Blogzine

Lesz-e összeomlás 2016-ban?

 

Mire számíthatunk 2016-ban? A PwC közgazdászai összefoglalták a legfontosabb várható gazdasági változásokat.

A G7-országokban, élükön az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal, 2010 óta a legnagyobb mértékű növekedés várható.
A politikai döntéshozókat leginkább a geopolitikai (semmint a gazdasági) kérdések fogják foglalkoztatni.
Az árupiaci árak hosszabb időszakon keresztül alacsonyabb szinten maradnak.
Az euróövezeti válság véget ér.
Afrika népessége 2016-ban Ausztrália lakosságának megfelelő lélekszámmal nő.

1. A G7-országok nyugodtabb vizeken evezhetnek: A G7-országok a GDP-vel súlyozottan várhatóan 2%-nál nagyobb mértékben fognak növekedni, ami 2010 óta a leggyorsabb ütemet jelentené. Ezzel szemben az E7-csoportba tartozó feltörekvő gazdaságok a rájuk tendenciaként jellemző mértéknél lassabban (de a G7-országoknál még így is gyorsabban) fejlődnek majd. Az E7-országok közül a brazil és az orosz gazdaságban szűkülés, Kínában lassulás lesz megfigyelhető, míg India csúcsteljesítményt fog nyújtani (lásd az 1. ábrát).

pwc20161
2. A politikai döntéshozókat a gazdasági kérdések helyett leginkább a geopolitikai kérdések fogják foglalkoztatni: A legtöbb hír továbbra is három geopolitikai témában fog megjelenni. Ezek közül az első az európai menekültválság, amely a tél folyamán enyhülhet, tavasszal azonban újból lobbanásszerűen felerősödhet. A második a nemzetközi közösség közel-keleti válságra adott reakciója. A harmadik pedig az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról szóló népszavazás.

3. Az árupiaci árak hosszabb időszakon keresztül alacsonyabb szinten maradnak: Az árukat importáló gazdaságokban ez a legtöbb vállalkozás, háztartás és politikai döntéshozó számára jó hír, a jelentős mértékben áruexportra építő országok számára azonban kihívást jelent.
„Várakozásaink szerint az Egyesült Államokban a fellendülés 2016-ban intenzívebbé válik, és az Egyesült Királyságban is a fogyasztásra épülő további növekedés lesz jellemző. Az euróövezeti válság végére utaló jeleknek is lassan jelentkezniük kell. Az egykor erős BRIC-államok azonban 2016-ban még egy nehéz év elé néznek, mely alól India lesz figyelemre méltó kivétel“ – mondta John Hawksworth, a PwC egyesült királyságbeli vezető közgazdásza.

A várható trendek bővebben:

A G7-országok közül az Egyesült Államok fogja vezetni a GDP növekedési tabellát: Az Egyesült Államok gazdasága csaknem 3%-kal fog bővülni, ami a G7-országok 2016. évi teljes növekedésének mintegy kétharmadát teszi ki. Az Egyesült Államok várhatóan havonta továbbra is átlagosan közel 200.000 új munkahelyet teremt, ily módon elősegítve a fogyasztás növekedésének fenntartását. Az Egyesült Államok azonban nem fogja tudni egykönnyen elnyerni a leggyorsabban bővülő G7-gazdaság címet; fő ellenfele az Egyesült Királyság lesz, amelynek várható növekedése a 2-2,5% közötti sávban fog mozogni.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 2016-ban a kamatok növekedése várható: Ennek feltételeit a Fed teremtette meg, amikor tavaly decemberben – 2006. óta első alkalommal – kamatot emelt. A PwC közgazdászai arra számítanak, hogy a kamatemelés 2016-ban, ha fokozatosan is, de tovább folytatódik. Hacsak be nem következik olyan nagyobb globális megrázkódtatás, ami ezt ellehetetleníti, a Bank of England valamikor 2016 folyamán várhatóan szintén megteszi ezt a lépést. Az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal szemben az Európai Központi Bank, a Bank of Japan és a People’s Bank of China 2016-ban vélhetően továbbra is alkalmazkodó monetáris politikát folytat.

Az euróövezeti válság vége: A perifériális gazdaságok immár második évben fognak a magországok gazdaságaitól gyorsabb ütemben bővülni (lásd a 2. ábrát). A görög válság újra felerősödhet, ám ez nem feltétlenül fog továbbgyűrűzni az övezet többi országára. A PwC közgazdászai ezért vélekednek úgy, hogy 2016 a szélesebb euróövezetbeli pénzügyi válság lecsengésének legalábbis a kezdetét jelzi majd. A perifériális gazdaságokban jelentkező egyensúlyhiány túlnyomó részének kezelése és a megkezdett strukturális reformok révén az euróövezetbeli GDP 2016-ban 1,6% körüli mértékben nő, ami 2011 óta a leggyorsabb ütemet jelenti.

Az E7-országok között India fog a legmagasabban teljesíteni: India várakozásaink szerint immár a második egymást követő évben fog Kínától gyorsabb ütemben növekedni, ami reálértéken 7,7% körüli bővülést jelent. India továbbra is a nemrégiben végrehajtott reformok előnyeit élvezi majd. Az irányadó kamatláb Central Bank of India által 8%-ról 6,75%-ra történő tavalyi csökkentése a fogyasztás és a befektetések idei bővülését segíti elő. India alulfejlett termelőágazatában várhatóan nő a külföldi közvetlen befektetések aránya, miután a külföldi befektetésekre vonatkozó korlátozások legtöbbje feloldásra került.

A kínai GDP növekedése 6,5%-ra mérséklődik: Kína további gazdasági lassulása az egyensúly helyreállása közben folytatódni látszik. A termelés és az exportágazat növekedése továbbra is fokozatosan lassul. A kínai üzleti élet vezetői azonban a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termelési területek felé fordulnak. Véleményünk szerint emiatt egyre több kínai vállalat fog különösen új technológiákkal és K+F tevékenységekkel foglalkozó társaságok felvásárlása révén külföldön befektetni. A renminbi nemzetközivé válása vélhetően tovább folytatódik, mivel több intézkedés, többek között a tőzsdei bevezetésre vonatkozó korlátozások feloldása is a tőke liberalizációját célozza meg. Végül pedig, annak ellenére, hogy a PwC közgazdászai alapjában véve nem számítanak erős visszaesésre, ez még mindig jelentős, a vállalatok által figyelmen kívül nem hagyható lefelé irányuló kockázat, ami igen nagy eséllyel továbbgyűrűzhet néhány délkelet-ázsiai gazdaságra.

Afrika Szaharától délre fekvő területei Ausztrália lakosságának megfelelő lélekszámmal növelik a világ népességét: Afrika Szaharától délre fekvő területeinek népessége 2016-ban több mint 25 millió fővel, vagyis Ausztrália teljes lakosságától magasabb lélekszámmal nő. Ez megfelel ez elmúlt időszakok trendjeinek, mivel ezeknek a területeknek a lakossága 2006 óta minden évben több mint 20 millió fővel nőtt. A 3. ábrán látható, hogy országokra lebontva a Szaharától délre fekvő területek 2016. évi népességnövekedéséből Nigéria önmagában majdnem 20%-ot képvisel.

pwc20162

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük