Design és innováció kéz a kézben

A Hand-in-Scan fejlesztő-gyártó és a Flying Objects dizájner csapat készüléke két jelentős formatervezési díjat is elnyert a héten. Szeptember 24-én, a Design Hét keretében került átadásra a Magyar Formatervezési díj, melynek megosztott termék díját nyerte el a készülék. Szeptember 25-én pedig a design szakma legnagyobb elismerésének számító Red Dot díjat nyerte el a formaterv ”koncepció” kategóriában.
A design Oscar-díjának számító Red Dot olyan termékeket díjaz, amelyek többek között innovatívak, funkcionálisak, tartósak, hozzáadott értékkel rendelkeznek és egy rendszerbe beágyazhatóan működnek. A díj így egyfajta minőségi és esztétikai garanciát is jelent a későbbi vásárlók, felhasználók részére. A díjat a Flying Objects dizájner csapata szeptember 25-én Szingapúrban vette át.

b60a8b20-7c4c-4c1b-8fe2-3db9338de2deA Hand-in-Scan kézhigiénia ellenőrző és oktató rendszer megalkotása során a mérnök fejlesztők a dizájnerekkel alakítottak ki példa értékű együttműködést. A közös munka az első prototípusok elkészítése és validálása után kezdődött; a műszaki fejlesztések indukálták a dizájn változását és bizonyos esetekben fordítva is, az alaki döntések befolyásolták a működést. A Hand-in-Scan projekt megmutatta, hogy a formaterv nem csupán esztétikai kérdés. Nagyban befolyásolja azt is, hogy a felhasználók hogyan viszonyulnak majd az adott termékhez, ezt pedig a használhatóság határozza meg a külső jegyek mellett.

b6b755c5-589c-45b7-976c-e1bbbccda17cA Flying Objects Design Stúdiót alapító Húnfalvi András és Laufer Ferenc formatervezők a Red Dot díjátadón Szingapúrban (forrás: Flying Objects).

A HandInScan Kft. 2012-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) spin-off vállalkozásaként. 2014-ben elkészült a „Hand-in-Scan” rendszer klinikai prototípusa, melyet azóta több mint 15 ezer egészségügyi dolgozó tesztelt. A fejlesztésben részt vett a BME mellett az osztrák Austrian Center for Medical Innovation and Technology is. A folyamatosan fejlődő koncepció már számos innovációs és üzletfejlesztési díjat nyert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .