Vállalkozói csereprogram

Az Erasmus már nem csak az egyetemistákat, a fiatal vállalkozókat is külföldi tapasztalathoz segíti, 36 országba lehet eljutni fél évre. A személyes kapcsolatnál pedig nincs jobb módszer a külföldi terjeszkedésre.

Akár hat hónapon keresztül építheti nemzetközi üzleti kapcsolatait az az új magyar vállalkozó, aki részt vesz az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programjában. Az új vállalkozók tudást és szakmai ötleteket gyűjtenek és cserélnek egy tapasztalt vállalkozónál, akinél tartózkodnak, és akivel együttműködnek a program során. „Hazánkból már több mint félszáz új vállalkozó élt a lehetőséggel a másfélszáz regisztráltból, sőt, az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program testvérprogramjában, a CONNECT-ben olyan vállalkozó kedvű is akadt, aki Brazíliában töltött egy hónapot egy sikeres vállalkozó szárnyai alatt” – fogalmaz Mészáros Mónika Alíz, a Tenderauditor Kft. EU projektigazgatója.

Európai csereprogram vállalkozók számára

Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak határokon átnyúló csereprogram, három évnél nem régebben alapított vállalkozások vezetői számára kínál lehetőségeket arra, hogy tapasztalt, más, a programban részt vevő országokban kkv vállalkozást működtető vállalkozóktól tanulhassanak. A tapasztalatcsere a vállalkozónál való tartózkodás során valósul meg, amelynek segítségével az új vállalkozó szert tesz a vállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre. A fogadó előnyre tesz szert azáltal, hogy vállalkozása új látószögbe helyeződik, és lehetősége van a külföldi partnerekkel való együttműködésre, illetve az új piacok megismerésére. A tartózkodást részben az Európai Unió finanszírozza. „Függetlenül attól, hogy új vagy nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozóról van szó, a program jelenős hozzáadott értékkel gazdagítja vállalkozását: a lehetséges előnyök között szerepel a tudás- és tapasztalatcsere, az európai hálózatépítési lehetőség, az új kereskedelmi kapcsolatok vagy a külföldi piacok. Ráadásul rendkívül egyszerű a jelentkezési procedúra, és a programban részt vevő Helyi Kapcsolattartó Pontok gyorsan és rugalmasan támogatják a fiatal vállalkozók pályázatait” – összegez Mészáros Mónika Alíz, a Tenderauditor EU projekt igazgatója. Az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb regisztráló a média/építészet-építőipar/oktatás/turizmus/ICT/tanácsadás szektorokból történik.

Egyablakos rendszerben Európa-szerte

A programban részt venni kívánó új és tapasztalt vállalkozóknak egy elektronikus rendszeren keresztül kell pályázniuk, valamint tetszőlegesen kell választaniuk egy Helyi Kapcsolattartó Pontot, amelynek a vállalkozó lakóhelye szerinti országban kell működnie, mivel útmutatóként és kapcsolattartási pontként szolgál a folyamat során. Ez a Helyi kapcsolattartó Pont felelős a jelentkezés érvényesítéséért, és a követelmények teljesítését követően annak elfogadásáért. A Helyi Kapcsolattartó Pont megválaszolja a programmal kapcsolatos kérdéseket, illetve a regisztrációs folyamattal kapcsolatban is információkat szolgáltat.

Érdekesség, hogy míg az új és tapasztalt vállalkozók esetében nagyjából egyenletes a jelentkezések megoszlása a nők és férfi jelentkezők között, addig a tapasztalt vállalkozók esetében a férfi jelentkezők aránya 75%.

Előnyök mindkét oldalon

Az új vállalkozó előnyre tesz szert egy, a résztvevő országok valamelyikében lévő kis- vagy középvállalkozásnál folytatott szakmai oktatáson. Ez megkönnyíti a vállalkozásának sikeres beindítását, illetve az új vállalkozás megerősítését, ágazati tevékenységtől függetlenül. További előny az új piacokhoz való hozzáférés, a nemzetközi együttműködés és a külföldi üzleti partnerekkel való lehetséges együttműködés. A legtöbben Angliába, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba vagy Franciaországba utaznának. A fogadó vállalkozó saját vállalkozásában előnyre tehet szert egy új, motivált vállalkozótól származó új ötletekből. Előfordulhat, hogy olyan szakmai képességekkel vagy tudással rendelkezik az adott területen, amelynek nincs birtokában, és amely kiegészítheti a szaktudását. A legtöbb fogadó vállalkozó olyan jó tapasztalatokra tett szert, hogy ezt követően több új vállalkozó fogadása mellett döntött. „Ez valóban olyan együttműködés, amelyben mindkét fél nyer, új európai piacokat vagy üzleti partnereket, illetve eltérő üzletviteli módszereket fedezhetnek fel. Hosszabb távon előnyre tesznek szert a széles körű hálózatépítési lehetőségekből, és előfordulhat, hogy hosszú távú üzleti partnerekként az együttműködés folytatása mellett döntenek (pl. vegyesvállalatok, alvállalkozói tevékenységek, megbízási viszony stb.)” – összegez a Tenderauditor EU projektigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .