Puli rocks!

A magyar rover sikeresen landolt a sziklagleccseren.

A Google Lunar XPRIZE magyar versenyzője is részt vesz az Osztrák Űrfórum AMADEE-15 Mars analóg terepszimulációján.

 

Az Osztrák Űrfórum (ÖWF) újabb Mars-analóg küldetésszimulációt hajt végre augusztus 3. és 15 között a tiroli Kauner-völgyben. Hétfőn az analóg űrhajósokkal együtt a Puli is sikeresen landolt a Kaunertal sziklagleccseren, és az első ellenőrzések után megkezdte teszt- és kutatási programját.

 

image Az AMADEE-15 program egy kéthetes Mars-küldetés szimuláció az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra, és a munkájukat segítő robotikus felderítőkre. A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajtanak végre. Magyar részről, az ÖWF-fel való 2013-as sikeres marokkói együttműködést követően a Puli örömmel fogadta el az osztrák kollégák meghívását, hogy részt vegyen a világ eddig legmagasabban zajló Mars-küldetés szimulációjában.

PULI-2015

Az emberes helyszíni felderítések távirányítású roverekkel segíthetők, így növelve a megvizsgálandó terület méretét. A módszer segítségével nagyobb eséllyel gyűjthetők releváns tudományos információk és minták. A Puli rocks! kísérletben a Puli rovere szisztematikusan keres és térképez fel előre meghatározott területeket, képanyagot és pozícióra vonatkozó adatokat küldve az innsbrucki  küldetést felügyelő központnak és a terepen (azaz a szimulációban a Marson) a rovert irányító központnak, potenciális meteoritmaradványokat, illetve a kutatás szempontjából más érdekes mintákat keresve. Ha a felvételeken érdekesnek látszó mintát találunk, az információt megkapja a küldetéstámogatás (Mission Support Centre) és a terepen lévő csapat (Field Crew) is, amelyek döntenek arról, hogy a mintát azonnal vagy majd egy későbbi célzott felderítés során gyűjtik be. A felderítés során keletkező képi és térképes adatokat a küldetés után részletes elemzésnek vethetik alá a kutatók.

 

„Vagy hárommilliárd éve víz lehetett a Mars felszínén. Mára ebből sziklagleccserek maradtak, vagyis köves, homokos felszín; alatta jég. Ezek a szikla- vagy blokkgleccserek nagyon hasonlítanak a kaunertalira. Ezért alkalmas ez a vidék a marsi körülmények szimulációjára” mondta el  Dr Gernot Grömer, az Osztrák Űrfórum vezetője.

 

A tudományos munka mellett a Puli csapata tovább teszteli a rover navigációs és mozgásképességét, a sztereo képelemzéssel történő távolságmérést, a rover energiaellátási rendszerének teljesítéményét, valamint a kis sávszélességen történő kommunikációt.

 

Dr. Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője elmondta,  bár a Puli először a Holdra készül, a sziklagleccser is kiváló lehetőséget ad a rover képességeinek további tesztelésére. „Nagyon hasznos tapasztalatokat nyerünk egy ilyen, a valóságot nagyon jól modellező terepkísérlet során. Nem csak  a Puli, hanem az őt irányító csapat tudását és képességeit tesszük próbára életszerű körülmények között.” – tette hozzá Pacher.

 

A Google Lunar XPRIZE legutóbbi eseményeiről a Puli hivatalos blogján számolt be a csapat:

http://pulispace.444.hu/2015/06/28/rafordul-a-celegyenesre-az-uj-urverseny/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .