Labor a chipen belül!

A „chipbe épített laboratóriummal” alig 90 perc alatt megvan a DNS-vizsgálat eredménye.

 

Sherlock Holmes és a könyvekből jól ismert segédje, Dr. Watson egy kémiai laboratóriumban találkozott először, közvetlenül azután, hogy a detektív felfedezett egy reagenst, amely ki tudta mutatni a vörösvérsejtekben lévő hemoglobint. – Megvan! Megvan! – kiáltja Holmes, ahogy Watson belép. – Tisztelt uram, ez már régóta a legizgalmasabb felfedezés a törvényszéki orvostanban. Nem látja, milyen biztosan felismerhetők e módszerrel a vérfoltok?

 

Sherlock</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
<p>Sherlock

Magától értetődik, kedves Sherlock: a „chipbe épített laboratóriummal” alig 90 perc alatt megvan a DNS-vizsgálat eredménye! (Forrás: GEReports.com)

***

Holmes máig a nyomokat gyűjtő és elemző tudományos detektív mintaképe. A modern tudomány azonban már nem e romantikus ideál módszereit követi. Napjaink nyomozói inkább a kutatókhoz, például Dr. Nina Moranhez fordulnak segítségért.

Moran a GE Healtchare Life Sciences divíziójának személyazonosítási vizsgálatokat végző csoportjánál dolgozik az angliai Cardiffban. A csoport most egy olyan eldobható „chipbe épített laboratórium” fejlesztésén dolgozik, amellyel kevesebb mint 90 perc alatt elkészül a DNS-vizsgálat eredménye a vérkenet vagy szájnyálkahártya-kenet alapján. “A chip tulajdonképpen a hagyományos törvényszéki laboratóriumokban alkalmazott folyamatokat imitálja. Óriási előnye, hogy nincs szükség különleges laboratóriumi berendezésekre, hűtőkre vagy műszaki személyzetre” – mondja Moran.

http://www.gereports.com/wp-content/uploads/2013/12/Nina_Moran.jpg</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
<p>http://www.gereports.com/wp-content/uploads/2013/12/Nina_Moran.jpg

Dr. Nina Moran szerint a gyors DNS-elemzés gyökeresen átalakíthatja a nyomozásokat.(Forrás: GEReports.com)

***

Az ilyen gyors DNS-elemzés gyökeresen átalakíthatja a nyomozások folyamatát, csökkentheti a bűnözést, és új jogszabályokat eredményezhet. Moranék csapata már most is együttműködik az FBI-jal és más rendfenntartó szervekkel. Moran most például az angol parlamentben tölt majd egy hetet Roger Williams képviselő mellett, hogy többet tudjon meg a tudomány és a politika kapcsolódási pontjairól. „Számomra mindennapos dolog, hogy kutatásaimról a nem tudósoknak és a kereskedelemben dolgozó kollégáknak is beszélek, mégpedig úgy, hogy minél jobban megértsék annak lényegét” – mondja Moran. “Szerintem fontos, hogy a tudósok kapcsolatban legyenek a politikusokkal és a köztisztviselőkkel, így ugyanis elősegíthetik a jól megalapozott politikai döntések meghozatalát.”

 

Moran parlamenti tartózkodására az „Egy hét a Westminsterben” elnevezésű program keretében kerül sor. A programot az angol nemzeti tudományos akadémia, a Royal Society szervezi a törvényhozók és az Egyesült Királyság legjobb tudósai számára. Az egy hetes program során a parlamenti képviselők nagyobb tájékozottságra tehetnek szert a tudomány kérdéseiben, a kutatók pedig megtudhatják, hogyan járulhatnak hozzá tudományos tanácsadással a törvényhozáshoz.

 

A DNS-vizsgálat során a bűnügyi helyszínről vagy a gyanúsítottaktól begyűjtött biológiai mintákat elemzik, és egyedi mintákat keresnek a rövid DNS-fragmentumokban. A módszer már most is a személyazonosítás egyik legalapvetőbb eszköze, melyet világszerte széles körben alkalmaznak a büntetőjogi tárgyalásoknál, ám az eredmények elkészülése több napba, vagy akár több hétbe telik.

 

A gyors DNS-vizsgálatot lehetővé tevő első eszközök egyike a GE és a NetBio által kifejlesztett DNAscan gyors DNS-elemző rendszer. A nyomtató nagyságú berendezés kényelmesen elfér egy íróasztalon. Az amerikai katonai szabványoknak megfelelően „strapabíró” szerkezet kevesebb mint másfél óra alatt végzi el a minták elemzését.

 

A GE szerint a rendszer egyszerűen üzembe helyezhető, a kezelők betanításához pedig egy-négy óra szükséges. Miután a rendszer feldolgozta a DNS-mintákat, a készülék automatizált szoftvere elemzi az adatokat, majd valós idejű visszajelzést ad az eredmények használhatóságáról. A rendfenntartó szervek ezután biztonságosan továbbíthatják az adatokat a megfelelő adatbázisokba a kereséshez.

 

Moran szerint az új technológiával csökkenthetők a lemaradások, a rendfenntartó szervek munkája pedig eredményesebbé válhat. “Olyan új technológiák bevezetésére kerülhet sor, amelyekkel lerövidíthető a DNS-vizsgálatok ideje, így az eredmények már akkor megérkezhetnek, amikor a gyanúsítottak még őrizetben vannak”– mondja a szakember.

 

Magától értetődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .