Itt vannak az okos csokiautomaták

Képzelj el egy olyan ital-, étel- vagy jegyautomatát, melynek interaktív érintőképernyője van, oktatóvideókat mutat be, a termék kiválasztásához és a fizetéshez nem kell több egyetlen érintésnél.

Sőt, korábbi vásárlásais alapján képes új termékeket vagy szolgáltatásokat is a figyelmébe ajánlani. És így néznek ki például (alábbi kép).

okos-automata2

Az okos automaták meglehetősen távolinak tűnnek, ám Magyarországon is egyre inkább a hétköznapok részévé válnak, hiszen egyre több hazai gyártó és szolgáltató cég ismeri fel az intelligens automaták előnyeit, mint például a vásárlók gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálása.

„A technológiai fejlődés az élet minden területén érezhető, gondoljunk csak a mobiltelefonálás vagy tévénézés terén az elmúlt évtizedben tapasztalt robbanásszerű fejlődésre. Napjainkban az okos automaták segítségével akár egy olyan egyszerű dolog is, mint például egy buszjegy vagy egy palack víz vásárlása, személyes, interaktív, vagy akár szórakoztató élménnyé válhat. Magyarországon is egyre több ilyen automatánál lehet már gyorsan és könnyen vásárolni” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Ami valaha egyszerű elveken működő, hétköznapi árucikkeket kínáló, készpénzes automata volt, az mára magas színvonalú, önműködő mini kereskedelmi egységként mindenki számára elérhetővé teszi az innováció és technológia legújabb csúcsteljesítményeit. Míg a hagyományos automaták nem képesek nyomon követni, hogy kik a vásárlóik, milyen termékek érdeklik őket, vagy éppen mik a kevésbé népszerű árucikkek, illetve arról sem tudják tájékoztatni az üzemben tartójukat, ha meghibásodtak, az okos automaták erre mind képesek, sőt, ennél sokkal többre is.

Ráadásul, ahogyan az innovatív fizetési megoldásokkal felszerelt okos automaták felváltják elavult elődeiket, lassan elfelejthetjük, milyen dühítő volt egykor az el nem fogadott vagy éppen elnyelt pénzérmékkel, begyűrt vagy elszakított bankjegyekkel bajlódni.

 

okos-automata1

***

Az egyik innovatív megoldás, amely napjainkban az okos automaták nagy részénél elérhető, a MasterCard PayPass és Maestro PayPass fizetési funkció. Ennek segítségével a fizetés csupán néhány pillanatot vesz igénybe, hiszen elegendő az erre alkalmas bankkártyát odaérinteni a terminálon látható, egy érintéses fizetést szimbolizáló jelhez. Ötezer forintos értékhatárig pedig még a PIN kód megadása sem szükséges.

Mára a legnagyobb hazai vállalatok közül többen felismerték az okos automaták előnyeit, mint például a nagyobb vásárlói elégedettséget biztosító gyors kiszolgálás. Az okos automaták hazai bevezetésében élen jár például a Budapesti Közlekedési Központ vagy a MÁV Start Zrt, melyeknek jegyautomatáiból immár egyre több helyen vásárolhatunk menetjegyeket egyérintéses bankkártyával, mindössze néhány pillanat leforgása alatt. Az utóbbi időkben pedig már hűtött üdítőitalt is vásárolhatunk egyérintéses fizetéssel, a Coca Cola által üzembe helyezett intelligens italautomatákból.

Az okos automaták lényege azonban jóval több, mint a gyorsaság és kényelem. Amellett, hogy a vásárlók számára biztosítják a gyors és zökkenőmentes fizetést, a különböző termékek gyártói és forgalmazói előtt óriási üzleti lehetőségeket nyitnak meg, hiszen elérhetővé teszik akár a legkülönbözőbb felhő alapú szolgáltatások és adatelemzési lehetőségek használatát is.

Az Európai Termékértékesítési-automata Szövetség (European Vending Association) adatai szerint a kontinensen körülbelül 3,77 millió automata üzemel, amelyek csaknem 85 000 embernek és 10 000 cégnek adnak munkát, amelyek többsége kis- és középvállalkozás. Az automaták éves forgalma Európában eléri az 11,5 milliárd eurót. Ami az értékesítési automatákra vonatkozó globális adatokat illeti, egy, az Intel megbízásából készített tanulmány szerint napjainkban több mint 18 millió automata üzemel világszerte, amelyeknek 6%-a okos automata. Előrejelzések szerint a 2010-től 2016-ig tartó időszakban 49%-kal nőhet az intelligens automaták darabszáma a világon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .