BlogzineHazai pályaStartupok

MyConcept: Üzleti tervet mindenkinek!

Mindenkinek van koncepciója, van akinek az, hogy más koncepcióját kell érthetővé, értelmezhetővé tenni. Sziller Olivér kb. egy éve elhatározta, hogy kisvállalkozásoknak és startupoknak kínál majd elfogadható áron üzleti terv- és bemutató készítést. MyConcept ma már 129 ezer forinttól készít látványos és ütőképes üzleti terveket, bemutatkozó anyagokat.

Több mint 10 éves, nemzetközi banknál eltöltött vezetői-vállalatfinanszírozási tapasztalattal döntött úgy, hogy létrehozza a vállalkozást, amely banki és pénzügyi szakértőkből álló csapatával kíván segítséget nyújtani a banki finanszírozást és kockázati tőkebefektetést igénylő vállalkozások számára.

Jelenleg fő foglalkozásként a MyConcept csapatát irányítja, de emellett lehetőséget kapott a Corvinus Egyetem Stratégia és Üzleti tervezés tárgyának oktatásában.

Üzletiterv: kulcs a finanszírozáshoz
A MyConcept fő profilja a vállalati pénzügyi modellezés és üzleti tervezés. Munkáik elsősorban kockázati-, illetve magántőke befektetők, valamint bankok igényire szabva készülnek, de nem ritkán a tulajdonosok vagy a menedzsment megkeresésére készítenek üzleti tervet, amelyre nagy szükség lehet cégeladásnál, pályázati támogatásnál, vagy akár a kiszámítható, stabil jövőbeli működés biztosítása érdekében.

A végeredmény minden esetben kidolgozott, a célnak megfelelő tartalommal és nyelvezettel rendelkező cégbemutató és üzleti terv, amely elemzésre készen nem igényel további adatgyűjtést, vagy kutatómunkát a bankok, befektetők részéről.

Startupoknak is működik
A kifejezetten Startupok számára kialakított induló csomaguk 5-6 oldalas bemutatkozó anyagot tartalmaz a legfontosabb alapszámításokkal együtt, amelyet kedvező ára és 2-3 napos elkészítési ideje miatt leginkább az első kapcsolatfelvételekhez ajánlják.

A tárgyalások előrehaladtával szükség lehet komolyabb piac- és versenytárselemzésre akár havi bontású, sok évre vonatkozó számításokkal, amelyet a Standard Üzleti terv csomag képvisel. A legtöbb esetben ez a 25-30 oldalas, teljes körű bemutatkozó anyag elegendőnek bizonyul, azonban van, hogy ügyfeleik még többet szertnének kihozni a tervezésből. Számukra ajánlják az egyedi grafikai megjelenéssel készülő, legrészletesebben kidolgozott Professional Üzleti tervet, mely érzékenység-vizsgálattal és forgatókönyv-elemzéssel is kiegészülve, garantáltan minden finanszírozói igénynek megfelel.

mycon1
Megnőtt az igény, megnőtt a csapat

2012 őszén indult a tevékenység, Olivér akkor még egyedül készítette a különböző típusú és felhasználású üzleti terveket. Szerencsére az elmúlt egy év meglehetősen intenzív volt, közel 20 projekten vannak túl, így fejlődött a csapat létszáma is. Jelenleg 4 fős team dolgozik a projekteken, mindenkinek külön szakterülete van (piacelemzés, pénzügyi modellezés, stb.), de külsősöket is rendszeresen foglalkoztatnak – korrektornak, grafikusnak és a nyomdának is folyamatosan adnak munkát.
Az elmúlt egy évben nagyon sok gyerekbetegséget sikerült orvosolni, így amennyire tudták, standardizálták a folyamatokat, véglegesítették az arculatot és mindemellett egy komoly pénzügyi modellt építettek. Fontos számukra, hogy a kiadott munkáik megjelenése is meggyőző legyen, ezért nagy hangsúlyt fektetetnek a grafikai és nyomdai kivitelezésre is. Jelentős fejlődés, hogy a kezdeti 3-4 hetes átfutási időt mára 5 munkanapra sikerült leszorítani, mindezt a minőség javítása mellett.

Validált igény
Amikor Olivér először elmesélte az ötletét voltak még a tanácsadó szakmában is kétkedők. Mindenképpen validálni kellett a vállalkozás működésének létjogosultságát. Elindult a munka és egyre többen fordulnak hozzájuk.
A legnagyobb eredményt számukra mégis az jelenti, hogy a MyConcept üzleti modelljének alapfeltevése beigazolódni látszik, azaz külső, objektív szereplőként jelenhetnek meg a piacon és munkáikkal mind a befektetők, mind a startupok számára hasznot tudnak hajtani, valódi win-win szituációt kialakítva.

mycon2

Az induló  vállalkozások számára mindez azzal az előnnyel jár, hogy a pénzügyi modellezést és üzleti tervezést szakértőkre bízhatják, így azok minden szempontból megfelelnek az elvárásoknak, növelve a befektetés esélyeit, míg a befektetői oldal elé olyan elemzésre kész anyagok kerülnek, amelyek akár közvetlenül is alkalmasak a döntéshozásra, ezzel értékes időt, munkát és pénzt takarítva meg mindkét fél számára.

Talán pont ennek köszönhetjük, hogy az utóbbi időben többször előfordult, hogy  közvetlenül kockázati tőkebefektetők kérték fel a csapatot egy-egy projekt esetében az üzleti terv elkészítésére.

Kellenek a saját tervek is
Továbbra is leghangsúlyosabban a Startup világra koncentrálnak, céljuk, hogy minél több segítséget tudjanak nyújtani a befektetést keresők számára. Tapasztalataikat és ismereteiket igyekeznek átadni, ezért még idén szeretnének több részből álló üzleti tervezés előadásokat tartani az érdeklődök számára, ahol olyan hasznos tanácsokat kaphatnak a látogatók, amelyekkel maguk is el tudnak indulni az üzleti terv összeállításának útján.

Emellett folyamatosan figyelik mind a hazai, mind a nemzetközi kockázati tőkepiacot és igyekeznek Szingapúrtól Tel Avivig minél több rendezvényen, eseményen személyesen is jelen lenni, ahol első kézből értesülhetnek a legújabb trendekről, valamint közvetlen visszajelzést szerezhetnek a külföldi nagy befektetők elvárásairól. A folyamatos termékfejlesztés mellett nem utolsó sorban az is céljuk, hogy a kinti tapasztalatokat és kapcsolatokat felhasználva a hazai startupokat üzleti terveinkkel alkalmassá tegyék a nemzetközi piacokon való megjelenésre.

mycon

Megosztás