Mobillal fejlesztik a világot

Az éhezés és a pazarlás ellen küzd a Telenor pályázatának hazai nyertese.Lezárult a Telenor Magyarország 18-25 éves fiataloknak kiírt, Mobillal egy jobb világért! című pályázata, amelyben társadalmi kihívások mobiltechnológia segítségével történő megoldására vártak ötleteket. A győztes a győri diák, Kálmán Kristóf lett, aki decemberben Oslóban képviselheti hazánkat Telenor Youth Summiton és részt vehet a Nobel-békedíj átadáshoz kapcsolódó rendezvényeken.

A Telenor Csoport által kezdeményezett pályázatra másfél perces YouTube videókkal lehetett jelentkezni. A zsűri által legjobbnak ítélt, Falatnyi segítség című pályázat készítője Kálmán Kristóf, az ő okostelefonos alkalmazás ötlete egyszerre két globális problémát, a pazarlást és az éhezést enyhítené.

A közösségi funkcióval ellátott alkalmazással egyrészt kisebb pénzadományokat lehetne éhező családokat segítő helyi szervezeteknek felajánlani, másrészt pedig nyomon lehetne követni a felhasználók által szemétbe dobott étel mennyiségét, ezzel is kevesebb pazarlásra és tudatosabb fogyasztásra sarkallva őket.

„A Telenor számára kiemelten fontos, hogy a mobiltechnológiát a társadalmi kihívások megoldásának szolgálatába állítsa. Kristóf ötletét azért találtuk kiemelkedőnek, mert egyszerre két, globális szinten is jelentős  problémát igyekszik enyhíteni a mobiltelefonok segítségével: megkönnyíti a háztartások tudatos és környezetbarát működését és egyúttal a rászorulókon is segít.” – mondta el Kutas István, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója, a zsűri egyik tagja.

A nyertes kiválasztásában társai voltak: Al Ghaoui Hesna, Príma Primissima díjas újságíró, riporter, a közszolgálati televízió szerkesztő-műsorvezetője, Trokán Nóra, színésznő, Varró Szilvia, Pulitzer-emlékdíjas újságíró, az X Kommunikációs Központ igazgatója és Varga G. Gábor, a Népszabadság újságírója, a DUE Médiahálózat intézőbizottságnak vezetője.

A zsűri döntése alapján tehát Kálmán Kristóf képviselheti Magyarországot 2013. december 9-11. között az Oslóban megrendezendő Telenor Youth Summiton, ahol megismerkedhet a Nobel Békeközpont és a Telenor képviselőivel, részt vehet a Nobel-békedíj átadásával kapcsolatos rendezvényeken. Ötletét és a világ jobbítását célzó szemléletét kreatív workshopokon oszthatja meg és közösen fejlesztheti a többi Telenor-országból érkezett kreatív fiatallal. A csúcstalálkozó után a fiatalok pályázatait bemutatják az oslói Békeközpontban és a jövő évi barcelonai Mobile World Congress eseményen is.

A pályázat nyertese, Kálmán Kristóf elmondta: „Pszichológiát végzett marketing hallgatóként olyan területen szeretnék dolgozni, ahol hozzá tudok járulni ahhoz, hogy valóban jobb legyen a világ. Az alkalmazásom ötlete onnan származik, hogy egy bolt felett lakom ahol többször látni, hogy mások a kuka tartalmából élnek. Egyszer kíváncsiságból megnéztem, hogy mi van a kukában: tele volt becsomagolt, még jó, csak éppen megnyomódott ételekkel a kenyértől a gyümölcsökig. Azt szeretném, ha a vásárlók tudatosságának növelésével és a mobil app segítségével az el nem fogyasztott ételek közvetlenül, vagy egy szervezet közvetítésével, a rászorulókhoz kerülhessenek, és ne a kukába.”

A nyertes videó pályázat:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .