Egymástól tanulnak Magyarország ipari csúcstermelői


 A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a GE első alkalommal megrendezett szakmai műhelyében az ipari termelés hatékonyságának fejlesztése volt a téma a Magyarországon, Romániában és Ukrajnában dolgozó szakemberek között.

A rendezvényen részt vett a GE Közép-Kelet-Európáért felelős igazgatója, Peter Stracar és Hetényi Márk, a Flextronics európai pénzügyi igazgatója, az AmCham elnökségének tagja is. 12 cég, közöttük az Audi, a Flextronics, a Jabil, a Delphi, a National Instruments, a Sanofi, a Videoton és a GE gyárigazgatói és üzemeltetési és karbantartási vezetői találkoztak GE Power & Water veresegyházi gyárában.

Az Ernst and Young 2013-as FDI „vonzóerő” felmérése szerint a közvetlen tőkebefektetések tekintetében Közép-Kelet-Európa a kontinens egyik legversenyképesebb régiója. Ez több tényezőnek is köszönhető: többek között a fejlődő infrastruktúrának, a befektetési környezet és a fogadókészség javulásának, és nem utolsó sorban a megfizethető és képzett munkaerőnek is. A felmérés azt is megállapította, hogy ezen előnyök miatt, a közvetlen tőkebefektetés eredményeképpen létrejött új európai munkahelyek több mint fele ebben a régióban keletkezett. A mai rendezvény egy olyan területtel foglalkozik, ami a már említett pozitív tényezőkön túl is javíthatja a régió ipari szereplőinek versenyképességét. Hasznos volna azonban, ha a hazai kisvállalatok is profitálni tudnának a nagyok betelepüléséből.

AmChamGE_szakmai muhely_130829_22012-es (Eurostat) adatok szerint Magyarországon az ipari termelés a hazai GDP mintegy 25 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint az ipari export az idei év első hat hónapjában 1,4 százalékkal emelkedett. Ehhez jelenősen hozzájárultak a találkozón részt vevő cégek, akik a legjobb gyakorlatok és tapasztalatok átadásával tovább fokozhatják hatékonyságukat a high tech termelő egységek jelentős költségeit felemésztő energia, vízhasználat, világítás, fűtés-hűtés és a hulladék menedzsment területein. A megszerezett tudással a résztvevő cégek javíthatják nemzetközi versenyképességüket és ez hozzájárulhatnak Magyarország, valamint a régió gazdaságának fejlődéséhez is.

„Meggyőződésem szerint a régió fejlődésének következő szakaszát a magas szintű, globálisan versenyképes ipari termelés és innováció fogja meghatározni. Ahhoz, hogy ez a fordulat megtörténjen, a szereplőknek szorosabb együttműködési formákat kell kialakítaniuk. Örömmel vettem rész ezért a mai alakuló rendezvényen, amit a GE kezdeményezett. Ettől a közösségtől még sokat várhatunk a jövőben” – mondta Peter Stracar.

Arra, hogy ez a gyakorlatban hogyan is működik, kiváló példa a rendezvény helyszínéül szolgáló GE Power&Water veresegyházi gyára, ahol 2008 óta 40%-kal csökkentették az egy egységre vetített fajlagos költségeket, és nagyrészt ennek köszönhetően megduplázták termelést.  A gyárról a GE for CEE-n, a GE regionális blogján olvashat a http://geforcee.geblogs.com/powering-the-world/ linken.

Az első szakmai műhellyel egy időben a szakemberek létrehozták a CEE Manufacturing Efficiency Professionals LinkedIn csoportot is. A szervezet szívesen látja a régió legnagyobb gyárainak vezetőit  soraiba.  A közösség legközelebbi találkozójára fél év múlva kerül sor.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .