Blogzine

Kreatív táborok ezen a nyáron

A Hello Wood mellett gyerektábor is akad. Ez kisebbeknek szól, ám a Design Terminálnak ehhez is köze van. Design-tábor indul az Erzsébet-program keretében, amelyen idén először a Design Terminál is részt vesz. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szervezésében működő Erzsébet-tábor hasznosan és élvezetesen segít a diákoknak eltölteni a nyári szünidőt. 2013. július 22-től egy héten át Design-tábor várja a 9-14 éves korosztályt a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban.

 

A Design Terminál a hazai kreatív ipar ösztönzőjeként kiemelkedő feladatának tekinti a gyermekek alkalmazott művészetekkel való megismertetését, a kreatív gondolkodás elsajátítását, éppen ezért 2013. év tavaszán létrehozta a Mini Terminált. A havonta jelentkező design műhely célja, hogy a foglakozások során felhívja a figyelmet az alkotás fontosságára a gyerekek fejlődésében és utat mutasson a szülőknek, hogy hogyan őrizhetik meg és mélyíthetik el a kicsikben rejlő kísérletező kedvet és kreativitást. A műhelymunkák során a gyerekek, környezettudatos, reflektív, gondolkodó valamint értő és elemző hozzáállását erősíti. A design különböző területeihez kapcsolódva vet fel témákat, mely a tervező-alkotó folyamatokat indíthatják be. A programok lehetővé teszik, hogy a résztvevő gyerekek az egyes anyagokat jobban megismerjék, az alkotás és a funkcionális, tárgyi és esztétikai gondolkodásban elmélyüljenek egy-egy konkrét feladat kapcsán.

 

A szervezők ezt a szemléletet szeretnék erősíteni a Design táborbanrésztvevő gyerekekben is, hogy fogékonyak és nyitottak legyenek az újdonságokra, és olyan felnőtté váljanak, akik képesek lesznek teljes értékűen és kompetensen részt vállalni szűkebb és tágabb környezetük esztétikai alakításában.

 

A Design tábor időtartama alatt három nagy témát járnak körbe a diákok: aformatervezéssel, divattervezéssel, építészettel ismerkedhetnek meg játékos formában. A foglalkozásokon a résztvevő gyerekek rövid történeti áttekintést kapnak, beszélgetnek a vizuális külvilág értelmezéséről, utána pedig maguk is tervezni fognak. Ezt követően elindul a kivitelezés, majd a megszületett munkákból kiállítást rendeznek a műhelymunka zárásaként.

Az együtt töltött egy hét alatt a szervezők a személyiségfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A gyerekek elsajátítják a prezentálás alapjait, megtanulják, hogy hogyan merjék megmutatni magukat és megünnepelni az alkotásukat!

 

 

A nyári szünidő 10 hétben 40 ezer gyereket várnak színes és változatos programmokkal az Erzsébet-táborok. Nyolc helyszínen több mint ötvenféle táborban nyaralhatnak az általános- és középiskolások, főleg balatoni és más vízparti üdülőhelyeken. Az Erzsébet-program idén is kétféle tábort hirdetett meg: az általános táborokat, ahova iskolák, intézmények jelentkezhettek 10 fős gyerekcsoportokkal és csoportkísérővel, valamint tematikus táborokat, ahova egyénileg lehetett jelentkezni. Erzsébet-táborba minden gyerek jelentkezhetett; a nehéz anyagi helyzetben élők számára az egyhetes táborok részvételi díja teljes ellátással 1000-2000 forint, a többiek 10 000 forintot fizetnek.

Megosztás