A lányok a jövő technológiai szakemberei

9 milliárd euróval javíthatnák az Unió gazdaság teljesítményét a technológiához értő nők. A Microsoft és az ENSZ ICT szervezete, az IU elkötelezett az európai gazdasági növekedés gyorsításában és a fiatal lányok informatikai tudásának fejlesztésében.

Flour Tomi közösségi médiaaktivitását követő egyedi mobiltelefonos alkalmazást fejleszthettek fiatal lányok a világ egyik legjelentősebb technológiai cégének, a Microsoftnak a vendégeként, a „Lányok Napja” elnevezésű rendezvényen április 23-án, csütörtökön a Graphisoft Parkban. A Nők a Tudományban Egyesület partnerségével a mobil technológiákban is élenjáró vállalat mintegy negyven, 15 és 17 év közötti lányt látott vendégül azzal a nem titkolt céllal, hogy megváltoztassa a technológiai szakemberekkel kapcsolatos sztereotípiákat és erősegítse, hogy a jövőben mind több tehetséges fiatal hölgy próbálja ki magát a technológiai iparágban. Itt ugyanis kiaknázható a kreativitás, hasznosítható a tehetség, kedvezőek a jövedelmek és nem utolsó sorban, a gazdaság azon területe ez, amely egyre nagyobb mértékben járul hozzá a világ és Európa növekedéséhez. A nők és a számítógép kapcsolata az eszköz őskoráig vezethető vissza, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban elkészült legelső számítógépnek, az ENIAC-nak nők voltak a programozói.

A nők magas szintű képzése, támogatásuk, a férfiakéval azonos mértékű előremenetelük biztosítása, támogatásuk a kutatói és mérnöki pályán kiemelkedően fontos cél. Újító szellemiségük a tudományos, gazdasági és társadalmi haladás nélkülözhetetlen és előremutató tényezője – ezért hívták életre a „Lányok Napja” kezdeményezést, amelyet a Microsoft mellett más technológiai cégeknél és oktatási intézményekben is megrendeztek.

A Microsoft fiatal vendégei tesztelhették a legújabb laptopokat, telefonokat és tableteket, megtanulhatták, hogyan menedzseljék önmagukat, és alapszintű mobiltechnológiai képzésben részesültek. Technológiai- és divatszakemberektől hallhatták, melyek a legdivatosabb IT-eszközök majd egy Fluor Tomiról szóló mobil alkalmazást is készíthettek a Windows App Studio segítségével.

A Microsoft elkötelezett az oktatás, a digitális szakadék felszámolása és a felnövekvő generáció képzése iránt. Az infokommunikációs iparág biztos állást és vonzó előmeneteli lehetőséget kínál mindenki számára, így természetesen a lányokat is tárt karokkal fogadják ezen a területen. Ennek ellenére napjainkban – bár hasonló arányban használják a számítógépet és az Internetet, mint fiú kortársaik – csak ötödannyi lány választ technológiai pályát, mint fiú. A jól képzett női szakemberek hiánya következtében jelenleg a világ fejlett országaiban az infokommunikációs szektorban dolgozó női szakemberek aránya alig 20 százalék. Az elégtelen szakember utánpótlás a technológiai iparágban riasztó munkaerőhiánnyal fenyeget. Ezért az ENSZ ICT szervezetével, az ITU-val együttműködve Ausztriában, Bulgáriában, Lengyelországban, Csehországban, Dániában, Észtországban, Németországban, Olaszországban és Norvégiában rendezi meg a Lányok Napját – Magyarország mellett.

Ezer felsőfokú végzettségű lányból csak huszonkilencen tanultak informatikai vagy technológiai szakon, és mindössze négy helyezkedik el a technológiai iparágban – áll ez Európai Bizottság 2013-as adataiban. Ezért fontos, hogy a középiskolás korú, 15-17 éves lányok körében a mérnök- és a természettudományos oktatást is népszerűsítsék a program résztvevői: fontos, hogy a pályaválasztás e kritikus korszakában hívják fel a Z-generációba tartozó lányok figyelmét arra, hogy a technológiát nem csak használhatják, de maguk is alakíthatják. A bizottság friss becslései szerint, ha a nők részt vennének az iparág munkájában, 9 milliárd euróval lenne javítható az uniós gazdaság teljesítménye.

lanyok_informatikaban

Az informatikai és a technológiai tudás fejlesztése hosszú távon növeli ez Európai Unió versenyképességét. Nem hagyhatjuk kihasználatlanul a tehetséget, ezért társadalmi kötelességnek érezzük, hogy ne csak képezzük a lányokat, de inspiráljuk is őket arra, hogy a műszaki pályákat válasszák” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR igazgatója. Hozzátette: „a technológiai cégek, a nőkkel foglalkozó civil szervezetek és a felsőoktatási intézmények együtt tudják jobbá tenni a világot.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .