Blogzine

Japánban már az 5G-t tesztelik

10 Gb/s adatátviteli sebességet érnek majd el a 15 GHz-es frekvenciasáv használatával.

Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DOCOMO és az Ericsson az idei évben az 5G technológia próbaüzemével bővíti  hosszú távú együttműködését. A szolgáltató folyamatosan bővíti LTE hálózatait, jelenleg pedig az 5G fejlődés által jelentett felhasználói élményre és az új gép–gép (M2M) alkalmazásokra készíti fel azokat. Az új technológia alkalmazásának jellemzője a mobil szélessávú összeköttetések számának többszörösére emelése és a forgalommennyiség gyors növekedése lesz. Az 5G mindenki – és minden eszköz – számára lehetővé teszi a korlátlan információ-hozzáférést.

Az NTT DOCOMO tervei szerint az Ericsson 5G próbarendszerével rendkívül nagy, több mint 10 Gb/s adatátviteli sebességet érnek majd el, több mint ezerszeresére növelve a rádióhálózat kapacitását a jelenlegi LTE hálózatokhoz képest.

Az Ericsson kifejezetten az 5G próbaüzemre fejlesztett ki speciális antennatechnológiákat, amely szélesebb sávtartományokon magasabb frekvenciákon  rövidebb átviteli időközt tesz lehetővé, továbbá alapsávos egységekkel felszerelt rádió-bázisállomásokat is.

 „Az 5G kulcsfontosságú összetevője lesz az iparág fejlődésének, a hálózatba kapcsolt társadalom irányába, – mondta el Ulf Ewaldsson, az Ericsson vezető alelnöke és műszaki vezérigazgatója. – Rendkívül izgalmasak az NTT DOCOMO-val folytatott, a próbaüzemre vonatkozó együttműködésünk során vizsgált technológiák. Ez a jelenleg is tapasztalható iparági átalakulás fontos lépése”.

A próbaüzem az új antennatechnológiákon felül a következő technológiai területeket is lefedi: heterogén hálózaton alapuló makro- és mikrocellás architektúra, 15 GHz-es frekvenciasávot használó szélessávú kommunikáció, valamint nagy sebességű, nagy kapacitású átvitel.

Az Ericsson az NTT DOCOMO-val együttműködésben kültéri próbaüzemet hoz létre, amelyre a Japánban található Yokosukában kerül majd sor.

Az Ericsson az 5G szabványok fejlesztésének vezető irányítója. Tevékenysége a jelenlegi feltáró kutatásoktól egészen az előzetes szabványosítási munkákig terjed, befolyásos szabványosítási testületekkel és iparági csoportokkal együttműködésben. Egyik kulcsszereplő a hálózati technológiák következő generációjának kialakításában, azok kereskedelmi forgalomba hozatalában. Az Ericsson az 5G átvitellel kapcsolatos együttműködés támogatása érdekében új kutatási labort hozott létre. Az iparági kutatás még folyamatban van; az 5G kereskedelmi telepítésére a 2020-as év felé közeledve lehet számítani.

Megosztás