FREKVENCIACSAPDA: VÉDŐERNYŐ SUGÁRZÁS ELLEN

Mindennapjainkat természetes vagy mesterséges elektromos sugárzással és mágneses terekkel szennyezett környezetben, elektroszmogban töltjük. A Frekvenciacsapda, amelynek kifejlesztését az Üzleti Rendszerek Kft. kezdte meg az idén tavasszal, méri és elemzi a különféle elektromágneses sugárzásokat.

Távvezeték, tévé, rádió, mobiltelefon, laptop, vezeték nélküli telefon, wifi, vagy a számtalan háztartási gép a hajszárítótól a mikróig – valamennyi terheli az emberi szervezetet. A Frekvenciacsapda az Üzleti Rendszerek Kft. speciális árnyékolástechnikai laboratóriumában készülő, új megközelítésen alapuló kísérleti berendezés, amely méri és elemzi a különféle
elektromágneses sugárzásokat, feltárja azokat a hatásokat, amelyeket ezek a jelenségek biológiai és műszaki környezetünk fontos elemeire gyakorolnak. A tervezett berendezéssel
végrehajtott kísérleti méréssorozattal a jövőben is használható szűrési, árnyékolási eljárásokat kutatnak és fejlesztenek ki.

Árnyékolástechnikai labor
Az elektromágneses sugárzások idő-, illetve frekvenciatartomány szerinti mérésére alkalmas, megfelelő aktív és passzív mérőfejjel, illetve megfelelő antennával ellátott oszcilloszkóppal, valamint spektrumanalizátorral a laborban mérni tudjuk a környezetből származó, valamint mesterségesen generált elektromágneses zavarok és zajok összetételét és erősségét. Az elektromágneses zavarok mesterséges generálása a laborban szintén rendelkezésre álló jelgenerátorokkal történhet. Egy-egy térrészben elektromágneses árnyékolás előtt és után megmérve a zavarok és zajok összetételét és erősségét, valamint az adatkommunikáció minőségét mérő, szintén rendelkezésre álló berendezést ugyanígy árnyékolás előtt és után
működtetve, a laborban ki tudják mutatni, illetve meg is mérhetik az egyes árnyékolási módszerek hatásosságát; azaz a munkahely árnyékolástechnikai laborként is használható.

Az új technológia lehetővé teszi a legtöbb előforduló frekvencia azonosítását és kiszűrését. Különféle frekvenciákat különböző módon árnyékol, zavar, illetve szűr ki, vezérlése alkalmas
adott frekvenciák átengedésére, erősítésére, míg mások árnyékolására. A különféle frekvenciakioltási és árnyékolási módszerek alkalmazásával és ötvözésével egyetlen készülékkel, illetve annak megfelelő kiegészítőivel vezérelhető vagy automatikus üzemmódú elektroszmogmentes tereket lehet kialakítani.

A technológia újdonsága a reszponzivitás is: a Frekvenciacsapda állandóan méri és elemzi a környezeti hatásokat, amelyekre azonnal reagál, folyamatosan optimalizálja a működését.
Az elektroszmog-elemzést a frekvenciakitolási kísérletek követik, ezek alapján dolgozzuk ki az új technológiát. Ezután elkészül a Frekvenciacsapda prototípusa, végül az ezzel végzett kísérletek zárják le a munkafolyamatot.

Piaci lehetőségek

A projekt öt féléves, egymásra épülő munkaszakaszból áll. Először a környezetben előforduló elektromágneses sugárzásokat elemezték, az elektroszmog összetételét határozták meg vegyes környezetben. Külön vizsgálták az épületen belüli és a szabadtéri, illetve a különféle településeken, mezőgazdasági és ipari területeken tapasztalható sugárzást; a jegyzőkönyvbe foglalt eredmények elemzésében a KwakLab Kutatóintézet is részt vett. Ugyanehhez a munkaszakaszhoz tartozott a piaci, hasznosítási lehetőségek pontosabb meghatározása is.

Felmérték az általunk fejlesztendő, káros jeleket kiszűrő elektromágneses árnyékolási technológia egyes specializált felhasználási lehetőségeit, ezeken belül kiválasztották a számunkra legmegfelelőbb alkalmazási irányokat, meghatározták a szükséges árnyékolási tulajdonságokat.

Az alkalmazási irányok meghatározásához először tanulmányozták az elektromágneses összeférhetőséggel kapcsolatos szabványokat (EN 50081-1 és EN 50082-1., illetve azokat, amelyek megvalósítását a 89/336/EEC számú EU irányelv támogatja). Majd felmérték az anyagtudományoknak és a részecskefizikának az elektromágnesesen árnyékolt terek iránti igényeit (roncsolásmentes anyagvizsgálat, elektromosan töltött elemi részecskékkel végzett vizsgálatok stb.), az orvostudomány (pl. magnetoenkefalográfia – MEG ), a hangtechnika, műszertechnika, ipari vezérlési rendszertechnika területeinek hasonló elvárásait.

A számos lehetséges alkalmazás és ezek műszaki elvárásai széles felhasználási kört mutattak, ebből munkatársaik kiválasztották a számukra technikailag és üzletileg legmegfelelőbb területeket.

A Frekvenciacsapda a legkülönfélébb iparágakban jelenthet nélkülözhetetlen segítséget a félvezetőgyártástól a robbanásveszélyes üzemeken át a méhészetekig. Az új árnyékolástechnológiai eljárást haszonnal alkalmazhatja például az egészségügy, a szállodaipar, a légi közlekedés és irányítás, az űrkutatás – felsorolni is sok lenne, hányféle területen javasolható a felhasználása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .