Blogzine

Ipari alkatrészek a nyomtatóból

Eddig több száz, iparban hasznosítható terv érkezett a GE háromdimenziós nyílt nyomtatási versenyére.

A Maker Movement (csináld magad mozgalom) szenvedélyes hobbistáktól és “csináld magad” vállalkozókból álló hatalmas, sokszínű közösség, melynek tagjai nagy lelkesedéssel készítenek új termékeket, és konstrukcióikat továbbfejlesztés céljából mások számára is elérhetővé teszik. Igencsak ragályos újító szellemiségükből bárki tanulhat.

ge 3d4A múlt hónapban a GE versenyre hívta ezt a lelkes közösséget. A feladat az volt, hogy a háromdimenziós nyomtatásban rejlő lehetőségeket kihasználva komplex alkatrészeket készítsenek orvosi berendezésekhez, illetve újratervezzék a sugárhajtóművek rögzítéséhez és beállításához használt tartókonzolt, és 30%-kal csökkentsék annak súlyát. „Egy olyan, tervezőkből, mérnökökből, anyagtudósokból és további partnerekből álló hálózatot kívánunk kialakítani, akik velünk együtt tanulhatnak” – mondta Michael Idelchik, a GE korszerű technológiákkal kapcsolatos kutatásainak vezetője. „Számos bevezetés előtt termékkel rendelkezünk, és most versenyre hívjuk az embereket, hogy szálljanak be ők is a vállalkozásba. A hálózat növekedésével párhuzamosan maga az iparág is növekedni fog.”

 

A GE „felkutatásnak” hívja ezeket a versenyeket. A verseny mindenki számára nyitott, a pályázatok pedig folyamatosan érkeznek. A 10 legjobb tartókonzol-tervet a GE és partnere, a GrabCAD fogja legyártani és tesztelni. A nyertesek díja fejenként 1000 $ lesz. A tesztelés során a legjobb teljesítményt nyújtó nyolc konstrukció kiötlői további 20 000 $-os díjon osztozhatnak.



ge 3d2Az orvosi berendezések versenyében a 10 legjobb pályázó fejenként 5000 $-t kap. A GE és a Nine Sigma a nyerteseket felkéri arra, hogy a GE által kiválasztott anyagokból gyártsák le az alkatrészeket. Ezt követően legfeljebb három nyertes fejenként maximum 50 000 $-os díjazásban részesül.

ge 3d1A képeken a tartókonzol-pályázatra benyújtott tervekből látható néhány. Számos pályázó tervezett olyan könnyű, hálószerkezetes, görbe vagy üreges formájú konstrukciót, amelyet hagyományos szerszámgépekkel nehéz előállítani, de háromdimenziós nyomtatásra tökéletesen alkalmasak.

 

 

Megosztás