Blogzine

Inkubált nyertesek

A NIH pályázatán nyertes csoportok kaptak akkreditációt, és „versenyezhetnek” az NFÜ kiírásában az inkubációs program pénzeire.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), mint az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázat akkreditációs szervezete, 2013. október 15-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében ismertette a 2013 júliusában kiírt ATI 2013 pályázat nyerteseit. A nemzetközi Bíráló Bizottsági döntése értelmében infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátorok nyerték el az Akkreditált Technológiai Inkubátor címet az idei évben.

A pályázat egyik célja volt, hogy az akkreditációt elnyerő inkubátorok jogosulttá váljanak a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú – összesen 2,1 milliárd forintnyi forrású – pályázat (Start-up_13) I. alprogramjában való részvételre és a maximum 60 millió Ft-os „de minimis” támogatás elnyerésére. Nagy verseny nem lesz a pénzekért, hiszen csak a négy nyertes pályázhat a négy jelentkezőre kiírt forrásra.

A pályázat legfontosabb eleme, hogy az akkreditáció elnyerésével az inkubátorok jogosulttá válnak a saját kiválasztási folyamataikban sikerrel szereplő start-upoknak ajánlást adni, mely feltétel a pályázat II-IV. alprogramjaiban a támogatás elnyeréséhez. Az akkreditált inkubátorok alapfeladata, hogy mentorálással, nemzetközi tapasztalataikkal és kapcsolataikkal a kiválasztott induló vállalkozásokból olyan sikeres cégeket építsenek fel, amelyek képesek a nemzetközi piacokon való megjelenésre, gyors növekedésre és alkalmasak további kockázati tőkebefektetésekre.

A Bíráló Bizottság 2013. október 14-i döntése értelmében az alábbi inkubátorok nyerték el az „Akkreditált Technológiai Inkubátor” (ATI) címet:

ACME Labs Zrt. (Chris Farkas és más, külföldi kötődésű magyarok inkubátora, akik néhány hónapja jelentek meg Magyarországon. Részeletesebben róluk itt.)

– Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt. (Korábban az Aquincumi Technológiai Intézet lehetett ismert Bojár Gáborral kapcsolatban tech-startup körökben. Bojár eddig kerülte a kormányzati kapcsolatokat, mint például ebben a Napi Gazdaságnak interjúban elmondta, szerinte az állam és az innováció rossz párosítást. De mostanság mintha megtört volna a jég, az állami vezetőket az NGM-től, NFM-től és a NIH-től szép számban felvonultató, igen színvonalas és a szakma számos képviselőjét megmozgató Első Izraeli-Magyar Innovációs Napnak a Graphisoft Park adott otthont.)

– Digital Factory Zrt. (Valner Szabolcs, Vatera alapító cége. aki üzleti angyalként is ismert volt korábban. Panelbeszélgetésen részt vett meghívottként a zsűriben is részt vevő Rina Priorral együtt az Első Izraeli-Magyar Innovációs Napon.)

iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt. (Hild Imre vezetésével működik az iCatalpult, amerikai megjelenést biztosítva magyar startupoknak. A cég a Primus Jeremie befektetésével alakult, így az inkubált projektek kockázati tőkéhez is meg van, honnan juthatnak)

A kiválasztott négy legkiemelkedőbb inkubátornak Korányi László adta át az Akkreditációs Tanúsítványokat, aki az esemény keretében megtartott sajtótájékoztatón kiemelte: ”Tekintettel a jelentős számú, kiemelkedően magas szakmai színvonalon benyújtott, támogatásra érdemes pályázatra, mind az NGM mind a NIH elkötelezett a program 2014-es folytatása mellett.”

Beadási határidőre összesen húsz pályázat érkezett, melyből 18 volt érvényes. A Bíráló Bizottság tagjai voltak nemzetközileg elismert szaktekintélyek is, úgymint Rina Pridor, az izraeli technológiai inkubátor program alapítója és korábbi programigazgatója, Jari Romanainen, a finnországi Tekes technológiafejlesztési központ vezetőmunkatársa, korábbi igazgatója, valamint Árvai Péter, a Prezi.com társalapító-ügyvezetője. A Nemzetgazdasági Minisztériumot Nikodémus Antal főosztályvezető (aki négy pályázót nem tudott meghallgatni), a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Konrád Tamás Zsolt, míg a NIH-et Korányi László megbízott elnök valamint Deák Csaba stratégiai elnökhelyettes képviselte.

UPDATE 10.16.: A bejegyzés szövegében sajnos ún. troll hozzászólások jelentek meg, és olyan megjegyzések, amelyek sértőek emberek részére. Köszönöm annak a véleményformálónak, aki erre felhívta a figyelmünket! Ezért töröltünk két kommentet.

Megosztás

6 thoughts on “Inkubált nyertesek

 • Rumata

  Kedves Wágner Úr,

  sajnos nem itt van a kutya elásva.
  Hanem ennél sokkal mélyebben.

  Az már kezdettől fogva látszott, hogy ez a 2,1 milliárdos pénz a kutyáké, mivel a pályázásra jogosultak körét már eleve a négy „akkreditált inkubátorra” korlátozták.

  De egy normális országban ez nem volna gond, mivel ott egy inkubátor a startupjával bármilyen más K&F pályázatra is ugyanúgy pályázhatna.
  Nálunk viszont annyira kiszámíthatatlanul és olyan rövid határidővel hirdetnek meg pályázatokat, hogy azok csak a benfentesek számára adnak reális nyerési esélyt.

  Egy normális országban a pályázatokat évekre előre rögzített témakörökben és időpontokban hirdetik meg, hogy a pályázóknak legyen idejük felkészülni.
  Az Unió pont azért hirdet meg hétéves támogatási programokat, hogy a nemzeti pályázatokat TÖBB ÉVRE ELŐRE tervezni lehessen.

  De egy normális országban nem is kéne, hogy „akreditált inkubátor” pályázzon a startupjával a K&F pályázatokon.
  Hanem bővel elég volna az, hogy valaki leteszi az önrészt a startup pályázati támogatása mellé.
  Mert ez minden inkubátori minősítés nélkül is bizonyítaná azt, hogy a finanszírozó komolyan hisz a projektben.

  Tehát egy normális Magyarországon nem kéne a startupoknak a 2,1 milliárdért tülekedniük.
  Mert bőven volna idejük arra, hogy az adott évben normális módon meghirdetett 80 milliárdnyi K&F pályázatra való jelentkezéshez megfelelő üzleti tervet készítsenek és a pályázati önrészhez megfelelő finanszírozó partnert találjanak.

  Mondom, egy normális országban ez így lenne normális.

  De egy normális országból nyilván nem is kéne a tehetséges embereknek tömegesen külföldre menekülniük.

  Reply
 • Startup Troll

  Az a szégyenteljes, ami ezen a blogon megy „ökoszisztéma építés” címszóval!

  Csaba térj magadhoz, mindenki rajtad nevet!

  Reply
  • miskolczy _cs

   Kedves Troll, már ha ez a neved… tényleg ki te vagy valójában? (mert én a nevemmel írok…)

   Hidd el, hogy azóta legalább egy tucat ember véleményét hallottam, és nagy a felháborodás.

   Nos a saját neveddel visszajöhetsz kommentelni, egyébként nincs helye „troll”-oknak egy szakmai blogban, azt inkább a tini chat felületeken keresd. Ott szokás trollkodni.

   Reply
 • Kasszandra Álma

  Szolgálati közlemény: még ha nem is értek egyet Csaba álláspontjával, az, hogy a sikerkommunikáció mellett más vélemény is megjelenik, hasznos a transzparencia szempontjából. Ha értitek, hogy mondom.

  Reply
 • Mzp/x

  Az „apolitikus” Bojár, nagyon vicces. Mindig is a liberális oldal értelmiségi szószólója volt, a pályázatban most is Kóka Jánossal és feleségével Kamillával boltot össze, de ott a komoly innovációs pénzeket eltüntető biotech cápa valamint edzője Várkonyi Attila is. Googleben a Solvo szóra kell keresni.

  Reply
 • Pingback: Ötletedből így lehet cég – külföldön | Debrecen Bár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük