(breaking) Megvan a második Jeremie exit: MediMass iKnife

A Waters Corporation felvásárolta a MediMass REIMS technológiáját, amit többen iKnife, okos kés, sebész-kés Jedi kés vagy onkokés néven ismernek. Az ár nem nyilvános, a amerikai cég oldalán is az alábbihoz hasonló infók vannak :(

Az onkokést fejlesztő MediMass Kft. ma bejelentette, hogy a massachusetts-i központú Waters Corporation (WAT: NYSE) megvásárolta a fejlesztés alapjául szolgáló tömegspektrometriás ionizációs (REIMS) technológiáját. Az üzletág értékesítése gyakorlatilag magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt.

A REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés (“iKnife”) néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni. A Waters már három éve együttműködik a MediMass-szal és az Imperial College London-nal a REIMS technológia továbbfejlesztésében azzal a céllal, hogy a technológia alkalmazható legyen az egészségtudomány több gyakorlati területén.

iknife-medimass-takats-zoltan

A REIMS egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét teszi lehetővé. A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére az élelmiszer-biztonság, mikrobiológia és a klinikai diagnosztika területére.

“A REIMS technológia lehetséges felhasználási területei szerteágazóak, ezért a technológia jelentősen megerősíti a Waters pozícióját az egészségtudományok területén,” – mondta Rohit Khanna, alelnök, a Waters Divizió globális marketing és informatikai vezetője. “Örömmel csatlakozunk a Waters-hez annak érdekében, hogy közösen fejleszthessük tovább ezt a teljes piacot újradefiniálni képes technológiát. A felvásárlás egyben bizonyítéka annak, hogy a magyar tudomány képes olyan világklasszis fejlesztésekre, amelynek előnyeit a jövőben a betegek láthatják,” – tette hozzá Tallós Ákos a MediMass ügyvezetője.

 

A MediMass Kft-ről

 

2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, mely Dr. Takáts Zoltán kutató találmányára épül. Tallós Ákos és további négy magyar magánszemély a kezdetektől fogva Takáts professzor közeli munkatársa és partnere a projektben.

Elsőként Polgár Ildikó és vállalata a ValDeal kötelezte el magát a projekt támogatására. Ildikó, aki egyben üzleti angyal befektető is, felismerte a fiatal csapat kivételes tehetségét és a találmányban rejlő különleges lehetőséget. Ezt követően, kritikus pillanatban, Várkonyi Attila csatlakozott a tulajdonosi csoporthoz elősegítve a fejlesztő munka továbbfolytatását.

A legutóbbi befektetési körben a Euroventures IV. (JEREMIE társ-befektető) alapja több magánbefektetővel, köztük György Miklóssal, együtt csatlakozott a projekt mellett mindvégig kitartó, ekkor már Polgár András vezette ValDeal-hez és Várkonyi Attilához. Ennek eredményeképpen 2011-ben több körben mintegy 1-1,5 millió euróval megemelték a társaság alaptőkéjét lehetővé téve ezzel, hogy a kutatást elvigyék a prototípus fázisig, valamint megfelelő stratégiai partner találva az engedélyeztetésig és üzleti felhasználásig. A kutatásokat ezalatt az EU Hetes Keretprogramja (FP7/2007-2013) is támogatta.

A társaságot mindvégig az alapítók irányították. A befektetők Tanácsadó Testület tagjaiként stratégiai támogatást nyújtottak a sikerhez.

 

A Waters Corporation-ről (www.waters.com)

 

A Waters Corporation-t több mint 50 éve alapították. Célja, hogy üzleti előnyöket biztosítson olyan szervezetek számára, amelyek elsősorban laboratóriumi kutatómunkát végeznek olyan területeken mint az egészségügyi szolgáltatások, környezetvédelem, élelmiszerbiztonság, vízminőség, fogyasztói termékek és magas hozzáadott értékű kémiai anyagok.

A Waters technológiai áttörései és laboratóriumi megoldásai nemzetközileg is tartós platformot nyújtanak az ügyfelek sikeréhez. A Waters egy olyan úttörő portfóliót tudhat magáénak, amely magában foglalja a kémiai elkülönítés tudományát, a laboratóriumi információ menedzsmentet, valamint a tömegspektometriai és hőmérsékleti analízist.

A Waters világszerte elősegíti az ügyfelek tudományos felfedezéseit és hozzájárul működésük tökéletesítéséhez. A Waters árbevétele 2013-ban elérte az 1,9 milliárd dollárt.

2 thoughts on “(breaking) Megvan a második Jeremie exit: MediMass iKnife

 • 2014. július 24. csütörtök at 08:20
  Permalink

  Pici korrekció, hogy ez valójában már a harmadik exit, mert július 1-én eladták a Gravity R&D TV-s üzletágát egy angol cégnek, de ennek a hivatalos bejelentése majd csak az uborkaszezon után lesz. További érdekesség, hogy mind a három eddigi exit (CRYO, Gravity, MediMass) anno a ValDeal Innovációs Zrt. támogatásával indult útnak…

  Reply
 • 2019. december 1. vasárnap at 14:39
  Permalink

  Az iknife (= onkokés=intelligens szike) világhírű magyar találmányról – miután “szöröstűl-bőröstűl” megvásárolta egy külföldi cég nincsenek elérhető adatok. Pedig sokunkat érdekelne, hogy mikor kerül(t) kereskedelmi forgalomba? Mely cég forgalmazza, és mennyi a készülék bekerülési ára?

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .