Blogzine

Magyarokat is pályára állítanak az észtek

A tallini Startup Wise Guys akcelerátor program már a harmadik csapattal kezdi meg munkáját.

(A figyelo.hu-n megjelent írást közöljük)

A hét országból érkező nyolc projekt tagjai egy három hónapos intenzív programon fognak részt venni 80 helyi és nemzetközi mentorral, majd végül demo napot tartanak Tallinban és Londonban. Korábban is vett már részt magyar cég a programban, a Brickflow, nekik néhány hete indult a szolgáltatásuk élesben is.

A 2012-ben Jon Bradford, Herty Tammo és Mike Reiner által alapított SWG nyolc új csapata jó kezekben érezheti magát, mivel az eddigi résztvevők már 1 millió eurónál több újabb befektetést szereztek, ami 300 millió forintnak felel meg. Az első programban résztvevő holland videó-felkutató applikáció, a WappZapp a SanomaVentures-től kapott 650 ezer euró befektetést. Az első programban résztvevő 8 csapatból 6 további befektetésekhez jutott az akcelerátorral közösen töltött három hónap után, ami igen jó aránynak tekinthető. A második, következő körből egy cég 100 ezer eurót kapott, egy további pedig meg nem nevezett összeget. A cégek 70 százaléka bevételt termel már, és további két cég előrehaladott befektetői egyeztetéseket folytat.

„A korábbi, alumni cégeink munkájával nagyon elégedettek vagyunk” – mondta el Mike Reiner társalapító, a Startup Wise Guys vezetője. „A mostani programban még Costa Rica-ból és Indiából is érkezett hozzánk csapat, és a projektek tagjai is több országból jöttek össze. Az észt startup ökosztisztéma dübörög és jó látni, hogy az ország a hazai sikerekre építve az egész világból ide tud csábítani kiváló vállalkozókat”.

A kezdetek óta az Észt Fejlesztési Alap (Eesti Arengufond) fontos szerepet játszott a Startup Wise Guys munkájában. Az állami ügynökség SmartCap befektetési részlege ígéretet tett, hogy az akcelerátor sikeres programjaiba 1 millió euróval be fog szállni. Ez a modell egy igazán sikeres állami projekt a startup ökoszisztéma segítségére, és ez is hozzájárult hozzá, hogy az 1,4 milliós baltikumi ország felkerüljön a világ startup térképére. „Segítünk az észt vállalkozási és beruházási hangulat megújításában” – mondta el Andrus Oks, a SmartCap befektetetési igazgatója.”Hosszú utat tettünk meg, és ma már nem csupán az országon belüli befektetésekre koncentrálunk, hanem a hazánkba érkező projektekbe is szívesen beszállunk. Az ötletek, kapcsolatok  és a tudás nemzetközi és nyitott cseréje óriási előnyöket jelent Észtországnak és a lakosságnak” A SmartCap mellett 15 angyal befektető szállt be, és segített kiválasztani az inkubálásra érdemes projekteket, és úgy látszik jó munkát végeztek.

„Az eddig a programban résztvevő 15 startupból összesen 10 szerzett további befektetést, vagy már célegyenesben tartanak ezek a tárgyalásaik” mondta el Riivo Anton, a SWG befektetője. „Befektetői szempontból a legfontosabb az exit, és ahogy én látom, nagyon jó úton járunk. A 23 cégből álló portfóliónk segítségével az első exit úgy gondolom 1-2 éven belül meg lesz.” A Startup Wise Guys a programban résztvevő cégekben 8 százalék részesedést kért. Alapítónként 5 ezer euróval, de maximum 15 ezer euróval szállnak be egy-egy projektbe.

A legújabb csapatok a Startup Wise Guys akcelerátor programjában:

TrainedOn (magyar) – Trénerek információs platformja, online eszközök alkalmazásboltja.
Leaf (Costa Rica-i) – Ingyenes zene streamelés dedikált csatornákkal a bandáknak, hogy a közönségüket jobban tudják menedzselni.
Camorka (észt) – Közösségi oldal fotók, zenék és kreatív tartalmak rendezésére.
SiftyNet (cseh) – Online hírfigyelés, elemzés és kategorizáló platform ami főként kkv-knak ígér célzott tartalmakat. Safevox (lett) Mobil hang és szöveges üzenet titkosító szolgáltatás, amivel a titkainkat megőrizhetjük.
Edumoko (orosz) Online gyakornok platform – utazás nélkül is belekóstolhatnak a fiatalok a nemzetközi karrierbe, míg a cégek olcsón juthatnak segítséghez és más piacok ismeretéhez.
Rockyourpaper (indiai) A tudományos cikkek és publikációk alkalmazásboltja – drága előfizetések helyett tt egyesével lehet az érdekes anyagokat elolvasni, ingyen!
Actual Reports (észt) Felhő alapú dokumentumkezelő szoftverfejesítőknek
.

Megosztás