A harmadik negyedévben tovább nőtt a kockázatitőke-befektetések száma

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) harmadik negyedéves jelentésének adatai szerint az időszak során 24 lezárt kockázatitőke-befektetést hajtottak végre, szemben az egy évvel korábbi 14-gyel.

A befektetett összegek összértéke a megelőző év azonos időszakához képest 1, 7 milliárd forintról több mint duplájára, 3,5 milliárd forintra emelkedett. A befektetések több mint háromnegyede ebben az időszakban három szektorba, az üzleti és ipari termékek, illetve szolgáltatások, valamint az élettudományokkal (például biotechnológia) foglalkozó cégekbe, túlnyomórészt startup-okba áramlott.

2014 júliusa és szeptembere között összesen 24 befektetési tranzakciót zártak Magyarországon a kockázatitőke-alapok. Az időszak során nagyobb méretű, magántőke (private equity) alapok által végrehajtott befektetésre nem került sor. Azonban két exit is megvalósult a harmadik negyedévben: mindkét esetben a menedzsment vásárolta ki a kockázatitőke-befektetőt.

Az ügyletek átlagos értéke 148 millió forint volt, igen jelentős szórásban: a legnagyobb öt tranzakció tette ki az összes befektetés 54 százalékát, és tíz tranzakció volumene haladta meg a 100 millió forintot. A befektetett összegek 82 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 18 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett olyan korábbi befektetésekbe, amelyekben az érintett alapok már tulajdonrésszel rendelkeznek és továbbra is megfelelő növekedési potenciált, illetve exit-lehetőséget látnak.

„A második negyedévben megvalósult és az átlaghoz képest nagyobb értékű tranzakcióknak köszönhető kiugrás után a tőkealap-befektetések összértéke visszatért a fokozatos növekedést mutató trendvonalra, miközben a tranzakciók átlagos mérete is visszaállt a korábban látott 140-150 millió forint körüli, de negyedévről-negyedévre növekedő átlagértékre – mutat rá Ferke János, a HVCA elnökségi tagja, a Docler Investments Kft. befektetési menedzsere. –A Jeremie-alapok által támogatott cégek másodkörös befektetéseinek fokozatos megjelenése tovább erősítheti a befektetői aktivitást a következő időszakokban is. Jelzésértékű azonban, hogy miközben a magántőkealapok a lengyel és cseh piacokon nagy kivásárlási (Buyout) és növekedést finanszírozó (Growth) tranzakciókat hajtanak végre az utóbbi időszakokban, Magyarországon a főleg külföldi forrásokat kezelő (és későbbi életszakaszba fektető) magántőke-alapoktól a harmadik negyedévben nem láttunk tranzakciót. Ennek okai biztosan összetettek, de az aktivitást erősítheti, ha a szabályozói oldalról is egyértelmű lépések biztosítják, hogy a hazai befektetési és gazdasági környezet megbízható és hosszú távon is kiszámítható lesz.”

Amint arról a HVCA korábban beszámolt, az European Private Equity & Venture Capital Association (EVCA) 2013-as régiós adatai szerint a kelet-közép-európai régióban megvalósuló kockázati- és magántőke-befektetéseknek tavaly mindössze 7 százaléka (57 millió euró) érkezett magyarországi cégekhez. Lengyelország (380 millió euró- 49 százalék) és Csehország (134 millió euró – 17 százalék) mellett immár Románia (70 millió euró – 9 százalék) is megelőzött bennünket ezen a téren. Ugyanakkor a régió országai közül Magyarország (17 millió euró) továbbra is vezette a (korábbi életszakaszba fektető) kockázatitőke-befektetések rangsorát Lengyelország (16 millió euró) és a balti államok előtt.

Az idei harmadik negyedévben az összes tőkebefektetés 30 százaléka áramlott az üzleti és ipari szolgáltatások, míg további 29 százaléka az ugyanezen területekhez kapcsolódó termékek szektoraiba. Az érintett alapok további 17 százaléknyi részt fektettek különféle élettudományokkal foglalkozó cégekbe, vagyis az említett három szektor részesedett ebben az időszakban a tőkebefektetések 76 százalékából.

„A biotechnológia szektor negyedévről negyedévre folyamatosan az első három befektetési terület között szerepel az összesítésekben – hangsúlyozza Szombati András, a HVCA elnökségi tagja, a Primus Capital Kockázati és Tőkealap-kezelő Zrt. partnere. – A biotech befektetések ilyen előkelő helye önmagában is örvendetes, hiszen a Jeremie-programot megelőző időszakban ilyen irányú befektetést csak elvétve hajtottak végre kockázatitőke-alapok. A biotech befektetések finanszírozása általában hosszabb ideig tart, és a projektek tőkeigénye is meghaladja az iparági átlagot. Ugyanakkor a magas felvállalt kockázat mellett e befektetések esetén nemzetközi exit lehetősége és átlag feletti hozam elérése motiválja a kockázatitőke-befektetőket.”

8 thoughts on “A harmadik negyedévben tovább nőtt a kockázatitőke-befektetések száma

 • 2014. december 11. csütörtök at 13:37
  Permalink

  A cikkben szereplő érték azért meglepő, mert a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a jelzett időszakban 13 befektetési tranzakciót zárt le (és jelzett a HVCA-nak), amely így jelentős részét adja a teljes piacnak. Arról van információ, hogy a befektetők hány százaléka szolgáltatott adatot?

  Reply
 • 2014. december 12. péntek at 00:59
  Permalink

  Ez a hír nem arra utal, hogy a J III-IV-es növekedési tőkealapok beindultak? Sokan eleve készen mondják az új növekedési alapok közül, hogy saját körben “megvannak” a befektetéseik. És nem is kell nagyon a piacról keresniük, hiszen eleve úgy pályáztak, hogy biztosra mennek. (naná – sic!) Akkor pedig ezek tipikusan eur 1,5M/ projektnagyságú tranzakciók.

  Huf 3,5 mrd = eur 11M. Azaz ez eur 1,5M-es befeketetésből kb. 6-7 db elegendő a negyedéves összpiaci teljesítményhez. Ennyit pedig simán összehozhat az a sok növekedési alap, amely tavaly indult… Így már a növekmény kevésbé a start-up-okról szól, nem?

  Reply
 • 2014. december 12. péntek at 01:11
  Permalink

  A J-III/IV alapok tipikusan nem HVCA tagok, így nem biztos, hogy szolgáltattak adatot. Azt nem is értem, hogy mit jelent “a növekmény nem a start-upokról szól”. Ez egy statisztika, amit a helyén kell kezelni, nem beszélünk arról, hogy ezek “igazi” startupok vagy csak kamu cégek, jó vagy rossz projektek stb.

  Reply
  • 2014. december 12. péntek at 09:32
   Permalink

   Sajnos nem tudni, hogy biztosan kik vannak benne. További probléma, hogy az MV-Zrt. sem adott ki nekünk részletes adatokat a befektetésekről, banktitokara hivatkozva. Pedig uniós forrásról van szó…

   Reply
 • 2014. december 12. péntek at 11:33
  Permalink

  Részlet a HVCA kutatásból:
  “The following is an analysis of data provided by the members of the Hungarian Venture Capital Association and collected from public sources in order to present venture capital and private equity activity of the third quarter in 2014.
  The data was collected through questionnaires completed by our members. Sometimes these questionnaires were not completed in full which may distort the outcome of the analysis. In addition to questionnaires we collected published transactions from various online news portals.”
  Sajnos ez így csak részleges adatfelvétel, ami alapján nehéz összehasonlítható adatszámsort hozni hosszú távon. Ezzel együtt ez az egy nyilvános statisztika.

  Reply
  • 2014. december 12. péntek at 12:31
   Permalink

   Akinek sok ideje van, a cég adatbázisból utána mehet :)

   Reply
 • Pingback: Jól megfér együtt a magán- és a kockázati tőke |

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .