Blogzine

Az SAP is beszáll a startup világba

Magyar cégeknek is érdemes lehet a német szoftveróriásnál keresni az együttműködés lehetőségeit.

Nem nagyon hallatott magáról eddig a startup világban a német gyökerű szoftveróriás, ám mostani bejelentésükkel feltették magukat a globális térképre. Eszerint megnövelték a kockázati tőkealapjuk, az SAP Ventures tőkéjét, mellyel a legnagyobb szereplővé váltak a korai finanszírozás terén.

Az összesen 1,4 milliárd dollárt kezelő alap vezetőjével az investors.com készített interjút. Ebből kiderül, hogy olyan cégekre vadásznak, melyek a big data, a valód idejű alkalmazások, az IT konzumerizációja, a felhő, a mobilitás, az e-kereskedelem terén tudnak izgalmas fejlesztéseket felmutatni. Jelenleg a befektetéseik ¾-e az USA-ba irányul, de európai, izraeli cégek is vannak a portfóliójukban. Nem meglepő, hogy szoftveres startupokkal állnak kapcsolatban, de ahol a hardver fontos szerepet tölt be, oda is beruháznak.

Nino Marakovic szerint alig foglalkoznak olyan cégekkel, mely évente nem duplázzák, vagy triplázzák árbevételüket. Olyan cégeket keresnek, melyekben megvan a potenciál, hogy jelentős piacot szerezzenek, vagy iparági vezetők lehetnek, és mindeközben nem tőkeintenzív üzleti modellt követnek. Az SAP Ventures eddig 125 cégbe fektetett be, köztük olyanokba, mint a LinkedIn, a Red Hat, a WebEx- utóbbit a Cisco vette meg, 2,7 milliárd dollárért 2007-ben.

Az ügyvezető szerint három alapjuk segítségével 1000 vállalatban fognak közvetett, vagy közvetlen érdekeltségre szert tenni a következő 5-7 év során. A tőkealap célja kapcsán úgy fogalmazott Marakovic, az SAP közelebbről szeretné látni azon innovációkat, melyek a core tevékenységhez, és a kapcsolódó területekhez közel zajlanak.

A portfoliójukból idén négy cégnek (Control 4, Just Dial, Marin Software, Tremor Video,Violin Memory) volt IPO-ja, és hetet megvettek, köztük pl. a marketingszoftverrel foglalkozó ExactTarget-et.

Reméljük, lesznek majd olyan magyar startupok is, melyek felkeltik szoftvermamut érdeklődését.

Megosztás