Nehezebb lehet az európai startupoknak is…

Már a második negyedévben recesszióba fordulhat Európa – áll a Saxo Bank ma kiadott elemzésében. Az eurozóna négy jelentős gazdaságából háromban is gyengülhet a gazdasági növekedés! (A szerkesztő megjegyzése: a startupok uniós érvényesülési esélyeit is ronthatja, ha újra jön a recesszió.)

A legtöbb európai piacon csütörtökön látnak napvilágot a második negyedéves GDP adatok, azonban a kilátások korántsem bíztatóak. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a korábban publikált ipari termelési adatok alapján csupán 0,1 százalékos GDP növekedést vár az előző negyedévhez képest, de meglátása szerint fennáll annak a veszélye is, hogy visszaesést mutatnak a számok és már a második negyedévben recesszióba fordulhat Európa.

recesszio_valsag

A GDP adatokat megelőzően közzétett ipari termelési adatok visszaesést mutatnak Európa négy jelentős gazdaságából háromban. Németországban 1,5 százalékkal, Franciaországban 0,5 százalékkal, Olaszországban pedig 0,4 százalékkal esett az ipari termelés a második negyedévben az előző negyedévhez képest. Annak ellenére, hogy Spanyolország 0,7 százalékos ipari termelés-növekedésről tudott beszámolni, fennáll annak a veszélye, hogy a többi nagy piac gyengélkedése miatt csupán 0,1 százalékos GDP bővülésről, de akár visszaesésről is tanúskodhatnak a csütörtökön publikált adatok.

„Elképzelhető, hogy Európa már a második negyedévben recesszió közeli állapotba kerül, így lassan lemondhatunk arról, hogy a kontinens növekedést produkál 2014-ben. A reformok elmaradása és az év végéhez közeledve a bankok várható eszközminőségi felülvizsgálata (AQR) kifejezetten megnehezítik, hogy a fogyasztás és a banki hitelezés fellendüljön” – fejti ki Steen Jakobsen.

 

Ha Németország tüsszent, mi is elkaphatjuk a náthát

„Nem kétséges, hogy Németország exportpiacainak szűkülését Európa többi országa is meg fogja érezni,” – teszi hozzá az elemző.

Németország egyértelműen Európa motorja volt a válság idején, és ők profitáltak a legtöbbet a bővülő ázsiai befektetésekből. Ázsia most lelassított, és Kínának is gondot okoz, hogy tartsa a saját előrejelzéseinek megfelelő növekedési ütemet, még az utóbbi három hónapban lezajlott óriási mértékű költségvetési kiadásbővítés ellenére is. Ennek eredményeképpen jelentősen visszaesett a német termékek ázsiai értékesítése. Mindemellett a gyári megrendelések száma is csökkent, a német adat még Európához képest is 10 százalékos elmaradást mutat.

„Mindezek alapján Európa semmivel nem került közelebb a fellendülés esélyéhez,” – állapítja meg Steen Jakobsen.

 

Maradjunk az „unalmas” befektetéseknél?

A GDP adatok mellett szintén ezen a héten jönnek ki az előzetes inflációs adatok, melyek az elemző várakozása szerint megerősítik, hogy defláció következik az európai gazdaságban. Ez a környezet kedvezhet a kötvény-típusú eszközök szempontjából, hiszen a jelenlegi hozamkörnyezet továbbra is attraktívabb maradhat, ha az infláció csökkenő pályán van és a gazdasági teljesítmény oldalán is ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy csökkenés következik. „A jelenlegi környezetben a részvénypiacokkal óvatos lennék, ugyanis jelenleg bármilyen papírról lehet valós adatok alapján olyan elemzést készíteni, amely kedvező színben tünteti fel az adott részvényt. Most, hogy egy jó időszakon vagyunk túl, lehet, hogy érdemes csökkenteni a tétet,” – fogalmaz meg óvatos ajánlást Steen Jakobsen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .