BlogzineHazai pályaKutatás

Puli: Welcome home!

Hazatért a marokkói sivatagból a Google és az XPRIZE Alapítvány nemzetközi holdversenyén résztvevő magyar Puli Space csapat rover prototípusa.

A holdjáró az Osztrák Űrfórum (ÖWF) által szervezett MARS2013 terepszimuláció keretében 2013. februárját az Észak-Szahara mostoha körülményei között töltötte, a csapat mérnökei műholdas kapcsolaton keresztül a budapesti Városházáról irányították. A küldetés hivatalosan az ÖWF bécsi kiértékelő konferenciájával zárult 2013. május 25-26-án. A holdjáró kiválóan teljesített a sivatagban és idén novemberben már a NASA által is használt Hold-analóg Hawaii PISCES központban szeretnék tesztelni.

Íme a videó a terepgyakorlatról

http://www.youtube.com/watch?v=h5ref0dCTfE&noredirect=1

*

A Puli Space csapata még 2012. karácsonyát követően bocsátotta útjára a holdjáró földi prototípusát, amely a kísérletsorozatot szervező Osztrák Űrfórum innsbrucki főhadiszállásáról konténerben kezdte meg egy hónapos útját a marokkói Erfoud környékén kialakított teszt helyszínre. A csapat két mérnöke február első hetében 2 napra kiutazott, hogy élessze a szerkezetet és ellenőrizze a beállításokat. A hosszú út ellenére a rover, utazódobozából kivéve, a bekapcsolás után azonnal üzemképes volt és sikeresen felvette a kapcsolatot a budapesti Küldetésirányító Központtal.

 

Az Osztrák Űrfórum (ÖWF) szervezte MARS2013 analóg szimuláció keretében a Puli kipróbálhatta a jellegzetes körte alakú lábakkal felszerelt bárdkereket, mely a terepen nagyon jól vizsgázott. Mind tartósságát, mind terepmászó képességét bizonyította a speciális kerék-konstrukció. Az I2.0 jelű tesztrover Marokkóban 16 napon át, köztük mind az 5 éles futási napon keresztül bírta karbantartás nélkül a terhelést. Hazaérkezését követően alapos vizsgálatoknak vetették alá, ellenőrizve, hogy a vázszerkezetben milyen változások, károsodások keletkeztek, illetve mennyi por hatolt be a burkolat alá (mindösszesen egy gyűszűnyi).

A rover elektronikai és szoftveres szempontból is kiválóan teljesített, a napelemes töltés volt az egyetlen dolog, amit nem sikerült kielégítően tesztelni. Ebben a műholdas kapcsolat akadozásából adódó problémák is közrejátszottak, amiből kifolyólag az éles futások előre tervezett időrendje borult. A csapat nem akarta csökkenteni a futási időt a napelemes töltés tesztelésére szánt idejével, inkább a terep felfedezésére koncentrált és hálózatról táplálták az akkumulátorokat éjszakánként. A motorvezérlők és a fedélzeti számítógép, valamint a hozzátartozó kamerák a küldetés teljes időtartama alatt kifogástalanul üzemeltek. Szoftveres szempontból sikerült letesztelni azokat az eljárásokat, melyeknél fokozottan kellett arra ügyelni, hogy ezúttal nem volt mód helyszíni beavatkozásra hiba esetén.

A rover földi prototípusa a Google Lunar XPRIZE versenyfeltételei között szereplő alapkövetelményeket a földi körülmények között könnyedén teljesítette: megtett 500 métert a sivatagban, panorámaképet készített és megközelítőleg 1 Gbyte adatot továbbított a Küldetésirányító Központba. A Puli csapata most azon dolgozik, hogy mindezt a holdjáró a mostoha holdi és világűrbéli körülmények között és az ott elérhető rádiókommunikációs feltételek mellett is végre tudja hajtani.

A rover alapos tesztelésén túl a másik fő cél az volt, hogy létrehozzanak egy olyan Küldetésirányító Központot, amely alkalmas egy távoli robotos küldetés levezénylésére. Dr. Pacher Tibor, a Puli vezetője a Telenor Házban tartott ismertetőjében elmondta: „Igen sikeres programot zártunk, és talán a legfontosabb területen, a küldetésirányítási folyamatok megszervezéseben és lebonyolításában is kiválóan teljesített a csapat. Remélem, hogy ősszel már Hawaiiról twittelhet a Puli Magyarországra!”

A létrejött szervezet, csapat és infrastruktúra alkalmasnak bizonyult egy hosszú távú misszió irányítására. Tanulság volt, hogy a csapattagok robotos küldetésre készültek, de valójában embereket kellett inkább irányítani, és az emberekkel több probléma akadt, mint a robottal.  A megszerzett tapasztalatokra alapozva továbblépési lehetőség a csapat számára, hogy humán, szervezeti és szoftveres erőforrásaikat egyéb küldetésekben is hasznosítsák, akár a saját Google Lunar XPRIZE-os holdküldetés, akár más, a versenyben résztvevő csapatok, vagy egyéb projektek űrmisszióinak irányításában.

A Puli Space külön köszönettel tartozik a küldetés főszponzorának, a magyar légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl Zrt-nek, valamint a Küldetésirányító Központnak és a sajtórendezvénynek helyet adó budapesti Városházának, amelyet telekommunikációs eszközökkel a Telenor Magyarország Zrt. szerelt föl. Az adományok mellett a szponzorok komoly szakmai támogatást is nyújtottak a Puli  MARS2013 küldetésének sikeres lebonyolításához. A teljes csapat bízik benne, hogy a projekt sikere további nagy hazai high-tech vállalatok figyelmét irányítja rá a Pulira.

Csiripelő Puli Hawaiiról?

A Puli munkatervének következő fázisának középpontjában 2014 tavaszáig az űrképes prototípus rendszerek megalkotása áll; ezen belül a csapat a holdjáró további fejlesztésére és tesztelésére, a Föld-Hold kommunikáció kialakítására és az Irányítóközpont továbbfejlesztésére fordít kiemelt figyelmet. Novemberre tervezik az újabb tesztsorozatot, ezúttal a Hawaii szigetén található PISCES központban, ahol a NASA is rendszeresen hajt végre kísérleteket. Ismét Magyarországról irányítva a Pulit, ezúttal a versenyt szervező XPRIZE alapítvánnyal együttműködve egy, a holdfelszíni küldetés teljes körű szimulációjának megvalósítása a cél. Az XPRIZE alapítvány arra törekszik, hogy a világ több pontján is  kialakítson egy-egy  Mission Control Centert a Holdverseny fináléjára. Ezzel az újabb projekttel a Puli szeretné megmutatni, hogy Magyarország minden tekintetben az egyik legalkalmasabb jelöltje lehet egy ilyen központ helyszínének.

A fejlesztési tervek között szerepel az is, hogy a Puli telemetriai adatait és más, a küldetésirányítás – vagy akár a nagyközönség – által posztolt üzeneteket, helyszíni fotókat a csapat Twitter csatornáján élőben lehessen majd követni.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük