Hazai pálya

Hogyan értékeljük üzleti ötleteinket?

„Budapesti start-up körkép – hogyan értékeljük gyorsan üzleti ötleteinket?” címmel gyakorlati bemutatóval egybekötött tájékoztatót szervez a BKIK 2013. október 29-én (kedden) 10.00 órától a BKIK székházában.

A rendezvény gyakorlati bemutatóját Tolnai Ákos, az AbilityMatrix vezetője prezentálja a résztvevőkkel közösen. Az AbilityMatrix módszertan célja, hogy segítsen a befektetőknek és fejlesztőknek felismerni: mi lesz sikertermék, mi lesz bukás.

– Hogyan jött az AbilityMatrix ötlete?

– Engem nagyon sok dolog érdekel. Ha tanulok valamit, szeretnék a mélyére látni a dolgoknak: érdekelnek a miértek, az összefüggések. 2009-ben jött a szikra. Elkezdtünk figyelni a mérhető, tényszerű adatokon túl az érzésekre, érzelmekre is, ez műszaki területen új volt. Ekkor még csak egy gondolat volt számomra, hogy ezeknek is szerepük lehet a döntésekben. Szerettem volna validálni az ötletet, ezért megkerestem Mogilner professzort a Whartonon.

– Könnyű volt elérni?

– Kezdetben nem reagált a megkeresésemre, de nem akartam feladni, ezért úgy döntöttem: megkeresem személyesen. 2010 őszén repülőre ültem, majd bekopogtam az irodájába. Meghatározó élmény volt. Megerősített a módszer újszerűségében, egyediségében, és persze abban is, hogy nem létezik lehetetlen, csak meg kell találni a megfelelő utat a célok eléréséhez.

– Mi az Ability Matrix módszer lényege?

– Az elképzelés alapja, hogy az emberek érzelmek alapján döntenek az esetek többségében. Kitaláltam egy érzelmi piacszegmentálási modellt, amely úgy tűnik tökéletesen előre tudja jelezni egy innováció potenciális piaci elfogadottságát, így túl lehet lépni az egyszerű funkcionális megközelítésen.

-Tudom, hogy nem beszélhetsz arról, hogy hol alkalmazták már sikerrel a módszert, de most min dolgozol?

StartupValidation.VC néven szeretném a szolgáltatásunk egy egyszerűbb verzióját elérhetővé tenni a magyar startupperek számára is. Nagyon szeretnék visszaadni valamit a közösségnek azért a sok segítségért, amit kaptam. A dolgoknak valahogy össze kell érniük, én ebben hiszek.

 

Megosztás