Blogzine

Pörög az Intel – Saxo Bank elemzés

Saxo Bank: A vártnál jobban teljesíthet az Intel – újra jól fogynak a személyi számítógépek.

Változtatott második negyedéves eredmény-előrejelzésén atechnológiai óriáscég, az Intel: 13,4-14 milliárd dollárra emelte a korábban 12,5-13,5 milliárd dolláros szintre várt bevételét – a bejelentés hatására a részvényárfolyam közel 6 százalékot ugrott felfelé. A bevétel-növekedés mögött az áll, hogy világszerte új lendületet kapott a személyi számítógépek értékesítése, amely a táblagépek felfutása óta rohamosan csökkent. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája úgy véli, a jelenlegi üzleti környezetben a cég nem a túlélésért küzd, sőt, ebben a pénzügyi évben jelentősen javíthat profitján, amely a részvény értékelésében és árfolyamában is tükröződni fog.

 

Az a bizonyos legelső, a 4004-es számú
Az a bizonyos legelső, a 4004-es számú Intel processzor

A főként processzorokat és számítógépes alaplapokat gyártó technológiai óriáscég, az Intel megemelte második negyedéves bevétel-előrejelzését, amely így a korábban várt 12,5-13,5 milliárd dollár helyett a 13,4-14 milliárdos sávba került. Ezzel együtt emelkedett a teljes pénzügyi évre vonatkozó bevétel-várakozás és a várható profit aránya is. „Az elmúlt időszak adatai alapján úgy tűnik, stabilizálódott, majd világszerte újra erősödni kezdett a kereslet a személyi számítógépek iránt egy viszonylag hosszú, két-három éves időszakot követően, amikor a fogyasztói piacon szinte kizárólag táblagépeket lehetett eladni” – emelte ki Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája.

 

Lökést adhat a piacnak az a tény is, hogy a Microsoft már nem támogatja a Windows XP-t; ma a világon a számítógépek egynegyedén ez az operációs rendszer működik. Az új „Windows-ciklus” kezdete, illetve a táblagépek fogyasztói felfutását kísérő zuhanás után a vállalati piac stabilizálódása együttesen felfelé tolta a bevétel- és profitvárakozásokat, csakúgy, mint a Lenovo első negyedéves eredményében, amely a PC-k iránti keresletben 4 százalékos emelkedést jelzett.”

intel_4004_12

A személyi számítógépek iránti kereslet újrarendeződése és növekedéserévén az Intel a korábbinál kedvezőbb profithányadot érhet el – ez az első negyedévben 59,6 százalékos volt, 2012 első negyedévében pedig 64 százalék. Az következő időszakban újra növekedésnek induló profithányad a befektetőknek azért jó hír, mert a cég a magasabb árbevételt gyakorlatilag a működési költségek emelkedése nélkül éri el – ez pedig a részvények értékelésére jelentős hatással van.

 

„A személyi számítógépek piacának bővülése, illetve a várhatóan emelkedő profitarány a két fő tényező, amelyek alapján úgy gondoljuk, hogy a piac újra fogja árazni a részvényt” – mondta Peter Garnry. – „Várakozásunk szerint, bár az Intel részvényeit korábban a legtöbben inkább eladásra ajánlották, a kilátások hatására emelkedő célárakkal a papír árfolyama továbbra is emelkedni fog.”

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük