A foci vébé technológiáját kínálja az SAP, már a cseh hokisok is ezt használják

Hamarosan minden labdarúgó egyesület számára elérhetővé válik a vb-győztes német fociválogatott által használt technológia. Az SAP szoftvercég által kifejlesztett megoldás révén minden egyes játékos teljesítménye monitorozhatóvá, elemezhetővé válik, így jobbá tehető a csapat összteljesítménye.

A várhatóan nyáron piacra kerülő termék a meccsek, edzések valós idejű monitorozáson túl a játékosok egészségügyi állapotának nyomon követésében, a tréningek megtervezésében, valamint az adminisztrációban is segíti a fociegyesületeket, egységes platformon. A bármilyen eszközön elérhető megoldás mögött az óriási mennyiségű adatokat valós időben kezelni képes HANA technológia bújik meg.

Az e technológia nyújtotta lehetőségek nemcsak a Bayern München, és a TSG 1899 Hoffenheim csapatát ihlették meg, hanem a cseh nemzeti hokiszövetséget is, amely a most zajló vébén használja az SAP megoldását.

SAP2

Nemcsak a füvön, a jégen is

A hokis prototípust a cseh hokiszövetséggel közösen fejlesztették ki. Segítségével gyorsan és hatékonyan lehet elemezni az egyes csapatok stratégiáját, és ennek megfelelően készülni az összecsapásra. Ez esetben a 12 kamera képét elemző megoldás 37 különböző kritérium alapján analizálja a meccsen történteket, a játékosok teljesítményét, és segíti az edző munkáját. A megoldást bemutató videó itt tekinthető meg.

A cseh nemzeti hokicsapat igazgatója szerint mára kiegyenlítettek az esélyek a sportágban, és apróságok dönthetnek el meccseket. „Az ellenfélről szerzett részletes információk segíthetnek felderíteni a gyengeségeiket”– mondta Slavomír Lener.

Jan Procházka, a cseh nemzeti hokiválogatott videó edzője szerint teljesen megszokott, hogy a csapatokat olyanok is segítik, akik a videó felvételeket elemzik, jellemzően manuális módon. Ez is megváltozik az új technológia bevezetésével. „A videó edzők mindenhol a saját látásmódjukra, tapasztalatukra hagyatkoznak, és időnyomás esetén csak néhány kulcs paraméterre tudnak fókuszálni. Az SAP megoldásával nagy részletességgel, különböző perspektívákból tudjuk vizsgálni a játék részleteit”– húzta alá.

Lapértesülés szerint a megoldás bevezetése 2,5 millió cseh koronába, közel 30 millió forintba került a szövetségnek.

Az SAP megoldásai nem ismeretlenek a sportban, jelen vannak például az NBA, az NFL, a tenisz, a golf, a vitorlázás, a Forma-1 világában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .