Blogzine

Agyba látó sisak

A GE egyik legújabb fejlesztése a fejen viselhető, szuperérzékeny agyszkenner.

A GE Global Research kutatói olyan modern technológia kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi az orvosok számára a sejtszintű, összetett biológiai struktúrák vizsgálatát, miközben a beteg mozgásban van, így lekövethető az agy motoros tevékenysége. Mindezt egy olyan viselhető sisak formájában, ami pozitronemissziós tomográfiát (PET) alkalmaz az egyéni sejtek eléréséhez és neurológiai rendellenességek vizsgálatához. A jövő diagnosztikai rendszereire pedig akár startupok is készíthetnek alkalmazásokat, a gyógyászaton kívül az egészséges életvitelben, de akár a játékokban is szerepük lehet ezeknek.

„Ha sikerrel járunk, átütő előrelépést teszünk a képalkotási technológia terén, miáltal jobban megérthetjük az agyi funkciókat egészséges és beteg állapotban egyaránt” – mondta Nadeem Ishaque, a GE Global Research diagnosztikai és orvosbiológiai technológiák globális igazgatója.

Az új detektorok lehetővé teszik, hogy a kutatók egy könnyű, nagy felbontású, és érzékeny szkennert alkossanak, amely a vizsgálati alany fejére illeszkedik. (Forrás: GE Global Research)

A projekt Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke által 2013 áprilisában életre hívott kezdeményezés, a Brain Initiative része. Céljai között szerepel az agyi képalkotás új módozatainak kifejlesztése, az agyi funkciók vizsgálata, többek között az Alzheimer-kór, az autizmus, az agyrázkódás és hasonló agyi működészavarok és rendellenességek felismerése, kezelése és megelőzése.

A múlt héten az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete bejelentette, hogy több üzleti vállalkozás, egyetem, alapítvány és szövetségi szerv 46 millió dollárt fordít „az emberi agy megértésének forradalmasítására”. A New York Times szerint az „elit alakulat” része a Google, Simmons Alapítvány, a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA), Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) és a GE.

Az agykutatás európai és hazai szinten is kiemelt szerepet kap: ennek bizonyítéka a 2013-ban útnak indított, az „agykutatás európai hónapja” kezdeményezés, amelyhez az Európai Unió 150 millió eurós támogatást biztosít. Magyarországon idén februárban döntött a kormány a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásáról. A Magyar Tudományos Akadémia részvételével megvalósuló négyéves kutatási program célkitűzéseit a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap 12 milliárd forintos támogatásával valósíthatják meg a konzorciumi partnerek.

Megosztás