Blogzine

Itt a Social Impact Tőkealap 6,25 milliárddal!

– A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE), valamint az Európai Beruházási Alap (EIF) közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 6,25 milliárd forint tőkebefektetéssel elindul a Social Impact Fund elnevezésű tőkealap. Az Alap olyan vállalkozásokba fektet tőkét, melyek üzletileg és társadalmi szempontból egyszerre termelnek eredményt.
Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megrendezett III. Hungarian Impact Day keretében Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója, Eszter Elemér, a THBE elnöke és az Európai Beruházási Alap (EIF) képviseletében Cyril Gouiffes indította útjára azt a Közép-Kelet Európában egyedülálló befektetési alapot, amely működésében a társadalmilag hasznos befektetéseket támogatja. Az alapkezelő és a felállítandó alap küldetése, hogy erősítse a vállalkozások által elérhető társadalmi hatásokat azáltal, hogy forrásokat és szakmai támogatást biztosít azon cégeknek, amelyek amellett, hogy pénzügyi szempontból eredményesen, nyereségesen működnek társadalmi és környezetvédelmi kihívásokra igyekeznek válaszokat találni újszerű, innovatív megoldásaikon keresztül.

Társadalmi Hasznosságú Befektetők

Magyarországon a befektetési szemlélet szempontjából a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete élen jár abban, hogy a hagyományos tőkebefektetői szemlélet olyan irányban formálódjon, hogy olyan alapok jöjjenek létre, amelyek a társadalmi hatásokat helyezik előtérbe.
A pozitív társadalmi hatás sokféle lehet, hiszen a bizonyos élethelyzetben lévő munkavállalók (50 év felettiek, vagy gyermeküket egyedül nevelő édesanyák) segítése, számos, egészségmegőrző vagy gyógyító orvosi eszköz gyártása, csökkent munkaképességű emberek alkalmazása vagy környezetvédelmi, illetve zöld energia termékek és szolgáltatások előállítása mind-mind beletartozik a társadalmilag hasznos befektetések körébe. A szerteágazó társadalmi hatásokban közös, hogy minden esetben az egyes társaságok tevékenységhez szorosan kapcsolódik, tervezett módon valósul meg és mérhető.

Az elvárt hozamok

A társadalmi hasznosságú befektetések célja az eredményes pénzügyi megtérülés és egyben pozitív társadalmi hatás elérése. A Social Impact Fund keretében két tőkealap (Impact Ventures Alapok) jön létre, az üzleti terv projekt szinten 17%-os, illetve 25%-os elvárt hozammal számol. A két alap összesen 6,25 milliárd forint tőkebefektetéssel indul. A legnagyobb befektető EIF mellett az MFB Invest Zrt. összesen 2,5 milliárd forintot biztosít, részesedése alaponként 39,5 százalék. Az alapkezelői feladatokat az IMPACT Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. látja el.
Az alapkezelő szavatolja, hogy az alapok jegyzett tőkéjének minimum 50%-a, de legalább az MFB Invest Zrt. által teljesített vagyoni hozzájárulás összege (csökkentve az arányos alapkezelői díjak, illetve – az Alapok által viselendő – költségek összegével) magyarországi székhelyű, Magyarországon működő gazdálkodó szervezetekbe kerül majd befektetésre.

Első a régióban és a Kárpát-medence területén

Európában az EIF vállalta magára a társadalmi hasznosságú alapok katalizátorának a szerepét. 2013 óta az EIF részvételével 11 hasonló alap jött létre Európában: Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában, Hollandiában és Olaszországban, ugyanakkor a közép-kelet európai régióban a most elindított alapok az elsők.

Az MFB, mint felelős fejlesztési intézmény csatlakozásával élen jár a társadalmi hasznosságú befektetések terén: példáján keresztül szerepet kíván vállalni a befektetési forma az elterjesztésében, tapasztalatai révén pedig segíteni kívánja a hasonló befektetéseket mind Magyarországon, mind a Kárpát-medence határon túli területein.

Megosztás