Blogzine

Az SZTA újabb befektetése

 

240 millió forint értékű kockázati tőkét fektetett a Széchenyi Tőkealap egy egyedi szennyvíztisztítási megoldásokat fejlesztő és értékesítő magyar vállalkozásba.

A Cyclator Kft. a szennyvíz- és iszapkezelő telepek tervezését, kivitelezését végző svájci tulajdonú UTB Envirotec Zrt. leányvállalata, amely az anyacég innovációjaként létrehozott Cyclator technológia fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. Mivel az önkormányzatok és a szennyvízkezelésben érintett társaságok is keresik a legújabb és hatékony technológiát, országszerte számos helyen alkalmazzák már a cég fejlesztését.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) fejlesztési irányai közt az ivóvíz- és szennyvízfejlesztés kiemelt terület a 2014-2020-as fejlesztési időszakban. „Magyarország számára fontos cél a szennyvizek okozta környezetterhelés csökkentése és megelőzése, illetve a települési szennyvízrendszerek hatékonyabb működtetése, amihez a Cyclatorhoz hasonló hazai cégek fejlesztéseikkel nagymértékben hozzá tudnak járulni. Ezért is kiemelt célterületként határoztuk meg az ágazatot. A Cyclator technológiája már több magyarországi településen is bizonyított, és úgy látjuk, hogy a tapasztalt cégvezetés nemcsak hazai, de akár nemzetközi szinten is képes komoly eredményeket elérni” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök–vezérigazgatója.

A Cyclator eljárás jelentős előnye a piacon elérhető más megoldásokkal szemben, hogy egyszerűsíti és rugalmasabbá teszi a szennyvíztisztító rendszer üzemeltetését. Mivel a szakaszosan működő technológia biztosítja a nyers szennyvíz folyamatos befolyását, nincs szükség szennyvíz-kiegyenlítő medencére, illetve nagyobb lesz az energia-megtakarítás is. A reaktor fontos része egy speciálisan kialakított dekanter (a tisztított szennyvíz ülepítés utáni elvételére szolgáló berendezés), amely egyben az esetleges uszadék elfolyását is megakadályozza. A berendezés kifejezetten a Cyclator technológia sajátosságaihoz lett optimalizálva, mégis más szennyvíztisztítási technológiák esetén is biztonsággal alkalmazható.

Az SZTA jelenlegi tőkebefektetésének fő célja a műszaki és fejlesztési költségek finanszírozása. A vállalkozás a befektetésnek köszönhetően 8 fős létszámbővítést tervez.

 

Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA)

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, tőkebefektetés formájában. Az Alap forrásának 85 százaléka Európai Uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az alapkezelő tőkebefektetési tevékenységét előre meghatározott és transzparens befektetési politika mentén végzi, szakmai alapon kiválasztott befektetési bizottság döntés-előkészítésével. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Az Alap befektetési politikája ezáltal ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását is szolgálja. Az Alap ezidáig több mint 11 milliárd forint összeget szerződött le, ezzel eddig 85 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez tudott forrást biztosítani.

Megosztás