Blogzine

A brüsszeli döntéshozók előtt az ELI-ALPS pályázati anyaga

A beruházás előkészítéséről tartottak pénteken konferenciát Szegeden.
Az ELI-ALPS nemzetgazdaságilag kiemelt projekt pályázati anyaga benyújtásra került az Európai Bizottság részére. Az ELI lézerközpont megvalósítását előkészító projekt II. fázisáról tartott ma sajtótájékoztatóval egybekötött konferenciát az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden, a Rektori Hivatal Dísztermében.

A jelenleg zajló második előkészítési projekt közel 2 milliárd Ft támogatási összegű. A hazai innovációs projektet, annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli. Mint ismeretes, a szegedi lézeres kutatóközpont a tervek szerint két ütemben, az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával épül.

Az eseményen a projekt előrehaladását, mérföldköveit, tudományos és különleges építészeti vonatkozásait mutatták be a szakemberek.

Az ELI – Extreme Light Infrastructure az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 pán-európai érdekeltségű kutatási nagyberendezés egyike.

Lehrner Lóránt az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az ELI-ALPS különleges építészetével kapcsolatban elmondta, hogy az ELI-ALPS épületének tervezésénél alapvető fontosságú volt volt a rezgésvédelem koncepciójának kialakítása. „Annak érdekében, hogy az egyes célterületeken lévő és a lézercsarnokban lévő berendezések és egymáshoz képest ne mozduljanak el, az egész technológiai elrendezést egy 1 m vastag beton alapszerkezetre helyezzük majd el. Ez az alaplemez egy álpince alapozású beton teknőben lesz, alulról is és oldalról is rugalmas, speciális, rezgésvédelmi célokra kialakított parafából készült ágyazattal megtámasztva, hogy védje az alaplemezt a talaj felől érkező rezgések okozta deformálódástól. A berendezések alapozásának ugyanis mechanikailag annyira stabilnak kell lennie, hogy a lézer nyaláb oldalirányú elmozdulása 100 m terjedést követően 99% valószínűséggel 50 µm-nél kisebb legyen.” – tette hozzá az ügyvezető.

A konferencián Dr. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. EU koordinációs igazgatója  elmondta, hogy a projekt jövőjének szempontjából rendkívül fontos állomás volt az 1 hónappal ezelőtti kormánydöntés. „Az idén áprilisban meghozott kormánydöntés értelmében a jövőbeli tervekhez és a projekt megvalósításához szükséges támogatási kérelem Európai Bizottság részére történő benyújtása megtörtént, így a nagypályázati anyag jelenleg a brüsszeli döntéshozók előtt van. Ezzel párhuzamosan a tervek szerint folytatódik tovább a beruházási szakaszra történő felkészülés, amelynek során kiemelt hangsúlyt fektetünk a humánerőforrásfejlesztésre is, a világon egyedülálló ELI beruházás megvalósításánál ugyanis szükség lesz további fizikusokra, biológusokra, vezető mérnökökre, gépész- és villamosmérnökökre, mechatronikai mérnökökre, mérnök infomatikusokra, továbbá szakmunkás valamint technikus kollégákra egyaránt” – tájékoztatott dr. Tölgyesi Viktória.

Megosztás