Blogzine

MyCo: egy régi-új inkubátor greentech és cleantech fókusszal

Több mint egy tucatnyi projektet kezel a MyCo Inkubációs Kft., amely közvetlenül brüsszeli uniós forrásokra építi munkáját. Egy projektjük már befektetési kapott és további kettő esetén előrehaladott befektetési tárgyalásokat folytatnak.

 A startup közösség jobbára kétféle inkubátorról hallott eddig: a jó néhány éve indult, tisztán magántőkére építő kezdeményezésekről (például Kibu, Colabs, MyCorporation, SeedUp, Valley Connect és társaik) illetve a legújabb, 2013 őszi Gazella program révén felbukkant entitásokról. Az egyik régi játékos, a MyCorporation csapata azonban – még jóval a Gazella program kiírása előtt, két évvel ezelőtt – új modellt honosított meg. Nem hazai, hanem közvetlenül brüsszeli uniós forrásokkal kezdte el kiegészíteni a magánerős kezdeményezése forrásait, és több mint egytucatnyi cégcsíra inkubálását indította meg 2012 végén. Az alapokat az European Institute of Technology (EIT) Climate-KIC (http://www.climate-kic.org/) nevű programja adja, mely környezettechnológiai kutatások és startupok finanszírozására koncentrál.

myco-green

A pilotprojektek már 2012-ben futottak, de 2012 decemberében a Climate-KIC programokat itthon akkor koordináló Negos Zrt. (ma a munkát a Pannon Pro Innovációs Zrt. látja el – a szerk.) 7 db, startup építésre alkalmas ötletet választott ki, amelyek egyenként 20 ezer eurós támogatást nyertek arra, hogy csíra állapotban lévő ötleteiket alaposan kidolgozzák, és bebizonyítsák, hogy termékük, szolgáltatásuk piacképes lehet” – fejti ki Kovács Zoltán a program vállalkozásfejlesztéséért felelős MyCo Inkubációs Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A Climate-KIC programban kiemelt partneri szerepet kapó cég a múlt évben azután 130 ezer eurót költött el a fenti hét, illetve további majd’ tucatnyi projekt fejlesztésére, miközben a program utófinanszírozott, azaz a magántulajdonos(ok) a teljes összeget elő kell finanszírozzák. Mint Kovács Zoltán szavaiból kiderül, a 2013-as évre szóló előleg (!) is csak néhány hete, 2013 utolsó napjaiban érkezett meg.

Új ökuka fotó_0722A közel 2 év alatt a MyCo már több igazi (apró) sikersztorit is fel tudott mutatni. Befektetéshez jutott az Ökuka néven futó projektjük: a debreceni Recobin Kft. (leírását lásd külön) a Prosperitás alaptól 20+20millió forintos magvető tőkét kapott. A Jeremie 2-es seed alap múlt év nyarán hozta meg pozitív döntését. Emellett két további projektjükről folynak előrehaladott befektetési tárgyalások, ami bő egy év alatt indult 14 projekt esetén nem is rossz eredmény.

Amerikában egy nagyobb befektetőhöz évente akár 4-5000 megkeresés is eljut, amelyből 500-at vizsgálnak meg közelebbről előzetesen, de csupán 50-et hívnak be prezentálni. Ezek közül 5-7-be fektetnek végül be. Ezek az extrém számok végső soron a teljes startup világra érvényesek, így a MyCo esetén a 14-ből 1+2 projekt erős eredménynek számít.

A MyCo Inkubációs Kft. néhány, már sikeres projektje

* Gourmet Garden – Irodáknak, intézményeknek szállított szobai fűszernövények (befektetőt kapott, http://www.gourmetgarden.eu/ )

* Ökuka (Recobin Kft.) – újrafelhasznált papírból készült szelektív hulladékgyűjtő edények közintézményeknek (http://www.okuka.hu/ )

* Indivizo – videós interjúkon alapuló HR támogató szoftver (http://indivizo.com/)

Megosztás

One thought on “MyCo: egy régi-új inkubátor greentech és cleantech fókusszal

Comments are closed.