BlogzineHazai pálya

Virtuális 3D tükör, parfümkereső, kocsidiagnosztizáló-app

Kiválasztották a jövő keddi Magyar Innovációs TechShow 20 kiállítóját. A 3D modellezést és nyomtatást lehetővé tevő különböző megoldások mellett olyan fejlesztések mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt, mint az online ruhapróbálást támogató virtuális tükör vagy az autósok életét megkönnyítő parkolóhely-kereső alkalmazás.

Az újságírókból, befektetőkből, startup-tanácsadókból és IT szakemberekből álló héttagú független szakmai zsűrinek idén közel 50 pályaműből kellett kiválasztania a leginnovatívabb fejlesztéseket. A technológiailag és üzletileg legizgalmasabbnak ítélt termékek 2013. június 11-én mutatkozhatnak be a potenciális befektetők és az érdeklődő közönség előtt az idén 5. alkalommal megrendezendő Magyar Innovációs TechShow-n.

 

Az eseményre ellátogatók számos, a 3D nyomtatás világszerte terjedő trendjéhez kapcsolódó fejlesztést próbálhatnak ki. Saját szemükkel láthatják majd, hogy a temérdek felhasználási lehetőséggel biró 3D nyomatók árának drasztikus csökkenésével párhuzamosan egyre felhasználóbarátabb software-es támogtórendszerek is kiépülnek.

 

Ezen trendekhez kapcsolódva mutatja be a Freedee Printing Solutions Freedee / Cube elnevezésű eszközét, amely egy a gyerekek és felnőttek számára is könnyen kezelhető 3D nyomtató. A csapat elsődleges célja az, hogy a szakmai közegen túl az oktatási intézmények és családok számára is elérhetővé tegye a technológiát. A hardverek mellett a software-ek világában is számos újdonsággal találkozhatnak a látogatók a rendezvényen. A Devsigner által fejlesztett Beyond3D nevű 3D modellező rendszer segítségével például a hétköznapi felhasználók is egyedi designtermékeket állíthatnak elő. A 3D világában már hosszabb ideje jelen lévő Leonar3Do pedig a világ első 3D gyurmázó alkalmazását mutatja be a TechShow-n; az így készült tárgyakat többféle anyagból ki is lehet majd nyomtatni. A 3D területénél maradva a Fitnect Interaktive egy olyan virtuális tükröt tart majd a látogatók elé, amely segítségével egy nap majd akár otthonukból is felpróbálgathatják kedvenc ruhaboltjaik kínálatát.

 

A 3D modellező és nyomtató technológiákon túl számos más technológiai újdonságot is tartogatnak a kiállítók által bemutatott termékek. A BME-Infokom innovátorai például egy olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely segítségével bármikor könnyedén találhatunk szabad parkolóhelyet egy bevásárlóközpont zsúfolt parkolójában is. A Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország szintén egy a hétköznapi életet megkönnyítő applikációt mutat be: a CarCare segítségével indulás előtt és utazás alatt telefonunkkal tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő-e a gépkocsi műszaki állapota. Az Artklikk akalmazása pedig a kevésbé techi-orientált embereket is megcélozva azoknak segít, akik szeretnék a hozzájuk leginkább illő parfűmöt megtalálni: a Parfumance több ezer illatszer jellemzőit osztályozva ajánl parfümöt annak, aki magának vagy ismerősének keres ajándékot.

 

“Az Innovációs TechShow-n bemutatkozó termékek magukban rejtik a világ meghódításának lehetőségét. A legjobb projektekben nem csak a kreativitás, hanem a piaci sikerhez elengedhetetlen kifinomult üzleti érzék is tetten érhető. A jelenlegi, gazdaságilag nehezebb időszakban igazán üdítő jelenség ezt tapasztalni.” – mondta el dr. Kerekes György, a TechShow védnöki és kiemelt szakmai partneri feladatait ellátó Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) befektetési és üzletfejlesztési elnökhelyettese.

 

A TechShow kiállítóinak részletes bemutatóját itt, míg az esemény programját itt tekintheti meg.

Megosztás