek hatékony kezelésére vizualizációra összpontosító BInergy, az informatikai rendszerek és távközlési hálózatok hatékony, gazdaságos üzemeltetésére új generációs informatikai és kommunikációs megoldásokat kínáló NETvisor, a vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő BalaBit, az online és mobilbanki szolgáltatásokat szállító IND, a újszerű prezentációs eszközt fejlesztő Prezi, valamint az infokommunikációs szektor vállalkozásainak képviselőjeként az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége.

“A hazai informatikai szektor számos sikeres terméket hozott létre, amelyeknek köszönhetően, a magyar informatikai kis és középvállalkozások száma egyre nő és ma már világszerte ismertté vált vállalatok is tagjai ennek a közösségnek. Az újonnan létrejött platform célja, hogy a hazánkból kiindult, már nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozások erősségeit összekapcsolja és a további kutatás-fejlesztési programok érdekében kezdeményezzen együttműködést a piaci szereplők között.” – mondta el a platform létrejötte kapcsán Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetője.

Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja hangsúlyozta: “A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának kutatási programjai eredményeképpen több vállalkozás született már, amelyek ma már ismert piaci szereplők. Ez a kezdeményezés is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutatási programjaink még inkább megfeleljenek a középvállalkozások igényeinek, erősítve ezt a szektort hazánkban.”
A platform létrejötte szorosan kapcsolódik az EIT ICT Labs nemzetközi célkitűzéséhez, amelyben ezer technológia intenzív kis- és középvállalkozás bevonása, valamint húsz sikeres európai vállalkozás létrehozása szerepel. Ehhez kapcsolódóan Budapest feladata a közép-kelet-európai régióban található vállalkozások megszólítása és bekapcsolása az EIT ICT Labs tevékenységeibe.

A platform elsődleges célja, hogy tagjai kiaknázzák a fennálló szinergiákat és éljenek az ELTE és BME egyetemi infrastruktúrájának lehetőségeivel. A konzorciumi tag egyetemek például testbedeket biztosítanak a platform tagjai számára. Emellett, kapcsolatfelvételi lehetőség nyílik számukra, a mintegy száz üzleti együttműködő partnert tömörítő nemzetközi hálózat tagjaival, amely elősegítheti a további kutatási és üzleti együttműködést. Az EIT ICT Labs budapesti mester- és doktori képzéseinek hallgatói a legígéretesebb tehetségek közül kerülnek ki, a sokrétű felkészültséggel rendelkező hallgatói háttér innovatív ötletei hozzájárulhatnak a résztvevő vállalatok versenyképességének növeléséhez. A platform tagjai számára üzleti tanácsadási szolgáltatást is biztosít az EIT
ICT Labs budapesti központja, amely tevékenységének középpontjában az üzleti célú informatikai és kommunikációtechnológiai kutatási és fejlesztési tevékenység áll.

“Az internetes és a beszédfelismerő alkalmazások valamint a telekommunikációs rendszerek területén nagy jelentősége van a piaci igények felismerésének és az ezeket követő, folyamatos kutatási és fejlesztési tevékenységnek. Cégünk számára egyedülálló lehetőség, hogy további tíz vállalkozással és az EIT ICT Labs hálózatával összefoghatunk a jövőbeni innovációk érdekében” – mondta Tatai Péter, az AITIA elnöke.

“Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) tagvállalatai árbevételüket tekintve az iparág 80%-át reprezentálják. Tevékenységünkkel, tehát széles körűen képviseljük az iparági szereplőket. Ugyanakkor azt is feladatunknak tartjuk, hogy egy-egy kiemelt területen kiaknázzuk kapcsolatainkat és elősegítsünk speciális együttműködéseket, amelyek sikere az egész iparág fejlődéséhez hozzájárul majd. Erre példa szerepvállalásaunk az EIT ICT Labs budapesti társult tagja és hazai informatikai vállalatok által létrehozott platform is.” – hangsúlyozta Dobos Attila, az IVSZ főtitkára.

Az új informatikai középvállalati platform tagjairól:
A 100%-ban magyar tulajdonú AITIA International Zrt. jogelődjével együtt, 1995 óta van jelen a hazai és a nemzetközi informatikai és telekommunikációs piacon. Fő profilja a beszédfelismerő rendszerek, az intelligens alkalmazások és webes programok valamint a távközlési monitorozó rendszerek fejlesztése.
Az Attrecto Innovations az egyik legnagyobb hazai okostelefon szoftvergyártó cég, amely csupán 2009-ben alakult meg, mára mégis ismert márkanévvé vált az okostelefon alkalmazásokat fejlesztő iparágban területén és a legjelentősebb hazai multinacionális vállalatok – többek között, az Audi Hungária Motor Kft., a Vodafone Magyarország, a Siemens Magyarország, az SAP Magyarország – számára fejleszt alkalmazásokat.
A mára 100%-ban magyar tulajdonba került, 1991-ben alakult Bonn Hungary Elektronikai Kft. a magyar űripar egyik fellegvárának tekinthető, elsősorban mikrohullámú és nagy frekvenciás elektronikai termékek fejlesztésével és kutatásával foglalkozik. A Bonn Hungary és a Műegyetem mobilkommunikációs tudásközpontja, közösen fejlesztették ki a pilóta nélküli repülőgéprendszert.
Az IntelliFactory Kft. kutatási és termékfejlesztési tevékenysége a funkcionális programozási nyelvek ipari felhasználást, és felhő-alapú, kliens-orientált webes és mobil alkalmazások fejlesztését célozza.
A BInergy Kft. 2009-ben elnyerte a Microsoft Magyarország innovációs díját, amellyel különleges adatvizualizációs rendszerüket jutalmazták. A hazai start-up vállalkozás több terabájtos adatmennyiségek hatékony kezelésére, közel valós idejű adatfeldolgozásra, operatív adatorientált döntéstámogatásra és vizualizációra specializálódott.
Az 1998-ban alapított Netvisor Kft. az informatikai rendszerek és távközlési hálózatok hatékony, gazdaságos üzemeltetésére kínál új generációs informatikai és kommunikációs megoldásokat és szolgáltatásokat.
A BalaBit IT Security a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata a magas jogosultságú felhasználók monitorozása, a megbízható naplózó infrastruktúrák és a proxy technológián alapuló tűzfal megoldások területén.
Az IND Group nemzetközi piacokon elismert online és mobilbanki, illetve az ezekre épülő kiegészítő szolgáltatások (pl. a személyes pénzügyek kezelése vagy online értékesítést támogató technológia) szállítója.
A hazai start-up vállalatok éllovasának tekinthető Prezit 22 millióan használják világszerte. A nonlineáris prezentációs szoftver küldetése hogy az ötletek megosztását szórakoztatóvá és magával ragadóvá tegye.
Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a magyar gazdaság legdinamikusabban fejlődő a hazai GDP 12 százalékát adó infokommunikációs (ICT) iparág legnagyobb és legmarkánsabb érdekvédelmi

szervezete.

Megosztás

One thought on “Az innováció érdekében fognak össze a magyar informatika gazellái

Comments are closed.