Blogzine

Startupok a ringben

Bokszring állt a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában november 26-án este: a Get in the Ring startup világverseny hazai döntőjén páronként mérkőzött meg egymással nyolc vállalkozási ötlet ezen a küzdőtéren. (Rövidesen egyedi tudósítást is olvashattok az eseményről).

„Bízom benne, hogy az itt jelenlévőket hamarosan a nagy Startup Generáció tagjaiként emlegetjük majd, amihez a szurkolók intenzív támogatása is hozzájárul. A közösség ugyanis a hatékony startup ökoszisztéma motorja” – mondta köszöntőjében Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke.

DSC_0633
Mintegy négyszáz fős kemény mag szurkolta végig az elődöntőket az arénaszerűen elrendezett nézőtérről. A zsűri mellett az ő véleményüket is többször kikérte a mérkőzésvezető bíró, Miskolczy Csaba – ilyenkor a taps erősségéből derült ki, hogy éppen melyik küzdő fél népszerűbb. Mert a közönségsiker nem csak ebben a ringben, de később, a valódi piacon is alaptényező lesz. A verseny fővédnökeként megtartott előadásában Pálinkás József rámutatott: sok száz ötletnek kell esélyt adni, hogy néhányból közülük átütő siker lehessen, és ehhez elsősorban a hazai startup közösség termékenységét, hatékonyságát kell megerősíteni. Hozzátette: a mai új világban az önalkalmazás, a céltudatos karrierépítés magától értetődő dolog, a fiatalság pedig láthatóan felkészült arra, hogy a ringhez hasonlóan a való életben is kiálljon a tervei mellett, és a reakciókra figyelve sikerre vigye az elképzeléseit.

nkfih-get-in-the-ring-Palinkas
Pálinkás József az NKFIH elnöke

A startup környezet közösségépítő erejét kívánja kiaknázni és ösztönözni az NKFI Hivatal által kidolgozott új pályázati program is, melynek kereteit a korábbi, kevéssé sikeres pályázatok tanulságaira és a hazai startup közösséggel folytatott konzultációkra építve alakítja ki a Hivatal. A konstrukció az ökoszisztéma egészét kívánja az innovatív ötletek hatékony kiválasztására és továbbfejlesztésére sarkallni. A hamarosan megnyíló új pályázati felhívások, ezért lehetőséget adnak arra, hogy a nemzetközileg piacképes innovatív terméket, technológiát, szolgáltatást fejlesztő fiatal vállalkozásoknak szakértő és sikerorientált inkubátorok biztosítsák a növekedési esélyeket már a fejlődés kezdeti szakaszától fogva. A rendelkezésre álló 6,5 milliárdos keretösszeg több mint háromnegyede a GINOP uniós forrásaiból származik, és a konvergencia régiók ma még kevésbé erős startup ökoszisztémáját hivatott kiépíteni. Ezt egészíti majd ki az NKFI Alapból nyújtott 1,5 milliárd forintos hazai forrás, ami a Közép-Magyarország régió már meglévő infrastruktúrájának erősítésére, dinamizálására szolgál, hiszen erre az uniós források már nem használhatók fel.

DSC_0639

A startup ökoszisztémát támogató program szerves része az NKFI Hivatal által koordinált pályázati portfóliónak, amely 2015-ben eddig mintegy 221 milliárd forintos keretösszeget írt ki kutatásfejlesztési és innovációs célokra. Az összehangolt pályázatok támogatásai az innovációs lánc minden tevékenységét lefedik, a versenyképes gazdasági növekedés érdekében kiszámítható és fenntartható ösztönzőrendszert teremtve a felfedező kutatásoknak, a célzott fejlesztéseknek és az üzleti hasznosítást ígérő innovációnak egyaránt.

DSC_0764

Megosztás