Blogzine

Az IDC DevOps témájában tartott megbeszélést számos informatikai vállalat vezetője

A piaci nyomás és a kapcsolódó technológiák – a mobilitás, a big data/analitika és a közösségi média – rendkívül gyors ütemben emeli mind magasabbra a lécet a szoftveralkalmazások bevezetésének sebessége terén.A szoftverek egyre kritikusabb szerepet játszanak a fenntartható versenyelőny megszerzésében, az IT-szervezeteknek pedig folyamatosan, ugyanakkor gyorsabban, jobb minőségben és biztonságosabban kell rendelkezésre bocsátaniuk az ügyfelek szükségleteihez igazodó funkciókat. Minden szempontból erősödő nyomás nehezedik az informatikai felsővezetőkre az IT-szolgáltatásokban.

A fentiekkel összhangban az automatizáció, a felhőplatformok, az agilis módszertan és a folyamatok szabványosítása átalakítja az üzleti, a fejlesztő, a tesztelő és az üzemeltető csapatok szerepköreit és feladatait. Az átalakulás jelentős szervezeti és kulturális változtatásokat tesz szükségessé, amely a DevOps IT módszertan vállalati meghonosításában képződik le. A DevOps üzleti, folyamatbeli és technológiai értéket kínál, és számos markáns előnnyel támogatja az ügyfelek igényeire szabott szolgáltatásnyújtást és – végül, de nem utolsósorban – a gyorsabb piacra lépést.

Ilosvai Péter, az IDC tanácsadási és IEP programokért felelős CEE régióbeli igazgatója előadásában a következő kérdésekre adott kézzelfogható válaszokat:

Miért gátolja a hagyományos szervezet a vállalatokat piaci bevezetési idejük rövidítésében?
Mi az oka annak, hogy a folyamatok átszervezésével már nem lehet javítani a helyzeten?
Miért mondjuk azt, hogy a jövő nem a szoftver-, hanem a rendszerfejlesztésé?
Hogyan lehet egy cég még agilisabb, és miként érhet véget az üzlet, az IT, a fejlesztés és az üzemeltetés közötti anakronisztikus küzdelem?
Készen állunk-e arra, hogy az IT-t feje tetejére állítva megvalósítsa a DevOps forradalmát?

Az előadást követő beszélgetés során az előadó és a résztvevők körül járták és elemezték, milyen érettségi szakaszban tartanak a hazai vállalatok a DevOps megvalósításában.

Megosztás